Selecteer Pagina

Nieuw: prijsindicator voor waterstofspotmarkt

door | 8 jun, 2023 | Energie, Innovatie, Nieuws, Waterstof

Dankzij een nieuwe prijsindicator kan een inschatting worden gemaakt van de variabele productiekosten voor groene waterstof in Nederland. Hierbij wordt onder meer rekening gehouden met de hoogte van de elektriciteitsprijzen.

Het gaat om een eerste versie van een variabele prijsindicator voor de waterstofspotmarkt wereldwijd. De indicator komt voort uit het simulatorprogramma HyXchange waaraan ongeveer 25 partijen hebben deelgenomen. Hierbij werd een dagprijs voor groene waterstof gesimuleerd op het geplande landelijke waterstofnetwerk, inclusief uitwisselingen met België en Duitsland.

Prijsindicator waterstofdragers

HYCLICX, zoals de prijsindicator heet, koppelt de variabele prijscomponent van waterstof aan de spotmarkt voor uurtarieven van elektriciteit. Door de laagste variabele uurprijzen voor elektriciteit te selecteren, kan goedkope waterstof worden geproduceerd. Deze tijdsblokken vallen voor een groot deel samen met de momenten dat veel elektriciteit uit wind- en zonne-energie wordt gewonnen. Een volgende stap is het creëren van een soortgelijke prijs indicator voor waterstofdragers.

Zie ook: Waterstofbranchevereniging officieel van start

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!