Selecteer Pagina

Play It

door | 3 mei, 2024 | Bedrijveninfo

‘Wij maken écht impact met onze trainingen’

De bedrijfsvideo van Play It schuwt stellige uitspraken niet. “Bij de traditionele manier van bedrijfsveiligheidstrainingen leren mensen het geleerde niet toe te passen en het beklijft niet.” Play It pakt het anders aan, door gamification in te zetten.

Tekst: Mels Dees

Mike Ptacek, cco en medeoprichter van Play It, glimlacht als we deze tekst citeren. “Helaas is het waar. Een keer per jaar PowerPoint-presentaties ondergaan en readers doorspitten tijdens een lange trainingsdag in een klaslokaal maakt geen impact op de werkvloer.” Terwijl dat is, wat Play It beoogt met het trainingsprogramma Play It Safe. “Het doel van trainingen is toch dat het aantal incidenten daalt, en dat mensen in geval van een incident weten wat ze moeten doen. Dat bereiken we door veiligheidstrainingen anders aan te pakken.”

Play It realiseert dat door gamification en game based learning als basis voor een zo realistisch mogelijke en contextgerichte virtuele training in te zetten. Maar voordat de cco dat toelicht, gaat hij in op de praktijk van trainen. “In feite zijn de veiligheidstrainingen vaak gericht op medewerkers in de productie, in een warehouse, of op een plant”, maakt Ptacek duidelijk. “Deze ‘blue collar workers’ moet je trainen op een manier die bij hen past. Als je die benadert op de klassieke manier van opleiden, dan betekent dat veel tekst en lange presentaties. Dan hoop je dat die mensen dit allemaal ook lezen, begrijpen en onthouden. En je gaat er vervolgens van uit dat ze het ook kunnen toepassen, als ze de volgende dag weer op de werkplek zijn. Dat is wishful thinking.”

Geen dik handboek

Nu is dat voor iedereen een hele opgave, maar bij mensen uit de praktijk moet je kiezen voor een praktische benadering. “We merkten al snel dat als je simulaties in de vorm van games inzet, dat men praktijkkennis niet alleen snel opneemt, maar het ook leert toepassen.” Play It werkt daarom vanuit de praktijk en niet vanuit een dikke bedrijfshandleiding met ‘life saving rules’. “Een droge reeks regels gaat niemand lezen”, weet Ptacek. “Wij bieden simulaties aan, net als piloten die leren vliegen, en willen dat cursisten de problemen zelf herkennen en oplossen.” De trainees mogen daarbij fouten maken, het is immers een leerproces dat door herhaling inzicht geeft en praktische vaardigheden aanleert.

“En ja, dan kan het zijn dat we na een bepaalde oefening zeggen: dit was life saving rule 3.2 uit het handboek”, zegt Ptacek lachend. “Zo vertaal je de droge stof actief naar de werkvloer en de belevingswereld van de medewerkers.”

Het menselijk brein kan eigenlijk maar 20 minuten geconcentreerd informatie opnemen, stelt de cco. “Daarom bieden we het programma aan in kleine afleveringen.” Zo kan men de training ook eenvoudig inpassen in het dagelijks werk. “Afhankelijk van de bedrijfscultuur nemen medewerkers zelf het initiatief en doen regelmatig een programmaonderdeel van vijf tot tien minuten, bijvoorbeeld bij het koffieapparaat. Of de lijnmanager geeft aan dat er tijd is voor een of twee sessies. Zo zorgt men ervoor dat het hele jaar door alle medewerkers steeds weer bezig zijn met bedrijfszekerheid. En wordt er geen productiestilstand veroorzaakt.”

Wortels in de zorg

Play It startte tien jaar geleden met brandtrainingen in de zorgsector. “Dat ervaarden we aanvankelijk best als een uitdaging”, blikt Ptacek terug. “Op het moment dat een ontruimingsoefening start, komt een heel diverse groep mensen in beweging. Van chirurgen tot schoonmakers, van kantoorpersoneel tot bezoekers en cliënten.” 

Toen al was het Ptacek en zijn mede-oprichter Brecht Kets duidelijk dat specifieke instructies, die passen bij het werk en de achtergrond van de mensen die de training volgen, van het grootste belang zijn. “En bij een dergelijke ontruiming gaat niet alleen om brand, maar ook om EHBO, of om de zorg aan slachtoffers.” 

En, minstens zo belangrijk: Ptacek realiseerde zich dat bij incidenten in de industrie of chemie eigenlijk dezelfde thema’s speelden. “Het werd ons duidelijk dat content waarin mensen niet echt geïnteresseerd zijn en die ze als een verplichting ervaren via een game wel laagdrempelig en effectief kan worden aangeboden. En dat we zo daadwerkelijk impact maken. We meten bij klanten een terugval van 30 procent in incidenten!”

Voordat dit uitgroeide tot Play It Safe, deed het team onderzoek naar de impact van gamification bij trainingen. “Dit deden we in samenwerking met Universiteit Gent. Toen al bleek dat als twee groepen onderwijs krijgen, dat de groep die virtueel leert tot 30 procent hogere scores behaalt en dat de stof beter beklijft. En het blijkt bij een noodsituatie ook daadwerkelijk te functioneren, wat bij traditionele manieren van trainen niet het geval is. Men reageert sneller en weet wat te doen. Op basis van die wetenschap zijn de trainingsmodules ontwikkeld.”

Training voor IT-security

De veiligheidstraining die bezoekers aan een chemische plant moeten volgen en de jaarlijkse ontruimingsoefening worden vaak als een hinderlijke onderbreking ervaren. Nóg meer ergeren medewerkers zich aan de aanwijzingen van de IT-afdeling als het gaat om de kwaliteit van wachtwoorden en het omgaan met gevoelige data. “Dit, terwijl 90 procent van de security-incidenten door menselijke fouten ontstaat”, legt Ptacek uit. “Bewustwording is daar een belangrijk issue.” Om daarop in te spelen, en ook impact te maken bij dit aspect van bedrijfszekerheid ontwikkelde het team van Play It de oplossing Play It Secure.

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!