Van Meeuwen Lubrication

‘Een mooie aanvulling op ons portfolio’

Van Meeuwen Lubrication is per 1 juli jl. officieel distributeur van PANOLIN voor Nederland en België. Dankzij de biologisch afbreekbare smeermiddelen van deze Zwitserse producent kan Van Meeuwen haar klanten een nog breder palet aan mogelijkheden bieden. “Ons doel is om de beste smeertechnische oplossing voor elke specifieke situatie te kunnen bieden.”

Bijna zestig jaar vakervaring tref je niet zo vaak samen aan één tafel. Technical director Taco Mets en sales engineer marine & offshore Patrick Kostelijk hebben allebei een technische achtergrond en staan bij Van Meeuwen Lubrication klanten bij in hun behoefte aan het beste smeertechnische onderhoud. “Het in Weesp gevestigde familiebedrijf is veel meer dan alleen een verkoper van oliën en vetten”, zegt Mets. “Van Meeuwen levert alles op het gebied van smering. Of het nu gaat om het ontwerpen en installeren van automatische smeersystemen, trainingen in theorie of praktijk, smeergereedschappen en het inrichten van voorraadruimtes. En niet te vergeten de modernste software om het smeertechnisch onderhoud te structureren en te optimaliseren. Ons doel is om van de Benelux één van de best gesmeerde regio’s ter wereld te maken.”

Aandacht

“Van Meeuwen Lubrication is dus allesbehalve een dozenschuiver”, beaamt Kostelijk. “Voor elke klant zijn we op zoek naar de toegevoegde waarde om de asset te optimaliseren.” Mets vult aan: “Wij streven ernaar om de betrouwbaarheid en efficiency van het machinepark te vergroten om zo de machinebeschikbaarheid te verbeteren. Het is niet altijd even eenvoudig om het belang van smeertechnisch onderhoud bij klanten onder de aandacht te brengen”, erkent hij. “De aanschaf van smeermiddelen bedraagt gemiddeld tussen de één en drie procent van het totale onderhoudsbudget en het wordt vaak als een noodzakelijk kwaad gezien. Daarentegen kan de impact van onjuist smeertechnisch onderhoud oplopen tot wel vijftig procent van het onderhoudsbudget. Alle reden dus om dit aandacht te geven.” 

Digitale tools

Verschillende en steeds meer digitale tools helpen klanten van Van Meeuwen om hier inzicht in te krijgen. Zoals condition based monitoring waarin het bedrijf de laatste jaren heeft geïnvesteerd. Mets: “De klant kan in het dashboard informatie zien over de temperatuur, hoeveelheid vocht, oliekwaliteit, mate van vervuiling en aanwezigheid van slijtagedeeltjes in smeermiddelen. Bij een klant bleken de handelingen van een operator een negatieve impact op de slijtage van de asset te hebben. Dat hebben wij op basis van de proces- en machinedata aangekaart, waarna een veel lager en acceptabel slijtagebeeld is ontstaan zonder excessen. Van Meeuwen heeft daarvoor ook een app ontwikkeld die klanten bijstaat om het smeertechnisch onderhoud naar een hoger plan te brengen. Deze S)MAXX®-app informeert over de status van het smeertechnisch onderhoud van een machinepark. Ook kun je de app gebruiken om onderhoud in te plannen en continu verbeteringen door te voeren. Conventionele onderhoudspakketten schieten hierin tekort, dus daarom hebben we zelf een app gebouwd. Het is een belangrijke tool en klanten zijn er tevreden over.”

PANOLIN

Ook aan het portfolio, dat zowel uit gerenommeerde merken als private labels bestaat, valt te zien dat Van Meeuwen relaties voor langere tijd nastreeft. Kostelijk: “Met Lubcon doen we meer dan veertig jaar zaken en met Bel-Ray zelfs al meer dan zestig jaar.” Per 1 juli jl. is het Zwitserse merk PANOLIN aan ons portfolio toegevoegd, dat net als Van Meeuwen een familiebedrijf is. PANOLIN is een zeer bekende naam in de markt. Het vormt een mooie aanvulling, zodat we custom made voor iedere klant de beste oplossing kunnen aanbieden. We hebben alles in huis. Voordeel van PANOLIN is dat er veel OEM-goedkeuringen aan de producten zijn verbonden. Zeker in de offshore sector heb je dat nodig voor een succesvolle introductie”, aldus Kostelijk. “Daarnaast is PANOLIN sterk in biologisch afbreekbare smeermiddelen”, zegt Mets. “PANOLIN gebruikt daarvoor verzadigde esters [synthetische basisoliën, red.] die veel stabieler zijn dan onverzadigde esters. Niet alleen een kwalitatief hoogwaardige basisolie is belangrijk. Ook de additieven spelen een belangrijke rol. Ze zijn er in veel verschillende kwaliteiten en kunnen op veel manieren met de basisolie worden gemengd. De additieventechnologieën van PANOLIN zijn gebaseerd op meer dan 35 jaar ervaring en bestaan uit veel verschillende afzonderlijke componenten. PANOLIN is daarmee een uitzonderlijke speler in de smeermiddelenmarkt, want zij maakt daarbij gebruik van zelf samengestelde additievenpakketten. Echt maatwerk dus.”

Filled for life

“De markt heeft een steeds grotere behoefte aan biologisch afbreekbare smeermiddelen. Niet alleen ónze klanten, maar ook hun opdrachtgevers vragen ernaar”, zegt Mets. Volgens Kostelijk bieden biologisch afbreekbare producten uit het aanbod van Van Meeuwen uitstekende smeertechnische prestaties. Deze dragen bij aan een hogere machinebeschikbaarheid, betrouwbaarheid en efficiëntie. “Het enige nadeel is dat de liter/kilo-prijs iets hoger is. Maar als je het smeertechnisch onderhoud goed aanpakt, hoef je er voor de verdere levensduur van het systeem niet meer naar om te kijken. Dan ben je filled for life. De langere levensduur draagt bij aan een verlaging van de total cost of ownership (TCO). Bovendien kan het gebruik van ‘groene’ smeermiddelen je imago verbeteren en helpen om opdrachten te verwerven.” Mets kent bedrijven die soms alleen voor de duur van een jaar biologische afbreekbare smeermiddelen willen gebruiken voor een specifiek project. “Daarvoor biedt PANOLIN Sprint een oplossing. Een olie met een kortere levensduur. Het is een economische afweging.” 

In beweging

Mets ziet de vraag naar high performance-smeermiddelen als een andere belangrijke trend. “Die helpen de slijtage, wrijving en het energieverbruik te verminderen. Met als gevolg ook een lagere CO2-emissie. Bij bijvoorbeeld compressoren kan de inzet van goed gekozen smeermiddelen tot zeven procent minder energieverbruik leiden.” Beiden verwachten dat het aanbod van Van Meeuwen met de toevoeging van PANOLIN toch niet compleet is. “Het blijft hier niet bij”, stelt Mets. Kostelijk: “De smeermiddelenmarkt is continu in beweging. Er dienen zich steeds weer nieuwe grondstoffen, technologieën en additieven aan. Biologisch afbreekbare producten leveren steeds betere prestaties. Wij verwachten dat de markt van ‘groene’ smeermiddelen de komende jaren minstens zal verdubbelen. Van Meeuwen zal daarin met haar portfolio voorop blijven lopen.”

Volgens eigen recept

Van Meeuwen Lubrication biedt niet alleen smeermiddelen van producenten aan, het gebeurt ook dat het zelf een product ontwikkelt. Vaak gebeurt dit op verzoek van een klant. Taco Mets hierover: “Wij beschikken over meer dan genoeg kennis en ervaring om bijvoorbeeld zelf vetten samen te stellen. Onlangs hebben wij met een partner een met polymeren verdikt vet gemaakt. Na uitvoerige testen blijkt dit type verdikker veel stabieler vergeleken met een lithium verdikt vet. Uit kostenoogpunt wordt echter meestal lithium gebruikt. Maar met een polymeren verdikt vet kan een tot zeven keer langere standtijd worden bereikt dan bij het gebruik van conventionele vetten. Dat levert kostenvoordeel op. Ook is dit type verdikker mengbaar en compatibel met vrijwel elk ander type vet.” Recent heeft Van Meeuwen een biologisch afbreekbaar vet voor jackingschepen ontwikkeld. “Voor de open tandwielverbindingen”, verduidelijkt Mets. “Die worden extreem zwaar belast. In tegenstelling tot regulier vet heeft dit vet een zeer goede hechting en spoelt dat van ons er amper van af. Je hebt er daardoor dus minder van nodig. Behalve dat het milieu wordt gespaard – het is biologisch afbreekbaar én het verbruik is minder- zijn ook de technische prestaties beter, want de slijtage vermindert duidelijk. Hierdoor zijn klanten spekkoper als de prijs ook nog eens aantrekkelijk is.”