Taco Mets over de missie van Van Meeuwen Lubrication 

Op de bres voor slimmer, duurzamer en veiliger smeren

In de bijna 90 jaar dat Van Meeuwen bestaat heeft het bedrijf industriële smering tot een wetenschap verheven. Technisch directeur Taco Mets bedacht daar zelfs een naam voor: lubricalogie. De kennis, waarover hij en de andere specialisten van Van Meeuwen beschikken over smeertechniek, delen zij graag. Onder meer om bedrijven te helpen bij het verhogen van het rendement van hun productieprocessen en die betrouwbaarder en duurzamer te maken. 

Tekst: Erik Stroosma

Van de ruim 88 jaar dat Van Meeuwen bestaat, maakte Mets er 33 mee tot nu toe. Hij reageerde destijds op een advertentie waarin gezocht werd naar een ‘olieslim talent’. Als werktuigbouwer viel het hem op dat er in de machinebouw weinig aandacht voor smeertechnisch onderhoud was. “Bij mijn opleiding was dat al niet anders, terwijl ik al snel ontdekte hoe belangrijk smering is”, vertelt de technisch directeur van het in Weesp gevestigde familiebedrijf. “Daardoor trok die vacature mijn aandacht en solliciteerde ik. Want door het juiste smeermiddel op de juiste manier te gebruiken, draaien machines beter, betrouwbaarder, zuiniger en gaan ze langere mee. Dat leidt weer tot een lagere TCO, minder storingen, meer output, een hoger rendement en verschillende duurzaamheidsvoordelen, waaronder CO2-reductie.” 

Impact maken 

Alle reden dus voor een volle focus op smeertechnisch onderhoud, zou je zeggen. “In de praktijk is dat helaas anders”, zegt Mets. “Daar krijgen smeermiddelen vaak niet de aandacht die ze verdienen. Dat komt mede omdat smeertechnisch onderhoud maar 1 tot maximaal 3 procent van het onderhoudsbudget uitmaakt. Desondanks is de rol, die het bij het onderhoud van machines speelt, erg groot. Met de juiste smering maak je impact. Dat begint al met de keuze van het smeermiddel. Welke werkt optimaal voor de applicatie waarvoor het bestemd is? Wij hebben er 900 verschillende in voorraad. Bij zo’n groot aanbod is het niet makkelijk om de bomen door het bos te zien. Dan is het prettig om bij een specialist terecht te kunnen voor deskundig advies. Die rol vervullen wij al decennialang zeer graag.” 

Taco Mets

Kennis, producten en diensten 

Taco Mets begon bij Van Meeuwen als smeringsadviseur voor onderhoudsbedrijven en technische diensten. Na tien jaar stond hij aan de basis van wat nu de dienstentak van Van Meeuwen is en oorspronkelijk Van Meeuwen Smeerbeheer heette. Op het gebied van smeertechnisch onderhoud is Van Meeuwen Lubrication op drie terreinen actief: kennis, producten en diensten. Daarmee bedient het een groot aantal sectoren, waaronder de petrochemie, offshore en maritieme branche en voedingsmiddelenindustrie. “Onze smeertechnische kennis – en die over de wet- en regelgeving rond het gebruik en de opslag van smeermiddelen – delen we met onze klanten via opleidingen, adviestrajecten, olieanalyses en handmatige en digitale smeerschema’s”, legt Mets uit. “Voor de optimale smering van assets hebben we groot pakket aan high performance smeermiddelen en verschillende innovatieve oplossingen in huis, waaronder automatische smeersystemen. Via onze diensten bieden we ten slotte smeertechnische ondersteuning op maat aan. Bijvoorbeeld door bij bedrijven het smeertechnisch onderhoud en de verversingen uit te voeren.” 

Slimme smering 

De inspanningen van Van Meeuwen zijn erop gericht om machines met slimme smering betrouwbaarder te maken, het verbruik aan smeermiddelen te reduceren en storingen te voorkomen. Maar hoe pakken Mets en zijn collega’s dat aan? “Dat doen we door regelmatig oliemonsters te nemen en met behulp van sensoren en online condition monitoring. Dat levert data over de status van het smeermiddel en de machine op en informatie over eventuele vermenging en contaminatie van het smeermiddel met bijvoorbeeld water en ongewenste deeltjes. Met die informatie kan niet alleen exact worden bepaald wanneer het smeermiddel moet worden vervangen, maar ook wat de conditie en prestaties van de machine zijn. Met onze werkwijze kunnen storingen voorkomen, problemen vroegtijdig opgespoord en de levensduur van smeermiddelen worden verlengd.” 

Bio-smeermiddelen 

Binnen zijn vakgebied zet Van Meeuwen volgens Mets continu stappen naar verdere verduurzaming. Een goed voorbeeld daarvan zijn de inspanningen op het vlak van biologische afbreekbare smeermiddelen. “Voor een brede en effectieve inzet daarvan werken we samen met smeermiddelenproducenten PANOLIN en Royal Purple. Dit heeft geleid tot een groot aanbod aan high performance biologisch afbreekbare smeermiddelen. Met onze eigen Green Point-smeermiddelen bieden we additionele producten die deze bio-lijn compleet maken. Hoewel de vraag naar bio-smeermiddelen toeneemt, merken we dat er in de industrie nog wel enige terughoudendheid is in het gebruik daarvan. Niet overal is bekend dat de kwaliteit de laatste jaren enorm is toegenomen en dat de meest uiteenlopende machines en installaties daar duurzaam en groen mee kunnen functioneren en worden onderhouden. Met haar effectief superieur smerende eigenschappen en extreem lange verversingsintervallen biedt de huidige generatie bio-smeermiddelen gegarandeerd waar voor haar geld.” 

Voedselveilig smeren 

Naast duurzaamheid is veiligheid een ander thema waaraan Van Meeuwen bijzonder veel aandacht besteed. Mets: “Smeermiddelen moeten niet alleen de levensduur van machines en applicaties garanderen, ze moeten boven alles veilig zijn. Al onze voedselveilige smeermiddelen zijn H1-geregistreerd en de basisoliën en additieven die we gebruiken, passen uitstekend binnen het HACCP-systeem van bedrijven in de voedingsindustrie. Voor elke toepassing hebben we een voedselveilig product dat voldoet aan alle eisen. En voor vragen en advies over voedselveilige smeermiddelen kunnen bedrijven vanzelfsprekend altijd bij ons terecht.”