Selecteer Pagina

RTP Europe

door | 2 mei, 2022 | Bedrijveninfo

Fundament op drie pijlers

Op het Jaarcongres ATEX & Process Safety presenteert RTP Europe verschillende, voor veiligheidsapplicaties gecertificeerde, critical control & safety systemen. Ook kunnen bezoekers zich laten informeren over de ATEX-gecertificeerde producten van Red Lion. Daarmee dekt de congrespartner de beide facetten ‘ATEX’ en ‘process safety’ van het congres af.

Ton van Oostende van RTP Europe zegt ‘enorm veel zin’ te hebben in het Jaarcongres ATEX & Process Safety, dat op 9 juni a.s. zonder enige coronabeperkingen in DeFabrique in Utrecht wordt gehouden. “Tijdens de coronaperiode vonden veel klantcontacten via Teams plaats. We kijken ernaar uit om op het congres weer mensen fysiek te ontmoeten. Ook vinden we het prettig dat we klanten weer in persoon een bezoek kunnen brengen. Je ziet dat veel mensen ervoor kiezen om deels thuis en deels op kantoor te werken, dus dat maakt een bezoek weer mogelijk.” 

Zware industrie

Van Oostende, die een elektrotechnische opleiding heeft genoten, werkt sinds 1993 voor Computer Products Professional Benelux. Dit is het in Puttershoek, even buiten Rotterdam, gevestigde bedrijf dat het handelsmerk RTP Europe voert. “Ik houd mij bezig met commercie. Omdat dit een klein bedrijf is met een kleine tien mensen in dienst, ken ik alle facetten.” Sinds 2017 is hij mede-eigenaar van de onderneming. De producten van RTP vormen het leeuwendeel van het portfolio, vertelt hij. “Onze klanten zijn actief in de zware industrie, zoals de chemie, petrochemie, energie en ook doen wij veel voor het spoor. Onder RTP Europe werken we voor klanten in westelijk Europa. Een aantal van onze klanten is in Rotterdam en omstreken gevestigd.” 

Ton van Oostende

Toegevoegde waarde

RTP is een in Florida gevestigde producent van procesbesturingssystemen. Het bedrijf bestaat sinds 1968, vertelt Van Oostende. “Wat de producten onderscheidend maakt, is dat deze niet alleen ‘best in class’ zijn, maar dat wij ze ook concurrerend kunnen aanbieden. Dat fundament rust op drie pijlers. Wij bieden systemen met een hoge beschikbaarheid, betere prestaties en tegen een aantrekkelijke prijs. Dit alles kunnen wij met cijfers onderbouwen.” RTP verkoopt niet alleen systemen, het biedt volgens Van Oostende ook toegevoegde waarde. “Bijvoorbeeld dankzij onze engineering, die wij deels in huis hebben. Dit stelt ons in staat om systemen te configureren en programmeren. Daarnaast kunnen wij op verzoek hardware voor klanten engineeren en compleet voorbereide kasten op locatie bij de klant plaatsen. Desgewenst kan dit ook door een andere partij worden gedaan als de klant daar een voorkeur voor heeft. Ook bieden wij support, training en onderhoud aan. Naar gelang de behoefte van de klant kunnen wij zowel 24-uursservice als tweedelijns onderhoud op ons nemen.”

Veiligheidsapplicaties

Op het Jaarcongres ATEX & Process Safety presenteert RTP Europe twee productlijnen die op beide facetten betrekking hebben. Zo sluiten producten van RTP aan op ‘process safety’. Van Oostende: “In 2002 heeft RTP een nieuwe richting ingeslagen door procesbesturingssystemen ook te laten certificeren voor veiligheidsapplicaties. Veiligheidsapplicaties bewaken het productieproces op het gebied van veiligheid. Mocht er iets misgaan, dan kunnen deze applicaties ingrijpen en het proces stilleggen. Natuurlijk willen klanten de productie bij voorkeur laten doorgaan. Daarom is een hoge beschikbaarheid – een van de pijlers van RTP – van zulk groot belang.” De certificering is verricht door TÜV Rheinland en Exida, allebei onafhankelijke partijen die hebben onderzocht of de systemen aan de standaarden voldoen. Deze systemen zijn geschikt voor SIL-3 (safety integrity level). “Wij bieden zowel enkelvoudige, duale, drievoudige als viervoudige redundante systemen, die uitval kunnen opvangen. Deze laatstgenoemde systemen zijn uitgevoerd voor de meest kritieke toepassingen.” Ook beschikken de systemen volgens Van Oostende ‘van begin tot het eind’ over diagnostiek en zijn ze ontworpen om online te blijven. Dit betekent dat het beheer, zoals het doorvoeren van wijzigingen of aanpassen van parameters zonder enige beperkingen online valt te doen.

Red Lion

Met ATEX-gecertificeerde producten van Red Lion wordt ingespeeld op de noemer ‘ATEX’ van het congres. Van Oostende hierover: “In 1999 startte de vice president engineering van RTP een nieuw bedrijf, N-Tron, dat zich op netwerkproducten richtte. Hij zag naast de systemen van RTP een markt voor industriële netwerkproducten. In die tijd werden industriële installaties en RTP-producten met een eenvoudig netwerkproduct aan een computersysteem gekoppeld. Hij bood netwerkproducten in een industriële behuizing aan. Dezelfde karakteristieken van RTP, zoals EMC [elektromagnetische compatibiliteit, red.], seismische eigenschappen en temperatuurbereik werden ondergebracht in een netwerkproduct. Wij waren distributeur van N-Tron. Nadat Red Lion N-Tron overnam, bieden wij naast de netwerkproducten een breed programma Red Lion-producten aan waaronder remote terminal units (RTU’s), human machine interfaces (HMI’s), paneelmeters, sensoren en signal conditioners. Een aantal van deze producten zijn met ATEX-certificering te verkrijgen. Ook tonen wij het platform FlexEdge [zie het kader, red.]. Wij heten deelnemers aan het Jaarcongres ATEX & Process Safety welkom om zich over dit alles bij ons te laten informeren!” 

Nucleaire bedrijven belangrijke doelgroep

Een van de belangrijkste klantengroepen van RTP Europe zijn kerncentrales. “Deze bedrijven stellen speciale eisen aan onze systemen”, vertelt Ton van Oostende van RTP Europe. “Ten eerste ten aanzien van de beschikbaarheid. De systemen moeten lang zonder enig probleem kunnen draaien. Daarnaast dienen de systemen bestand te zijn tegen elektromagnetische factoren van buitenaf. Verder moeten de systemen afhankelijk van de locatie weerstand kunnen bieden aan eventuele seismische invloeden. Daarvoor worden de systemen in laboratoria onder meer aan seismische testen onderworpen.”

Trend: samensmelting werkvloer en ICT

Het is een belangrijke trend in de chemie en petrochemie, signaleert Ton van Oostende van RTP Europe: de werkvloer en ICT versmelten steeds meer samen. Meerdere producten van Red Lion spelen op deze ontwikkeling in. “Zo is het ATEX-gecertificeerde platform FlexEdge een interface op de werkvloer. Het beschikt over ruim driehonderd protocollen waarmee het vele systemen ondersteunt. Gebruikers kunnen hiermee een koppeling met bovenliggende lagen in de cloud maken. Het platform maakt niet alleen koppelingen mogelijk en vergroot daarmee de toegankelijkheid, ook is het zeer goed beveiligd.”

Het kantoor van RTP Europe in Puttershoek.

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!