Stefan Geutjens (foto: Ries van Wendel de Joode)

Hoge energieprijzen veroorzaken een nieuwe marktdynamiek

SIG zet in op passieve brandpreventie

De Belgische onderneming Isolatec is, net als het Nederlandse SIG Technische Isolatiespecialist, onderdeel van SIG Benelux. Al sinds 1985 is het bedrijf actief als groothandel in technische isolatiematerialen. Sinds de start heeft het bedrijf een stevige reputatie opgebouwd in de toelevering van technische en industriële isolatie voor zowel utiliteit als industrie. 

Tekst: Mels Dees

SIG Benelux heeft net als iedereen te maken met de hoge energieprijzen. Dat veroorzaakt een nieuwe marktdynamiek. Het bedrijf speelt hier niet alleen op in, maar ontwikkelt ook haar productenportfolio. “De huidige spanning op de energiemarkt heeft verschillende effecten”, zegt Stefan Geutjens, sinds mei 2022 accountmanager Industrie bij SIG Benelux.
Geutjens begon zijn carrière bij Isolatec in december 2007 als ondersteuning bij de verkoop van technische isolatie. “Mijn taak bestond in eerste instantie uit het ingeven van bestellingen en klanten aan de afhaalbalie verder helpen. Af en toe hielp ik ’s morgens ook mee met het lossen van vrachtwagens en ‘s avonds met het laden van onze wagens die de dag nadien onze materialen gingen leveren bij de klanten. Zelf heb ik ook regelmatig materialen geleverd bij de klanten in België. Na de verhuizing naar het grotere magazijn aan de Scheepvaartkaai heb ik verschillende jaren ook de aankoop van de technische isolatie gedaan. De laatste jaren was ik verantwoordelijke sales support en maakte en verstuurde ik de offertes naar de klanten in nauw overleg met onze accountmanagers.”

Professioneel isoleren verlaagt kosten

“We merken op dit moment, met de hoge energieprijzen en de onzekerheid die daarmee gepaard gaat, dat investeringen in sommige industriële projecten naar een latere datum uitgesteld worden”, geeft Geutjens aan. “Energiekosten drukken natuurlijk op de financiële resultaten van een onderneming en sommige energie-intensieve bedrijven hebben het moeilijk.” 

Aan de andere kant helpt technische isolatie bij het vasthouden van warmte en worden de uitgaven aan energie door het professioneel isoleren fors verlaagd. Het is voor elk bedrijf afzonderlijk een afweging of er nu ruimte is voor een extra uitgave, hoewel duidelijk is dat bij de huidige gasprijzen een dergelijke investering sneller terugverdiend wordt. “Een goede isolatie is immers een bouwkundige ingreep waarvan je jarenlang profijt hebt.”

Tijdens zijn gesprekken met klanten in de industrie merkt Geutjens ondertussen dat er bij de tankbouwers en -isoleerders steeds meer aandacht komt voor de isolatie van de daken van opslagtanks. “Het is een aspect dat bij veel ondernemingen voorheen minder aandacht kreeg, maar wat je toch als laaghangend fruit zou kunnen beschouwen.”

Zakelijke markt

Isolatec is als groothandel sterk in levering aan partners in de zakelijke markt; het is een toeleverancier voor professionals. Daarom richt zij zich niet op de particuliere markt. “We krijgen af en toe een particulier die komt vragen om zijn verwarmingsleidingen te isoleren. De mensen worden doorverwezen naar HVAC-installateurs of isoleerders.”

Los van de bekende isolatie van spouwmuren en daken, zijn particulieren zich nu door de hoge energieprijzen ook bewust van het belang om hun leidingen van de verwarmingsinstallatie te isoleren. Daarmee kan ook energie en geld bespaard worden. In de industrie is de isolatie van leidingen de normaalste zaak van de wereld.”

Kleine verbetering levertijden

“Daar waar in veel sectoren al sinds de eerste corona-uitbraak in China sprake is van een gebrek aan grondstoffen en een lange levertijd merken wij bij SIG dat daar de laatste tijd toch een hele kleine verbetering zichtbaar is”, geeft Geutjens aan. “De activiteiten in onder andere de haven van Shanghai en andere grote havens in China en Hongkong komen stilaan opnieuw naar een normaal niveau. Dat geldt ook voor de andere schakels in de supply chain, waardoor eerdere problemen geleidelijk aan iets minder groot worden.”

Dit brengt met zich mee dat inmiddels voor een aantal producten sprake is van iets normalere levertijden. “We hebben als bedrijf veel geïnvesteerd om meer materialen in voorraad te hebben. Voor de technische isolatie denk ik dan aan slangen, schalen, platen en dekens. Afhankelijk van de bestelde hoeveelheid kunnen we snel schakelen”, stelt Geutjens. 

Aandacht voor brandwerendheid

Naast het Industrie- en HVAC-gedeelte wil SIG Benelux inzetten op passieve brandpreventie. De onderneming merkte de afgelopen tijd dat er bij veel klanten steeds meer vraag is naar producten om panden en installaties meer brandwerend te maken. Geutjens: “Het gaat daarbij om passieve brandwering, dus bijvoorbeeld materiaal dat voorkomt dat een brand zich verspreidt. Een voorbeeld hiervan is de brand in de Grenfell Tower in Londen die zich via de gevel wist te verspreiden, of in het Belgische Opwijk, waar door een gebrek aan compartimentering de bovenverdieping van verschillende appartementen door een brand werd verwoest.” Isolatec heeft een specialist in dienst genomen op het gebied van brandbeveiliging en passieve brandpreventie.

Isolatec is onderdeel van SIG Benelux 

Isolatec, gevestigd in Hasselt, is sinds 1985 actief op de Belgische markt als importeur en groothandel van technische en industriële isolatiematerialen. Raymond Philips startte het succesvolle bedrijf in Hasselt. Volgens Stefan Geutjens besteedt de onderneming steeds meer aandacht aan de opleiding van personeel. “Het is immers van belang dat je een klant de juiste vragen weet te stellen en goed kunt adviseren.”

Inmiddels is Isolatec al geruime tijd onderdeel van SIG Benelux, dat op zijn beurt een onderdeel vormt binnen het Engelse, beurgenoteerde SIG plc, dat meer dan 60 jaar ervaring heeft in de levering van technische isolatie en afbouwmaterialen. SIG staat voor Sheffield Insulation Group; de onderneming heeft zijn roots in de technische isolatie.