Selecteer Pagina

Zonnestroom Nederland

door | 6 sep, 2021 | Bedrijveninfo

‘Zet de stap nu’

 In oktober gaat een nieuwe ronde van de SDE++-subsidieregeling van start. “Dit is een goed moment voor bedrijven om subsidie voor zonne-energie aan te vragen, ook al zijn hun plannen nog niet volledig uitgewerkt”, zegt Roel Lok. Hij is eigenaar van Zonnestroom Nederland en helpt bedrijven bij het realiseren van grote zonnestroomprojecten. 

 Oorspronkelijk was de SDE++-regeling bedoeld voor het stimuleren van projecten gericht op duurzame energieopwekking. Sinds 2019 is deze breder getrokken en komen ook projecten die CO2-reductie beogen ervoor in aanmerking. “Een behoorlijke verbreding dus. Ook een project als Porthos wordt door SDE++ ondersteund”, zegt Lok. Volgens hem levert de subsidie een wezenlijke bijdrage aan het economisch rendement van duurzaamheidsprojecten, ook voor het opwekken van zonne-energie. “Zeker bij projecten waarbij de zonnestroom aan het energienet wordt geleverd. Bedrijven met een significant elektriciteitsverbruik hebben zoveel financieel voordeel dat ze zo langzamerhand wel zonder subsidie kunnen.”

 Eerst aanvragen

“Vanaf het moment van aanvragen van een SDE++-subsidie duurt het een aantal maanden voordat hierover een beslissing is genomen. Als de subsidie is toegekend, hebben bedrijven tussen de achttien maanden en vier jaar de tijd om het project te realiseren”, vertelt Lok. “Je moet je realiseren dat een project nog niet kant-en-klaar hoeft te zijn als je subsidie aanvraagt. Zolang er maar de serieuze intentie is die plannen te realiseren. De overheid ziet het aanvragen van subsidie als het sluitstuk in het besluitvormingsproces. Maar voor ondernemend Nederland is de realiteit andersom: eerst stel je de randvoorwaarden van een project zeker, waaronder het aanvragen van subsidie, en pas dan zet je vervolgstappen.” De hoogte van de subsidie is de laatste jaren aan het afnemen. Logisch, vindt Lok, want zonnestroominstallaties worden goedkoper, de stroomprijzen stijgen en de verdiensten nemen dus toe. “Hoe langer je wacht, hoe minder financiële steun de overheid nog verleent. Bovendien zal de druk van de overheid op bedrijven toenemen om zonnestroomprojecten te realiseren. Je kunt dus beter nu de stap zetten.”

Roel Lok

 Van A tot Z

Lok is medeoprichter van het in Leusden en Tynaarlo gevestigde Zonnestroom Nederland, dat bedrijven helpt bij grote zonne-energieprojecten. “Dat begint al in een vroeg stadium, waarin ondernemers zich buigen over de vraag wat zonnestroom voor hen kan betekenen. Vaak begeleiden wij klanten vanaf dat oriënterende stadium stap voor stap richting een passende zonnestroominstallatie. Het begint meestal met een door ons opgesteld adviesrapport, op basis van onder andere het energieverbruik en de dakoppervlakte. Vervolgens wordt het rapport besproken en volgen vervolgstappen, zoals het afstemmen met de verzekeraar, de controle van de dakconstructie en het aanvragen van subsidie. Wij hopen hiermee een vertrouwensband te creëren, waardoor bedrijven ons als realisatiepartner kiezen.” Want Zonnestroom Nederland houdt het niet bij advies alleen, het bouwt en exploiteert ook zonnestroominstallaties. Daarin schuilt volgens Lok ook de meerwaarde van het bedrijf. “Klanten waarderen het dat wij alles voor het hele traject van A tot Z in huis hebben. Als de zonnestroominstallatie is gebouwd, kunnen wij ook het beheer, onderhoud en eventueel de financiering verzorgen.”

 Toegevoegde waarde

Ongeveer zeventig procent van de projecten die Zonnestroom Nederland realiseert zijn dakgebonden. Bij de overige projecten worden zonnepanelen op de grond geplaatst naast het terrein van de klant. Hoewel de zonne-energiemarkt al jarenlang hard groeit, wordt nog altijd maar zo’n tien procent van geschikte daken voor zonnestroomopwekking benut. “Soms ligt dat aan een tekort aan netcapaciteit, soms is de uitkomst van een business case onvoldoende, maar soms kan dit ook aan een stukje onwetendheid aan de kant van de ondernemer liggen. Die is tenslotte bezig met het runnen van een zaak en heeft zich er misschien niet genoeg in kunnen verdiepen. Wij kunnen daarin bijstaan, om ondernemers meer zicht te bieden op de mogelijkheden en rendementen van zonnestroom. Soms blijkt er meer mogelijk te zijn dan oorspronkelijk leek. Bijvoorbeeld als een constructeur verouderde rekenwaarden hanteert voor het berekenen van de ballastwaarden van een dak. Tegenwoordig is er minder ballast nodig dan vroeger. Ook kunnen wij bij het ontwerp rekening houden met de belastbaarheid van het dak. Soms hebben kleine constructieve aanpassingen een enorm effect op de geschiktheid van het dak. In zulke situaties kunnen wij onze toegevoegde waarde tonen, en voorkomen dat iemand onnodig de handdoek in de ring gooit.”

 Zonnestroom Nederland

Roel Lok en Marthijn de Jong richtten Zonnestroom Nederland in 2017 op. “Onze ambitie is een van de leidende bedrijven te zijn die zich richten op grootschalige zonnestroomprojecten voor de zakelijke markt”, zegt Lok. Het bedrijf heeft de wind in de zeilen en groeit hard. “We zijn doorlopend bezig het bedrijf aan een nieuwe fase aan te passen.” Het bedrijf heeft verschillende aansprekende zonnestroomprojecten gerealiseerd, waaronder een aantal in de regio Rotterdam.

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!