Internationaal waterstofevenement in Rotterdam

Rotterdam Ahoy staat op 9 tot en met 11 mei a.s. volledig in het teken van waterstof, als daar de World Hydrogen 2022 Summit & Exhibition plaatsvindt. Het evenement wordt georganiseerd door het Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente Rotterdam, de provincie Zuid-Holland en de Sustainable Energy Council (SEC).

Waterstof speelt een cruciale rol in de energietransitie, als middel om de zware industrie te helpen verduurzamen en om de opslag, het transport en de handel van groene energie te faciliteren. De in het Verenigd Koninkrijk gevestigde SEC organiseert op drie continenten de World Hydrogen 2022 Summit & Exhibition. Het event is volgens de organisator het enige ter wereld dat is toegespitst op industriële vooruitgang met betrekking tot waterstof. Met het evenement wil het beleidsmakers en industriële bedrijven een platform bieden waarop zij kunnen samenwerken, vorderingen presenteren en expertise delen. Jaarlijks houdt de SEC drie van deze evenementen: één in Azië, één in Noord- of Zuid-Amerika en één in Europa. Rotterdam is volgens de SEC de logische Europese locatie om het evenement nu, maar ook in de jaren die voor ons liggen, te houden.

Logische aanvulling

Met de provincie Zuid-Holland, de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam kwam de SEC eind vorig jaar tot een Memorandum of Understanding, waarin is afgesproken om van 9 tot en met 11 mei a.s. in Rotterdam Ahoy de World Hydrogen 2022 Summit & Exhibition te houden. Rotterdam onderstreept hiermee haar ambitie om de waterstof-hub voor Europa te worden, wat een belangrijk element is in de doelstellingen van het havenbedrijf om in 2050 klimaatneutraal te kunnen opereren. Ceo Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam: “Rotterdams bestaande ecosysteem van waterstofafnemers, haar bestaande tankterminals, haar bedrijven van wereldklasse, haar internationale netwerk en haar ambitieuze plannen en bewezen staat van dienst voor het ontwikkelen van faciliteiten van wereldklasse, zullen werken als een versneller voor waterstofactiviteiten. Een jaarlijkse Summit en vakbeurs over actuele ontwikkelingen is hierop een logische aanvulling.”

Waterstofoplossingen uitwisselen

Volgens Jeannette Baljeu, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, zal waterstof een essentieel onderdeel zijn van de overgang naar een groene economie. “Daarom hebben we met verschillende partners de handen ineen geslagen om de Europese Hydrogen Hub Zuid-Holland te ontwikkelen; een triple helix-samenwerking die streeft naar een schone waterstofeconomie. Deze top is de perfecte gelegenheid om op internationaal niveau de samenwerking uit te breiden en kennis te delen met overheden en bedrijfsleven”, aldus Baljeu. Duurzaamheidswethouder Arno Bonte: “Rotterdam heeft al grote stappen gezet in de ontwikkeling van productie, transport en gebruik van waterstof, en onze ambities voor de toekomst zijn nog groter. De World Hydrogen Summit in Rotterdam is een kans om de beste waterstofoplossingen uit te wisselen om zo onze economie te vernieuwen en de klimaatcrisis effectief te bestrijden.”

Contacten leggen

Chris Hugall, managing director bij de SEC, zegt trots te zijn op het partnership dat met deze partijen is afgesproken. Hij stelt dat dit het enige grootschalige waterstofevenement is dat met officiële steun van het havenbedrijf, de provincie en de gemeente wordt gehouden. “Op dit cruciale moment voor de waterstofindustrie nodigen wij de internationale gemeenschap uit om met ons deel te nemen aan World Hydrogen 2022 om getuige te zijn van de vooruitgang en contacten te leggen om deze belangrijke drang naar een duurzame energietransitie voort te zetten.”

Summit en vakbeurs

De World Hydrogen Summit 2022 & Exhibition in Rotterdam biedt bezoekers niet alleen een ‘strategic summit’, maar ook een vakbeurs. Er zijn technische sessies – dit zijn korte technische presentaties op de beursvloer -, een galadiner en ook worden bezoeken aan sites in de haven van Rotterdam georganiseerd. Voor de tweede keer zullen de World Hydrogen Awards op het event worden uitgereikt. Volgens de organisatie is het dé plek waar beleidsmakers, investeerders, industrieleiders en technologieproducenten samenkomen, discussiëren, samenwerken én zakendoen. Tot de sprekers die hun medewerking aan de Summit hebben toegezegd, behoren onder meer: Frans Timmermans (EU), Greg Hands (Britse minister van Business, Energy & Industrial Strategy), Ahmed Aboutaleb (gemeente Rotterdam), Arno Bonte (gemeente Rotterdam), Sandor Gaastra (ministerie van Economische Zaken en Klimaat), Allard Castelein (Havenbedrijf Rotterdam), Nico van Dooren (Havenbedrijf Rotterdam), Alex Wietfeld (Uniper), David Burns (Linde), Felipe Arbelaez (BP), Adamo Screnci (Hydrogen Refuelling Solutions) en Nobuo Tanaka (IEA).

World Hydrogen 2022 Summit & Exhibition

9 t/m 11 mei, Rotterdam Ahoy

De vakbeurs en Summit vinden op 9 en 10 mei plaats. Deze zijn op 11 mei gesloten; dan vinden de bezoeken aan de sites in de haven plaats.

Er zijn drie soorten tickets:

  1. All access pass (1.799,-): biedt toegang tot de Summit, netwerkontbijt, koffiepauzes en lunches, de uitreiking van de awards, het galadiner, de vakbeurs, de technische sessies en de mogelijkheid om in te schrijven voor de bezoeken aan de sites. Voor dit laatste is beperkte ruimte.
  2. Virtual pass (1.000,-): biedt ook toegang tot de Summit en de vakbeurs, maar dan via een digitaal platform.
  3. Exhibition pass (gratis): biedt alleen toegang tot de vakbeurs en de technische sessies.

Kijk voor meer informatie op World-hydrogen-summit.com.