Selecteer Pagina

VEGA procesinstrumentatie

door | 2 mrt, 2022 | Bedrijveninfo

Applicatiegerichte radarniveausensor

VEGA introduceert de 6X radarsensor voor continue niveaumeting van vloeistoffen en bulkgoederen in de (petro)chemie. “In plaats van veel verschillende typen radarsensoren bieden we één sensor die applicatiegericht is. De technische specificaties van de radarsensor – wat er onder de motorkap zit – of het type doen er niet toe”, zegt Rob Smulders. Het nieuwe concept kenmerkt zich volgens hem door zijn eenvoud en gebruiksgemak.

“VEGA focust zich op twee productgroepen: niveau- en drukmeters”, maakt business development manager Rob Smulders van VEGA direct duidelijk. Het Duitse bedrijf beschikt over fabrieken in Duitsland, India, China en de VS en heeft in Amersfoort een kantoor waar buiten- en binnendienst en de service engineers zijn gehuisvest. Het bedrijf bestaat zo’n zestig jaar en is circa vijftig jaar in Nederland actief. “Dankzij ons specialisme beschikken wij over veel technische kennis waarmee wij onze klanten meerwaarde kunnen bieden. Naast verkoop helpen wij klanten met de installatie en ingebruikname van onze niveau- en drukmeters.”

Industrie

Niveau- en drukmeters van de Duitse producent worden in een breed scala aan industriële sectoren gebruikt. Te denken valt aan verwerkers van afval- en drinkwater, de (petro)chemische, offshore, scheepvaart-, food- en farmasector. “In een rioolgemaal slaat bijvoorbeeld een pomp aan door niveaumeting. Ook worden onze drukmeters gebruikt in fabrieken voor het produceren van drinkwater, maar eveneens voor vaste stoffen, zoals veevoeder en cement. Als je weet hoeveel er in een silo of tank zit, dan weet je ook wanneer je moet laden of lossen. In de petrochemie meten instrumenten van VEGA het niveau in procesinstallaties. “Een mooie applicatie is de niveaumeting van water in stoomketels onder hoge druk. Dat is een van de meest moeilijke omstandigheden om niveaumeting te doen. Verder leveren wij in de scheepvaart aan de marine en bouwers van superjachten. Eigenlijk kan je geen tien kilometer door Nederland rijden of je komt wel een product van VEGA tegen”, zegt Smulders.

Beste oplossing

De specialist in druk- en niveaumeters heeft op 1 maart jl. iets nieuws geïntroduceerd: de 6X radarsensor. “Hiermee richten wij ons op de chemie en petrochemie”, licht Smulders toe. “De basis is nog altijd een contactloze radarsensor. Deze zendt een elektromagnetische golf uit die wordt gereflecteerd op een productoppervlakte. De tijd welke deze golf onderweg is, is een maat voor afstand. En als ik weet hoeveel lege ruimte ik heb ten opzichte van de silo of tank, dan weet ik ook meteen hoeveel vulling ik nog heb. Tot hier aan toe niets bijzonders. 

Wat echter wel echt anders is, is de wijze van selectie van de optimale sensor voor jouw proces. Het is een innovatie waarin VEGA flink heeft geïnvesteerd. Het is een compleet nieuw concept. Hiermee bieden wij één applicatiegerichte sensor. Dit in tegenstelling tot vroeger, toen je uit heel veel verschillende typen kon kiezen. Het is net als met het kopen van een auto. Als je een caravan wilt trekken en vijf personen wilt vervoeren, kies je een een type auto met een sterke motor en trekhaak. Als je alleen in je eentje zonder caravan rijdt, kan je hetzelfde model nemen, echter zonder trekhaak en met een andere motor onder de kap. Zo is het ook met de 6X radarsensor. Het draait om de applicatie. Het type is niet interessant. Wat de zendfrequentie is, wat voor antenne wordt gebruikt, kortom, wat er allemaal onder de motorkap zit is niet relevant. Wij draaien het verhaal om en bieden zo de beste oplossing voor de applicatie van de klant.”

Aankoop en installatie

Het concept maakt niveaumetingen een stuk simpeler, stelt hij. “De technische kennis bij industriële bedrijven is aan het afnemen. Dat is een groot probleem. Wij vinden dat iedereen in staat moet zijn om de juiste sensor voor een applicatie te selecteren en configureren, bijvoorbeeld met behulp van een heel eenvoudig dropdown-menu.” De voorbije jaren namen de verkopen via de webshop van VEGA zeer sterk toe. Smulders verwacht dat deze ontwikkeling nog verder zal toenemen. Klanten die via de webshop een product bestellen – maar ook die om advies vragen – worden door VEGA geholpen met de inbedrijfname en installatie. “Het fysieke deel doet de klant zelf: het vastdraaien van een aantal bouten en het vastmaken van een kabeltje. Lastiger is het instellen van de applicatie. Vroeger deden wij dit bij de klant, maar tegenwoordig wordt de inbedrijfname steeds vaker op afstand uitgevoerd. Met behulp van een kabel of bluetooth sluit de klant een laptop op het instrument aan, waarna onze monteurs meekijken. Mocht de installatie te ingewikkeld blijken te zijn, dan komen onze monteurs alsnog langs. Hoe dan ook verloopt de ingebruikname van onze producten snel en fijn.”

Draadloze niveausensoren

VEGA is tevens druk bezig met de ontwikkeling van draadloze niveausensoren. “Nu nog zijn die vooral voor lichtere industriële toepassingen beschikbaar”, vertelt Rob Smulders van het bedrijf. “Bijvoorbeeld voor een boer, die door een sensor in zijn silo te plaatsen precies weet hoeveel voorraad hij heeft. Ook zijn er draadloze niveausensoren voor afvalwatertanks in de bouw of voor drinkwatertanks bij festivals. Ik verwacht dat dit draadloze niveausensoren in steeds meer industriële sectoren zullen worden toegepast. In Nederland lopen we op dit gebied voorop.”

Het kantoor van VEGA in Amersfoort.

 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!