Selecteer Pagina

Chemicaliëntanker met windvoortstuwing

door | 20 feb, 2024 | Innovatie, Nieuws

Windvoortstuwing

Foto: Chemship

Het is een wereldwijde primeur: in Rotterdam is de eerste chemicaliëntanker met windvoortstuwing in gebruik genomen. Rederij Chemship koos voor VentoFoils van Ecowind.

Aan boord van de MT Chemical Challenger zijn vier 16 meter hoge aluminium windzeilen aan boord geïnstalleerd. Deze Ventofoils van Ecowind creëren een direct windoppervlak van 180 vierkante meter. Met behulp van ‘slimme vacuümtechnologie’ wordt de kracht van de wind nog eens vervijfvoudigd, met een bruto windoppervlak van 900 vierkante meter tot gevolg. Dit staat gelijk aan een zeil van 30 bij 30 meter. Chemship verwacht hiermee een CO2-besparing van 10 procent te realiseren.

CO2-besparing windvoortstuwing

“Met wind kunnen we onze bestaande vloot verder verduurzamen. Met de VentoFoils gaan we minder brandstoffen verbruiken en dus CO2-uitstoot reduceren. Voor dit schip verwachten wij een jaarlijkse CO2-reductie van 850 ton. Dit staat gelijk aan de jaarlijkse CO2-uitstoot van ruim 500 personenauto’s”, verklaart ceo Niels Grotz van Chemship.

‘Leren in de praktijk’

Ook operationeel directeur Michiel Marelis is enthousiast: “Deze windzeilen zijn gemakkelijk te installeren zonder versterkingen aan het schip. Ze zijn lichtgewicht, hebben een kleine ‘footprint’ aan dek en belemmeren het zicht van de bemanning niet. Met een druk op de knop kunnen zij de zeilen inklappen of opzetten als dat nodig is. Boven windkracht zeven klappen de zeilen automatisch in. Dat is wel zo veilig. Het is nu leren in de praktijk. Bij positieve resultaten gaan we ook een volgend schip met VentoFoils uitrusten.”

Zie ook: Varend ontgassen valt toch te verbieden

 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!