Selecteer Pagina

Sif en Ecowende ondertekenen contract

door | 22 dec, 2023 | Nieuws, Offshore

Ecowende

Foto: Sif

Met het ondertekenen van een contract door Sif en Ecowende is de samenwerking tussen beide partijen definitief vastgelegd. Sif gaat monopiles leveren voor het offshore windpark.

Het was al bekend dat Ecowende – een joint venture van Shell en Eneco – monopiles bij Sif zou bestellen. Het offshore windpark had zich in februari dit jaar aan Sif verbonden. Als launching client deed het een vooruitbetaling, waarmee het de uitbreiding van de fabriek van Sif in Rotterdam ondersteunde.

Productiedatum

Met de ondertekening van het contract is de order nu definitief. Het project was al opgenomen in het orderboek van Sif voor 70 kiloton, maar nu is ook de productiedatum in 2025 bekend.

Stalen onderdelen

De monopileproducent gaat voor Ecowende 52 funderingen maken zonder overgangsdeel maar met extra stalen onderdelen. Bij dit ontwerp worden de extra onderdelen als ladders, aanlegplaatsen voor schepen en toegangsplatforms op zee aangesloten op de al geïnstalleerde monopiles. Deze extra onderdelen maken onderdeel uit van hetzelfde contract en worden door Sif geleverd.

‘Minder risico’

Fred van Beers, ceo van Sif, verklaart: “We zijn dankbaar dat Ecowende Sif heeft gekozen voor zowel de fabricage van de verlengde monopilefunderingen als voor de extra stalen onderdelen, die beide vanaf onze locatie op de Maasvlakte zullen worden geleverd. Zodra installatieschip Boreas daar voor het eerst aanlegt, liggen alle monopiles en onderdelen al klaar. Dit zorgt voor aanzienlijk minder risico voor zowel Ecowende als Sif.”

Ecowende

Ecowende wil op 53 kilometer voor de kust van een IJmuiden een offshore windpark bouwen volgens ‘een nieuwe ecologische standaard’. Het moet een minimale impact hebben op de natuurlijke leefomgeving van vogels, vleermuizen en zeezoogdieren, en de onderwaterwereld.

Zie ook: Kogel door de kerk: Sif breidt uit

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!