Selecteer Pagina

Trisoplast

door | 1 jun, 2022 | Bedrijveninfo

‘Top-bodembescherming voor tankparken’

De bodem onder fabrieksterreinen, tanks, containers en afvalplaatsen moet beschermd worden tegen schadelijke stoffen uit het bedrijfsproces. Een isolatielaag voorkomt dat. Maar wat als de eisen aan deze isolatielaag steeds strenger worden? En dat worden ze. Voldoet de traditionele kleilaag of folie dan nog of is er meer nodig? En als dat zo is, wat is dan de oplossing? 

Tekst: Kim de Booij

In de industrie worden vaak klei of folie als isolatielaag gebruikt. “Het zijn geen slechte isolatiematerialen, maar het kan stukken beter”, aldus Arend van de Pol van Trisoplast Mineral Liners. Trisoplast is een gepatenteerd product van GID Milieutechniek, specialist in innovatieve milieutechnologieën. Het isolatiemiddel is een combinatie van bentoniet-polymeergel en een mineraal vulmiddel, meestal zand. 

Tot 1.000 x hogere dichtheid

“Aan deze combinatie voegen we water toe. Het bentoniet-polymeer zwelt dan op en drukt alle holtes van het vulmiddel dicht. Hierdoor ontstaat een uiterst isolerende massa. Zo isolerend dat het zelfs vloeistofdicht in plaats van alleen vloeistofkerend is. Je hebt er daardoor ook niet veel van nodig: 7 centimeter Trisoplast heeft een tot wel 1.000 keer zo hoge dichtheid als 1 meter klei.” 

Duurder of toch niet? 

Klei-afdichtingen worden juist in de industrie toch nog veel gebruikt. “Klei geniet van oudsher meer bekendheid in deze branche en het lijkt in aanschaf goedkoper dan Trisoplast, maar dat is schijn”, legt Van de Pol uit. “Ja, het materiaal an sich is goedkoper, maar daar staat nog een lijst van voordelen van Trisoplast tegenover. Minder transportkosten bijvoorbeeld doordat je minder materiaal nodig hebt, omdat de uitkomende grond als ballastlaag gebruikt kan worden. Daarnaast zijn extra steenvrije lagen zoals bij folie, bij Trisoplast niet nodig.”

Eenvoudige aanleg

Over het algemeen gaan bij de aanleg van isolatiemateriaal de meeste tijd en kosten zitten in de aansluiting en verdichting van het materiaal op de omgeving. Denk aan fundaties van tanks, leidingwerk en damwanden. “Bij Trisoplast niet. Dit isolatiemateriaal gedraagt zich als zand, dus is eenvoudig aan te brengen. Eenmaal in contact gekomen met water, drukt de bentoniet-polymeergel het materiaal stevig tegen alle omliggende materialen aan en dicht zo deze moeilijke aansluitingen veel beter af.”

Flexibel

Hoe stevig blijft die aansluiting bij zettingen? “Trisoplast past zich met gemak aan op de zetting van bijvoorbeeld lege/volle tanks, tot wel 10 procent alzijdige rek aan toe. Zo flexibel is het. Van de Pol ziet een toenemende interesse in Trisoplast bij tankparken, containerterminals, shredderbedrijven en andere omgevingen waar met zwaar materieel wordt gewerkt. “Bij bedrijven met zwaar materieel is de kans op bodembeschadiging vaak groot. Je wilt je dan niet steeds zorgen moeten maken over de vloeistofdichtheid van je ondergrond. Bij asfalt of beton, ook veelgebruikte materialen, is het risico op beschadiging groot. Bij Trisoplast is dit uitzonderlijk klein vanwege het zelfherstellend vermogen en omdat het dieper in de ondergrond ligt.”

Eenmaal aangelegd heb je er dus geen omkijken naar, maar hoe lang blijft dat zo? “Trisoplast gaat ontzettend lang mee, minimaal 75 jaar. Je hoeft dus niet steeds opnieuw in de isolatie te investeren.” 

Aanleg

Trisoplast wordt vaak door het bedrijf zelf aangelegd, onder certificaat. “De grotere werken voeren we zelf uit. Bij kleinschaligere projecten is het vaak efficiënter om dit door de reeds aanwezige civiele aannemer te laten doen, met gebruikmaking van diens machines. We zorgen dan wel voor een goede instructie en toezicht op de installatie. Bij het project, groot of klein, zorgen we bovendien voor een onafhankelijke, geaccrediteerde kwaliteitscontrole. Inspecteurs controleren de samenstelling van het product en de kwaliteit van de aanleg.”

Duurzaam

Bij de zoektocht naar de beste bodembescherming is een terechte vraag in hoeverre een isolatiemateriaal met polymeren op de lange termijn goed is voor het milieu. “Daarover hoef je je geen zorgen te maken. Ons materiaal heeft inderdaad 0,25 procent polymeren in zich. De kunststoffen die we gebruiken, zijn echter niet toxisch en logen ook niet uit. Trisoplast is zelfs geschikt voor grondwaterbeschermingsgebieden en mag na zijn levensduur als schoon materiaal worden afgevoerd, mits natuurlijk niet verontreinigd met de bedrijfssituatie. Bovendien bestaat Trisoplast voor de overige 99,75 procent uit puur natuurlijke materialen en is daarmee een zeer duurzaam alternatief ten opzichte van andere materialen.”

Herkomst Trisoplast

GID Milieutechniek begon in 1990 aan de ontwikkeling van een betere vorm van isolatiemateriaal voor stortplaatsen. Trisoplast: een combinatie van zand, water en een speciale bentoniet/polymerenmix bleek de oplossing. De populariteit van Trisoplast nam een enorme vlucht. Inmiddels is er wereldwijd al 17 miljoen vierkante meter Trisoplast aangelegd in de afvalbranche, infrastructuur, landschapsinrichting en industrie. 

Voordelen Trisoplast 

  • Beduidend hoge isolatiewaarde: zelfs vloeistofdicht te verklaren
  • Sluit zeer nauwkeurig aan op aansluitingen 
  • Kan zettingen opvangen 
  • Heeft een zelfherstellend vermogen
  • Kostenbesparing bij aanleg én op langere termijn
  • Eenvoudig te installeren
  • Duurzaam

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!