Selecteer Pagina

Volgende fase voor CO2-terminal

door | 6 jun, 2024 | Nieuws, Opslagtanks

CO2-terminal

Archieffoto: CO2next

Gasunie, Vopak, Shell en TotalEnergies willen een CO2-terminal op de Maasvlakte realiseren. Ze maken bekend een volgende fase in het project te hebben bereikt.

CO2next is de naam van de opslagterminal voor vloeibare CO2, die op de Maasvlakte moet verrijzen. Het wordt een open access-terminal, waar klanten per schip aangevoerde vloeibare CO2 kunnen opslaan. De terminal richt zich op bedrijven die geen verbinding hebben met een CO2-pijpleiding. De initiatiefnemers zeggen al met verschillende potentiële klanten te hebben gesproken, van wie verschillende hun interesse hebben uitgesproken.

CO2-terminal

Het project is een initiatief van Gasunie en Vopak. Shell en TotalEnergies hebben zich er recent bij aangesloten. De CO2-terminal zal op de Maasvlakte worden gebouwd, met steigers in het Yangtzekanaal. De CO2 die via schepen worden aangevoerd, kan in lege gasvelden op de Noordzee worden opgeslagen. CO2next werkt samen met het CCS-project Aramis. De terminal krijgt een capaciteit van 5,4 miljoen ton CO2 per jaar, met de mogelijkheid om dit uit te breiden tot ongeveer 15 miljoen ton.

FEED-fase

Het project maakt bekend dat de front-end engineering design (FEED)-fase is bereikt. Hiervoor heeft het een contract afgesloten met de engineering- en technologiegroep Sener. De bij CO2next betrokken bedrijven spreken van een belangrijke stap. In 2025 zal de definitieve investeringsbeslissing worden genomen. Het plan is om de terminal in 2028 in bedrijf te nemen.

Vereiste

“We zijn blij dat het CO2next-project vaste vorm krijgt. Koolstofafvang en -opslag wordt gezien als een vereiste om de moeilijk te reduceren industrieën koolstofvrij te maken en we zien een duidelijke rol voor een dergelijke vloeibare CO2-terminal in de Europese CO2-infrastructuur. Dezelfde infrastructuur kan in de toekomst ook nodig zijn om een industrie voor het gebruik van koolstof mogelijk te maken. We verwelkomen Shell en TotalEnergies in het partnerschap en kijken ernaar uit om dit project gezamenlijk uit te voeren”, verklaart projectdirecteur Fulco van Geuns van CO2next.

Zie ook: CO2-opslagproject naar FEED-fase

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!