Selecteer Pagina

Volgende Spaanse klant voor ACE Terminal

door | 14 jun, 2023 | Nieuws, Opslagtanks, Waterstof

ACE Terminal

Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola heeft een contract gesloten met ACE Terminal voor het importeren van groene ammoniak naar de haven van Rotterdam. Ook is overeenstemming bereikt met Gasunie voor het transport van de groene waterstof.

ACE Terminal – een joint venture van Vopak, HES en Gasunie – sloot de overeenkomst tijdens een staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan Spanje. Iberdrola heeft eveneens een intentieovereenkomst getekend met Gasunie. Het Spaanse bedrijf zal groene ammoniak naar Nederland exporteren via de ACE importterminal in de haven van Rotterdam. Vervolgens wordt de groene waterstof via het Nederlandse waterstofnetwerk van Gasunie-dochter Hynetwork Services getransporteerd naar klanten in Europa.

Intentieverklaring ACE Terminal

Het is het tweede Spaanse bedrijf waarmee ACE Terminal een contract sluit. Eerder werd een soortgelijke overeenkomst gesloten met Cepsa. Minister Rob Jetten voor Energie en Klimaat, destijds aanwezig bij de ondertekening van het contract, was er ook deze keer bij, in gezelschap van koning Willem-Alexander en de Spaanse koning Felipe. Namens Hynetwork Services zette Helmie Botter, manager business development hydrogen Gasunie, haar handtekening. De intentieverklaring werd door ACE Terminal getekend door de drie aandeelhouders: Gasunie Raad van Bestuurslid Ulco Vermeulen, ceo HES International Cees van Gent en namens Vopak Walter Moone, divisiedirecteur new energies & LNG. 

‘Een nieuwe stap’

“We zijn verheugd dat Iberdrola onze open access terminal heeft gekozen voor de ontvangst, opslag en distributie van ammoniak als drager van groene waterstof. Na de eerder gesloten intentieverklaring met het Spaanse Cepsa voor de aanlevering van groene ammoniak, zetten we samen met Iberdrola een nieuwe stap in het tot stand brengen van de waterstofketen tussen Spanje en Nederland”, aldus Egbert Vrijen, projectdirecteur van ACE Terminal.

Zie ook: Nieuw: prijsindicator voor waterstofsportmarkt

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!