Selecteer Pagina

Dalende overslag in Rotterdamse haven

door | 21 feb, 2024 | Haven, Nieuws

Rotterdamse haven

Foto: Havenbedrijf Rotterdam

Het Havenbedrijf Rotterdam meldt 6,1 procent minder goederenoverslag over het voorbije jaar. Vrijwel geen segment in de Rotterdamse haven ontkwam aan de dalende trend.

Een haven is een spiegel van de economie, zei ceo Boudewijn Siemons van het Havenbedrijf Rotterdam bij de presentatie van de jaarcijfers. Ook voor de Rotterdamse haven bleek dit op te gaan, gezien de fors lagere goederenoverslag in 2023. Deze kwam 6,1 procent lager uit op 438,8 miljoen ton. In 2022 bedroeg de overslag nog 467,4 miljoen ton.

Lichtpuntjes

De overslag viel het afgelopen jaar vooral lager uit binnen de segmenten kolen (-21,5 procent), containers (-5,5 procent) en overig droog massagoed (-50,4 procent). Lichtpuntjes vormden een toename van LNG (3,7 procent) en ijzererts en schroot (32,4 procent).

Duurzame Rotterdamse haven

Het Havenbedrijf Rotterdam wijt de daling aan de ‘voortdurende geopolitieke onrust, lage economische groei en hoge inflatie’. Volgens Siemons hebben deze ontwikkelingen ‘een logisch effect’ gehad op de overslag in de Rotterdamse haven. “Het was echter ook het jaar van veel grote investeringsbeslissingen en mijlpalen in de transitie naar een duurzame haven. We hebben de definitieve investeringsbeslissing genomen voor de aanleg van het CO2-transport- en -opslagproject Porthos. Ook is de bouw van het nationale waterstofnetwerk in de Rotterdamse haven van start gegaan.”

Zie ook: Biobrandstof voor dienstvloot havenbedrijf

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!