Voorsprong door innovatie 

In de stad waar Alva op 1 april 1572 zijn ‘bril’ verloor, begon Hannes Lerchbaumer op 1 april 2013 een bedrijf voor industriële reiniging: ST-Cleaning. De ‘ST’ in de naam staat voor ‘Special Tank’. In het schoonmaken van (opslag)tanks ligt dan ook het zwaartepunt van de activiteiten. Daarvoor zet ST-Cleaning onder meer innovatieve zelfontwikkelde reinigingsrobots in. 

Tekst: Erik Stroosma

Door zijn naam zou je kunnen denken dat de wieg van Hannes Lerchbaumer niet in Brielle stond – want dat is de ‘bril’ waarop gedoeld wordt in het intro van dit verhaal, voor diegenen die niet bekend zijn met die gebeurtenis uit de Tachtigjarige Oorlog. Die gedachte is terecht. Lerchbaumer werd ruim 56 jaar geleden geboren in Oostenrijk. In dat land ging hij in 1989 aan de slag bij een bedrijf dat zich met industriële reiniging en tankcleaning bezighoudt. Na een jaar werd hij uitgezonden naar de Nederlandse vestiging van die onderneming. “Daar maakte ik carrière en klom ik op naar de functie van vestigingsdirecteur voor Nederland en België”, vertelt hij. “Na bijna 25 jaar besloot ik voor mijzelf te beginnen. Ik was 46 en ging nadenken over wat ik nog verder in mijn werkzame leven wilde doen. Een eigen bedrijf in het werkgebied waarin ik altijd actief ben geweest, sprak mij erg aan. Met eigen spaargeld ben ik hier in Brielle samen met mijn drie zoons klein begonnen. In de begintijd hield dat onder meer in dat wij zelf de tanks stonden schoon te maken.” 

Totaalpakket 

Acht jaar later werken er 200 mensen bij de ST-Cleaning Group, waarvan 100 bij ST-Cleaning Netherlands in Brielle. “We hebben ook in België, Duitsland en Oostenrijk een vestiging”, geeft Lerchbaumer aan. “In Oostenrijk werken mijn twee dochters en drie schoondochters in het bedrijf en in Nederland is ook mijn schoonzoon bij de onderneming in dienst. We zijn sinds de oprichting flink gegroeid, maar nog altijd een echt familiebedrijf. In Nederland werken we hoofdzakelijk voor grote petrochemische- en tankopslagbedrijven in het Rotterdamse havengebied, Moerdijk en Amsterdam. Die ondernemingen bieden we een totaalpakket op het gebied van industriële reiniging. We maken onder meer (opslag)tanks, procesinstallaties en leidingen schoon, maar ook rioleringssystemen. Daarnaast verzorgen we zaken als het afvoeren en vervoeren van afval- en risicostoffen. Hiervoor beschikken we over een wagenpark van 30 vrachtwagens, waarvan een deel is uitgerust met hogedruk of vacuümtanks. Al onze voertuigen voldoen aan de ADR/VLG-regels en SIR-normen en de medewerkers, die op de sites komen, hebben allemaal de Europees wettelijk vereiste diploma’s en certificeringen. Bij verschillende grote spelers in de petrochemie hebben we raamcontracten voor industriële reiniging en mechanisch onderhoud. Die langlopende verbintenissen zorgen voor continuïteit in het bedrijf en zijn de krenten in de pap in deze branche. Met ons totaalpakket aan diensten, onze kennis en ervaring, concurrerende tarieven en innovatieve tankreinigingsrobots hebben we in korte tijd een sterke positie in de markt kunnen veroveren.” 

Robotic tankcleaning 

De robots die Lerchbaumer noemt, ontwikkelt ST-Cleaning in eigen huis. Daar begon het bedrijf al in 2014 mee. Lerchbaumer: “Robots hebben natuurlijk veel voordelen, ten aanzien van de veiligheid, efficiëntie en kosten. Ze kunnen in principe 24 uur per dag doorgaan, waardoor een tank veel sneller opnieuw kan worden gebruikt. Bovendien zijn er haast geen mensen te vinden voor het schoonmaken van tanks. Het werk robotiseren lost dat op. Bij de werkzaamheden blijven uiteraard wel mensen betrokken. Twee operators bedienen de robots met ATEX-gecertificeerde controle-units.” 

ST-Cleaning was wereldwijd de eerste die een ATEX-zone 0 tankcleaning robot in gebruik nam. Die werd door Lerchbaumer en zijn zonen zelf ontwikkeld. “Wij waren de eerste omdat we voor een stap-voor-stap-aanpak kozen. Meer bedrijven waren – en zijn – ermee bezig, maar willen te veel in één keer. Een tank is van binnen complexer dan je denkt; met hoeken en gaten en buizen die er doorheen lopen. Wij zijn begonnen met een robot die alleen de bodem reinigde en hebben die, aan de hand onder andere de directe feedback, doorontwikkeld en stap voor stap uitgebreid. Dat leverde ons een voorsprong op de concurrentie op die er nog altijd is. En we zitten niet stil. We hebben aparte afdeling met vier ingenieurs die volledig met robotontwikkeling bezig is.” 

Nieuwe functionaliteiten 

ST-Cleaning beschikt momenteel over vier robotsystemen en breidt, zoals Lerchbaumer aangaf, het aantal functionaliteiten steeds verder uit. “De volgende stappen zijn robots die de onderkant van het dak van een tank kunnen schoonmaken en de seals, de afdichtingen. Daar zijn we heel ver mee en die verwacht ik in het tweede of derde kwartaal van volgend jaar op de markt te brengen. Daarmee vergroten we onze voorsprong en blijven we ons onderscheiden. Met de nieuwe functies zijn we nog één grote stap verwijderd naar volledig gerobotiseerde non-entry tankreiniging. Daar gaan we ons hierna op richten.”