Selecteer Pagina

Overgewaaide commercie of toch iets meer dan dat…

door | 1 mrt, 2023

Maand februari, Valentijnsdag… Zo vaak heb ik horen zeggen ‘overgewaaide Amerikaanse commercie’, maar is dat wel zo? Kan mij trouwens wel herinneren dat mijn petekind (toen zeven jaar) zat te vertellen hoeveel valentijnskaarten ze wel niet had gekregen van ‘geheime liefdes op school’ en dat ik toen dacht: ‘wordt zoiets nu ook al een wedstrijd’. Maar dat daargelaten… 

Tekst: Mai Elmar

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”2,4″ ihc_mb_template=”3″ ]

Evenwel, het is weer februari en overal kom je weer Valentijn tegen… ‘de dag van de (geheime) liefde’ en vraag ik mij wederom af waar komt dit toch vandaan, overgewaaid of niet?

De oorsprong van Valentijnsdag gaat volgens de meeste bronnen terug tot de derde eeuw na Christus. Over Sint-Valentijn zijn weinig biografische gegevens bekend. Er schijnen drie Valentijns, waaronder een paus, mee te dingen naar het Sint Valentijn zijn. Een Valentinus werd heilig verklaard door de kerk en 14 februari werd een feestdag. Met name in Engeland werd het feest veel gevierd. Het was in die tijd niet gewoonlijk om openlijk je liefde aan iemand te uiten (geheime liefde), maar op 14 februari werd hierop een uitzondering gemaakt. Iedereen kon op 14 februari zijn geliefde ongestraft verrassen met een cadeau of brief. Een bevrijdende geste lijkt mij, hoewel je er niet ver mee kwam in die tijd waar je niet over liefde sprak en huwelijken werden gearrangeerd. 

Ergens in de achttiende eeuw werd geopperd dat het Christelijke Sint Valentijnsfeest op 14 februari het oude heidense Lupercalia verving. Een vruchtbaarheidsfeest in de naam van de landbouwgod Faunus en wel op 15 februari. Een pragmatische oplossing, als dat zo is. Volgens het verhaal werden toen de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren de twee gekoppelde jonge mensen, elkaars partner. 

Vergeet Geoffrey Chaucer ook niet, men zegt namelijk eveneens dat het Valentijnsfeest – ‘van de romantische liefde’ – haar ontstaan dankt aan hem. Door een vermelding van hem in 1382 in ‘Parlement of Foules’: ‘Want dit was op Sint Valentijns dag, Als elke vogel zijn maatje komt kiezen’.

Is Valentijnsdag ontstaan door een partij/beweging, door een executie of een gedicht? De historici zijn het er niet over eens. Overgewaaid is het wel, meerdere keren zelfs. 

Zoals dat wel met meer dingen gaat.

In India zijn de conservatieven wars van Valentijnsdag. Zij vinden dit een voorbeeld van niet gewaardeerde westerse invloed (vrij om liefde kenbaar te maken en om zelf een levenspartner te kiezen). Terwijl destijds was het slechts één dag per jaar toegestaan om ongestraft jouw liefde kenbaar te maken, het kan verkeren nietwaar… Ook met dat wat zogenaamd komt overwaaien. In Peru vieren ze St Valentijn uitgebreid en hebben ze vrij, In Saoedi-Arabië en Iran is St. Valentijn verboden, In Japan is 14/2 vooral voor de man waarop 14/3 de mannen reciproceren. In Estland. Finland en Portugal is het vooral een dag waarop vriendschap wordt gevierd. Kortom, vele smaken en invullingen in viering en aanpak, net zoals in het leven op zich. 

Wat is er tegen om het hele jaar lief te zijn voor elkaar, maar dat schijnt al eeuwenlang een grote uitdaging te zijn. Laten we dan tenminste één dag per jaar onze (geheime) wens delen voor liefde, compassie en respect als leidraad voor een ieder.

Happy Valentine

Yours truly 

[/et_bloom_locked]

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!