Selecteer Pagina

Vonk

door | 8 mei, 2023 | Bedrijveninfo

Vonk biedt al 50 jaar licht in de duisternis

Een vertaalslag op maat, naar gelang wat de klant nodig heeft. Dat is wat Vonk klanten biedt op het gebied van transportverpakkingen en mobiele verlichting. Bij het in Piershil gevestigde familiebedrijf staat veiligheid hoog in het vaandel.

“Wij zijn een probleemoplosser”, stelt Mark Neeleman, bij Vonk verantwoordelijk voor sales. Het bedrijf biedt klanten uit industrie en overheid een zeer breed scala aan transportverpakkingen en mobiele verlichting, waaronder vele ATEX-lampen. “Onze kracht is dat wij aan de hand van de vraag van de klant een vertaalslag kunnen maken naar het juiste product wat hij nodig heeft. Vooral op het gebied van lampen zijn er heel veel technische specificaties. Veelal vraagt men om zo veel mogelijk lumen, maar dat is niet altijd de beste oplossing. Wij stellen vragen over het gebruik, zoals: wil je ver weg schijnen of juist dichtbij, waar wil je het gebruiken, etcetera, om zo tot de juiste keuze kunnen komen. Wij merken dat klanten dat als prettig ervaren.”

Stuk historie

“Onder onze klanten bevinden zich technische groothandels, OEM’ers en bedrijven uit de offshore industrie. Het kan alle kanten op. Je kunt immers van alles in een koffer doen. Veelal gebruiken klanten die voor het transport van meetapparatuur, gereedschap, medische apparatuur of voor EHBO-spullen”, aldus Mark. Eigenaar Ernst Vonk nam het bedrijf in 2004 over van zijn vader. Hij vertelt enthousiast over de ontwikkeling die de onderneming heeft doorgemaakt. “Kijk”, zegt hij terwijl hij een wat gedateerde zaklamp op tafel legt, “dit is een stuk historie waarmee het allemaal is begonnen. Op een gegeven moment kregen wij de vraag van een klant of wij ook explosieveilige lampen verkochten. Daarop ben ik gaan zoeken. Er was nog geen internet, dus makkelijk was het niet. Via-via kwam ik in contact met een Amerikaans bedrijf waarvan wij de producten konden gaan verkopen. De ATEX- verlichting bleek aan te slaan. De eerste zending bevatte nog maar een paar doosjes, maar de tweede was al een stuk groter; er kwamen toen ook koffers mee.” Naarmate de volumes toenamen die Vonk importeerde, werden de vrachtprijzen een stuk aantrekkelijker. “Daar konden we wel wat mee.”

 

Kwaliteit en duurzaamheid

Vonk zegt te hechten aan persoonlijk contact met zijn klanten. “Ik houd van de menselijke kant van het zakendoen. We zijn niet primair bezig met de verkoop van producten. Het is een andere benadering. Wij willen klanten helpen met het oplossen van hun problematiek. Omdat wij specialist zijn, zullen klanten altijd de meest passende transportverpakking of verlichting krijgen.” De producten die het bedrijf biedt, staan voor kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid, vertelt hij. “De uitgebreide garantie die wij bieden geldt vaak voor vele jaren. Wel is de prijsstelling anders dan van goedkopere producten, maar uitgesmeerd over meerdere jaren verdient dat zichzelf terug.” Mark: “Vaak komen klanten jaren later met een lamp bij ons terug om een schakelaartje te laten repareren of de batterij te vervangen. Dan lopen ze weer tevreden met dezelfde lamp de deur uit.”

Misverstand

De Amerikaanse leverancier van het eerste uur, Peli Products, is nog altijd een partij waarmee Vonk zaken doet. Dit bedrijf produceert zowel mobiele verlichting als transportkoffers. Daarnaast voert Vonk mobiele verlichting van de volgende merken: Ledlenser, Suprabeam, Nitecore, Armytek, Adalit en Underwater Kinetics. Peli Products, Ledlenser, Underwater Kinetics en Adalit zijn producenten van ATEX-mobiele verlichting. “Uit het assortiment aan producten van deze fabrikanten kunnen wij klanten 99 van de 100 keer helpen. Mocht het nodig zijn, dan zoeken wij verder”, zegt Neeleman. ATEX-verlichting moet aan een aantal eisen voldoen, legt Ernst uit. “Het mag onder geen enkele omstandigheid een explosie veroorzaken. Daarom wordt er tot in den treure getest op de behuizing, de verbinding tussen lamp en batterij en de temperatuur van het lampje. Anders dan vaak wordt gedacht is een ATEX-gecertificeerde lamp voor gas meestal niet waterdicht. Een veiligheidsklep zorgt ervoor dat een overdruk door lekkende batterijen toch eruit kan.” Ernst stipt nog een ander misverstand aan: een stofdichte lamp is iets anders dan een gasdichte lamp. “Daarvoor gelden twee aparte certificeringen. In de code voor gas zit een ‘G’; In de code voor stof de ‘D’ van ‘dust’.” Bijzonder in het aanbod van Vonk is de ATEX-gecertificeerde mobiele RALS (remote area lighting systems)-verlichting. Ernst: “Dit is mobiele verlichting die werkt op ingebouwde accu’s. Hiermee kan meerdere uren tot een dag worden gewerkt, ook in de ATEX-zones 1 en 0. Dat is uniek; het is erg lastig om een dergelijk product ATEX-gecertificeerd te maken.”

Trends

Eén van de belangrijkste trends op het gebied van mobiele verlichting is de behoefte van klanten aan andere lichtkleuren. “In plaats van een hoge witheid is er vraag naar warmer wit/ietwat gele verlichting. Dit heeft als voordeel dat je kleuren realistischer waarneemt en beter kan onderscheiden, wat bijvoorbeeld bij elektra erg belangrijk is. Een andere ontwikkeling is dat de technische mogelijkheden toenemen. Het is makkelijker geworden om een zaklamp aan te zetten, bijvoorbeeld door ervoor te zwaaien of er tegenaan te kloppen. Al moet ik zeggen dat de professionele gebruiker liever geen slimme foefjes heeft, maar het liefst betrouwbaar en simpel wil. Verder is de vorm van verlichting aan het veranderen van recht naar haaks. Dit biedt gebruikers ergonomische voordelen doordat de pols minder wordt belast.” Mark voegt toe: “Ook kun je verlichting vastzetten in bijvoorbeeld een jaszak waarmee je loopverlichting creëert.” Binnenkort komt er een nieuwe serie werklampen aan van Ledlenser. Deze lampen zijn een nieuwe groep verlichting naast de handlampen. “Kortom, het aanbod aan transportkoffers en mobiele verlichting is dermate gevarieerd en in beweging dat wij klanten hierover met alle plezier willen voorlichten!”, aldus Ernst.

Gebruik alleen de juiste batterijen!

Ernst Vonk zegt het regelmatig tegen te komen: klanten die voor ATEX-gecertificeerde lampen een verkeerde batterij gebruiken. “Als een lamp wordt getest, gebeurt dat met bepaalde batterijen, die erna ook op het certificaat vermeld worden. Alleen dié batterijen mogen in een ATEX-zone worden gebruikt. Stop je er andere batterijen in, dan vervalt de certificering, ook al zijn de losse batterijen zelf wel gecertificeerd. Wij wijzen onze klanten hier voortdurend op.”

Nieuw: temperatuurgecontroleerde verpakkingen

Sinds kort heeft Vonk een nieuwe productgroep in het assortiment: temperatuurgecontroleerde verpakkingen. Hierin kunnen goederen worden verzonden die meerdere dagen binnen een bepaalde temperatuurrange moeten blijven, zonder dat hiervoor externe voeding nodig is. In de verpakkingen kunnen onder andere vaccins, medicijnen of bloedmonsters worden vervoerd. “Het is een nieuwe markt voor ons, die nog in de kinderschoenen staat. Wij verwachten dat de vraag hiernaar snel op gang komt”, zegt Mark Neeleman.

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!