Selecteer Pagina

Safe Site – Powered by Mennens

door | 4 nov, 2022 | Bedrijveninfo

Steeds meer bedrijven overtuigd van voordelen rope access 

Safe Site – Powered by Mennens doet naam eer aan 

Rope access is een van de diensten van Safe Site – Powered by Mennens. Het daarin gespecialiseerde team voert zijn werkzaamheden onder andere uit op moeilijk bereikbare plaatsen in de industrie en tankopslag. Het werkaanbod neemt toe. Volgens coördinator Bart Schoor komt dit omdat rope access ingeburgerd raakt en bij bepaalde werkzaamheden steeds vaker erkend wordt als een veiliger, efficiënter en voordeliger alternatief voor steigers en hoogwerkers. 

Tekst: Erik Stroosma 

“Voorheen gingen bij de veiligheidskundigen alle alarmbellen af als ze wisten dat wij langskwamen voor werkzaamheden”, vertelt coördinator rope access Bart Schoor. “Maar de tijd dat wij een bijzonderheid waren, is nu wel grotendeels voorbij. Zeker bij de groeiende groep aan opdrachtgevers die reeds van onze diensten gebruikmaakt. Al zal ons werk voor veel mensen altijd speciaal blijven, net als dat van bijvoorbeeld duikers.” Dat bij het werk dat Schoor en zijn team uitvoeren veel meer komt kijken dan alleen klimmen, merkt menig sollicitant al bij de eerste vraag. “Veel mensen die rope access-werk doen, komen net als ik, uit de buitensport. Aan sollicitanten vraag ik altijd: ‘Oké, klimmen kun je, maar wat kun je nog meer?’ Uiteindelijk is dat klimmen, abseilen en aan touwen hangen alleen een middel om een werkplek te bereiken om vervolgens daar een klus te klaren; reinigen, lassen, hijsen, monteren, demonteren, repareren, glasbewassen. Allerlei skills worden van ons gevraagd.” 

Breed inzetbaar 

Buiten de vaste medewerkers beschikt de rope access-tak van Safe Site – Powered by Mennens over een pool van ongeveer 40 zelfstandige rope access-specialisten. Schoor: “Die zijn allen IRATA-opgeleid en hebben aanvullend minimaal een VCA- en EHBO-certificaat. Het zijn stuk voor stuk ervaren en hooggekwalificeerde mensen met allemaal verschillende vaardigheden. Ook op het gebied van bijvoorbeeld niet-destructief onderzoek (NDO), standby rescue, mangattoezicht, tankbetredingbegeleiding, besloten ruimte werkzaamheden en de installatie van valbeveiliging. Door die veelzijdigheid zijn wij breed inzetbaar. Steeds meer opdrachtgevers ontdekken dat en maken van onze diensten gebruik. Voor werk op moeilijk bereikbare plaatsen kunnen wij een heel goed alternatief zijn voor hoogwerkers en steigers. Het bouwen van steigers kost, zeker bij grote objecten, veel tijd en gebeurt met relatief veel mensen. Daarmee heeft dat vaak een aanzienlijk hoger risicogehalte dan ervaren en goed opgeleide specialisten die via rope access kortstondig ingezet worden om het werk uit te voeren. Dat is veiliger, efficiënter én voordeliger. Ook op plekken waar hoogwerkers lastig bij komen, kunnen wij dikwijls een eenvoudige oplossing bieden. In sommige gevallen zijn steigers en hoogwerkers een betere keuze en dat zullen wij ook altijd aangeven. Eerlijk en deskundig advies en de beste oplossing voor de klant, daarop kan iedereen die bij ons een aanvraag indient rekenen.” 

Hoogtevrees 

Veiligheid op één, veel branches en bedrijven roepen dat. Bij rope access is dat bij elke klus van levensbelang en staat veiligheid daarom, bij wijze van spreken, op nummer één, twee en drie. Bij Safe Site -Powered by Mennens kun je daar de rest van de top10 gerust aan toevoegen, want als je weet dat de man die daar de rope access coördineert hoogtevrees heeft, kun je ervan uitgaan dat daar uiterst serieus met veiligheid wordt omgegaan. “Ik heb inderdaad hoogtevrees”, bekent Schoor. “Heel mijn leven al. Op de basisschool beklommen we ooit de Sint-Janstoren in Den Bosch. Iedereen liep boven naar de reling voor het uitzicht, maar ik bleef in de toren. Via het CIOS kwam ik met buitensport [waarvan klimmen een onderdeel is, red.] in aanraking. De uitdaging om dat, ondanks de hoogtevrees, toch te gaan doen, trok mij aan. Mijn hoogtevrees ben ik daardoor niet kwijtgeraakt, maar wel heb ik geleerd hoe je daar goed mee om kan gaan. Vanaf de rand de diepte instappen wordt nooit een ontspannen bezigheid voor mij en dat houdt je scherp. Ik controleer altijd dubbel het materiaal en hoe ik bevestigd ben. Als ik op een nieuwe locatie voor het eerst boven kom, de hoogtes waarop wij werken variëren van 10 tot 215 meter, moet ik altijd even acclimatiseren. Eenmaal aan het werk ben ik volledig daarop gefocust en denk ik niet meer aan de hoogte waarop ik mij bevind.” 

Expertisecenter 

Als coördinator vindt het meeste werk van Schoor overigens op de grond plaats. “70 à 80 procent van de tijd ‘hang ik niet aan touwen’, maar ben ik bezig met klanten adviseren, offertes en planningen maken, locatiebezoeken, risicoanalyses, rapportages, noem maar op.” De werkzaamheden op kantoor voert Schoor uit in het Expertisecenter van Safe Site – Powered by Mennens in Vlaardingen. Hier verzorgt de valbeveiligingsspecialist onder andere trainingen die gericht zijn op veilig werken en redden op hoogte en in diepte. Ook is er een showroom waar de valbeveiligings- en reddingsmiddelen te zien zijn die het bedrijf verkoopt. Naast rope access houdt het bedrijf zich bezig met het installeren van veiligheidsvoorzieningen, de inspectie van persoonlijke en permanente valbeveiliging(systemen) en het geven van advies over werken op hoogte en in diepte. 

Safe Site – Powered by Mennens maakt sinds 2011 deel uit van de Mennens Groep, de marktleider in Nederland in staalkabel en hijs- en heftechniek. Eerst als aparte bv en na de verhuizing naar het nieuwe Expertisecenter (in 2020) als onderdeel van Mennens Rotterdam. 

 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!