Selecteer Pagina

‘Verplicht melden ZZS  leidt niet tot milieuwinst’

door | 26 okt, 2023 | Nieuws, Veiligheid

Het levert geen milieuwinst op wanneer bedrijven aan afvalverwerkers melden dat er zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) tussen het afval zit. Tot deze conclusie komt de Raad van State.

Op dit moment is het zo dat bedrijven informatie moeten verstrekken aan afvalverwerkers als zij gevaarlijke of bedrijfsafvalstoffen inleveren. Volgens een nieuw ontwerpbesluit moet deze informatieplicht worden uitgebreid voor zeer zorgwekkende stoffen (ZZS). Hierdoor zouden afvalverwerkers de risico’s beter kunnen inschatten en maatregelen nemen, met milieuwinst tot gevolg.

Informatieplicht ZZS

De Raad van State heeft zich over het ontwerpbesluit gebogen en is tot de conclusie gekomen dat de maatregel niet tot milieuwinst leidt. Informatie over ZZS is grotendeels al bekend bij afvalverwerkers, en deze informatieplicht brengt daarom vooral administratieve rompslomp met zich mee. Afvalverwerkers zouden wel informatie kunnen gebruiken over de soorten ZZS die in het afval zitten, maar dit valt niet onder de informatieplicht. De Raad van State adviseert daarom het ontwerpbesluit niet vast te stellen.

Zie ook: Voorlichting over laden en lossen gevaarlijke stoffen

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!