Selecteer Pagina

Wagenborg Foxdrill

door | 6 sep, 2021 | Bedrijveninfo

‘Een touw stoot geen CO2 uit’

Vergeleken met de inzet van steigers en andere toegangstechnieken is rope access een groene manier van werken. “Ook is het gebruik van touwtechnieken veilig en flexibel”, zegt Nick Visser van Wagenborg Foxdrill. Hij ziet dat rope access ook steeds meer buiten de olie- en gassector wordt toegepast.

Het in Oldenzaal gevestigde Wagenborg Foxdrill is gespecialiseerd in het onderhoud en de inspectie van off- en onshore installaties. Omdat bijvoorbeeld het plaatsen van steigers naast een boortoren op een boorplatform niet zo eenvoudig is, maakt het bedrijf sinds jaar en dag gebruik van touwtechnieken om werkzaamheden op moeilijk bereikbare plaatsen uit te voeren. “Stel dat het plaatsen van een steiger mogelijk zou zijn, dan zijn het risicoprofiel, de voorbereidingen en de kosten ervan in veel gevallen omvangrijker dan van rope access”, geeft commercial project manager Nick Visser aan. Juist omdat het gebruik van touwtechnieken flexibel is en minder impact op de omgeving heeft, is Wagenborg er al jaren geleden mee begonnen te werken. Volgens Visser is het een bewuste keuze voor een veilige, gedegen en goed voorbereide manier van werken. “Het heeft ons ook geholpen onze werkzaamheden te professionaliseren. Je vliegt met het team volgens bepaalde structuren het werk aan, bovenop de technische voorbereidingen op een klus. In de loop der jaren hebben wij die twee aspecten steeds meer geïntegreerd.”

Project integraal bekijken

“Wij zijn geen rope access-bedrijf. Rope access is een manier om op je werkplek te komen”, zegt Visser. Voordat het werk begint, wordt gekeken wat de meest geëigende methode is om de klus uit te voeren. De eerste stap hierbij is kijken of de werkzaamheden überhaupt niet op hoogte hoeven te worden gedaan. “Vervolgens ga je volgens de Arbo-richtlijnen een aantal stappen langs voordat je eventueel bij touwtechnieken uitkomt”, legt hij uit. Visser zegt het wel jammer te vinden dat werken met steigers volgens deze redenering als een veiligere methode wordt beschouwd dan rope access. “Volgens de arbeidshygiënische strategie hebben steigers veiligheidstechnisch als toegangsmethode de voorkeur boven touwtechnieken. Maar als je een project integraal bekijkt, is dat niet per definitie waar. Je moet ook kijken naar de blootstelling van mensen die de steiger opbouwen en afbreken, de aan- en afvoer van materialen en de mensen die in de directe omgeving van de steiger werken. Het is daarom wat mij betreft wat conservatief gedacht.” 

Schat aan ervaring

Toch zit rope access in Nederland in de lift, ziet Visser. Het aantal leden van brancheorganisatie IRATA neemt toe en touwtechnieken worden steeds vaker toegepast, ook in andere sectoren dan olie en gas. Visser: “Bijvoorbeeld bij de inspectie van gebouwen en bruggen, werk in antennes of andere interventies. Rope access is daar heel geschikt voor. Wij richten ons sinds enige tijd ook op onderhoud en de inspectie van installaties buiten de olie- en gassector.” Wagenborg heeft daarbij het voordeel dat het over een schat aan ervaring beschikt in het uitvoeren van lastige klussen. “We zijn hierdoor creatief in het bedenken van oplossingen en onze organisatie beschikt over de juiste mindset om veilig om te gaan met technische uitdagingen.” Rope access kan voor opdrachtgevers een extra aantrekkelijke werkmethodiek zijn vanwege de lage impact op het milieu. In vergelijking met steigerbouw hoeven er immers beduidend minder materialen te worden aangevoerd. Visser: “Een touw stoot geen CO2 uit, zeg ik altijd maar. Het is vaak beperkt tot een team professionals dat het werk uitvoert, met de nodige hulpmiddelen/gereedschappen. Zo dragen wij ook ons steentje bij aan het verminderen van  de footprint van de industrie.”

IRATA-lid

Wagenborg werd in 2008 lid van IRATA, een traject dat Visser destijds begeleidde. “Eerst zetten we procedures op en werd weloverwogen een set materialen aangeschaft. Vervolgens blijf je de procedures en manier van werken verder ontwikkelen; dat stopt niet. Het kwam van pas dat ik destijds HSEQ-manager was. Touwtechnieken en veilig werken zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden.” Inmiddels heeft het bedrijf, zoals Visser eerder ook aangaf, tal van grote klussen uitgevoerd. Het bedrijf heeft er een goede naam mee opgebouwd, waarbij het bedrijfslidmaatschap bij IRATA voor opdrachtgevers een duidelijk pluspunt is. “Dat medewerkers IRATA-gecertificeerd zijn, is één kant van het verhaal. Daarmee zijn competenties op locatie geborgd. Maar er is ook bepaalde professionaliteit nodig in de voorbereiding, het beheer van equipment en procedures om veilig te kunnen werken. Vergeet daarnaast het beleid niet. Richting opdrachtgevers moet je duidelijk grenzen kunnen aangeven, door bijvoorbeeld een klus niet uit te voeren of te stoppen. Dat soort zaken zijn geborgd als een bedrijf lid van IRATA is. Het is een volwaardig, volwassen systeem dat opdrachtgevers meerwaarde biedt.”

Nieuw: inspectie van hijsmiddelen

Installaties op zee staan bloot aan zware condities, zoals het weer, de krachten van de installatie zelf en de middelen die worden gebruikt om het werk uit te voeren. “Alle reden dus om die goed onder de loep te nemen”, zegt Nick Visser van Wagenborg Foxdrill. Sinds kort voert het bedrijf de inspectie van hijsmiddelen uit. Het is hiervoor lid geworden van het Britse LEEA (Lifting Equipment Engineers Association). “Wij kunnen conform de LEEA-richtlijnen hijsmiddelen inspecteren, eventueel in combinatie met andere inspecties, zoals non-destructief onderzoek.”

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!