Selecteer Pagina

Afzinken tunneldeel lukt nu wel

door | 9 nov, 2023 | Haven, Infrastructuur, Nieuws

Na een mislukte eerdere poging is het deze week gelukt om het tunneldeel voor de Maasdeltatunnel in het Scheur af te zinken. De vaarweg werd woensdagmiddag 7 november weer vrijgegeven.

Dit voorjaar probeerde Rijkswaterstaat voor het eerst het tunneldeel voor de Blankenburgverbinding af te zinken, maar dit mislukte. Er brak een kabel, het tunneldeel kwam tegen de kade en raakte beschadigd.  Aanvankelijk zou op 8 oktober een nieuwe poging worden gewaagd, maar toen bleek het afzinksysteem niet goed te werken.

Tunneldeel

Op maandag 6 november startte de derde poging, die deze keer wel succesvol bleek. Het tunneldeel – inmiddels is bekend dat deze de naam ‘Isabella’ draagt – werd afgezonken en op 30 meter diepte aangesloten op het daar al geplaatste andere tunneldeel ‘Alara’. De tunneldelen zijn 185 en 205 meter lang. Volgens Rijkswaterstaat zijn tunneldelen van deze grootte nog niet eerder gebouwd en afgezonken.

‘Once in a lifetime’

“Toen ik afgelopen nacht met een paar collega’s het werk aan het bekijken was realiseerde ik me hoe bijzonder dit project is”, vertelt projectdirecteur Hélène Moors van Rijkswaterstaat. “De werkgeluiden, lichten en toch ook de stilte deden beseffen dat dit ‘once in a lifetime’ is. En niet alleen voor mij, maar ook voor iedereen om ons heen. Nu als bouwproject en straks als een nieuwe verbinding tussen gebieden en mensen.”

Zie ook: Voorbereidingen voor afzinken tunneldelen

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!