Veiligheid boven alles

Bij Nassau Door, producent van bedrijfsdeuren, ligt de veiligheidsstandaard hoger dan in de markt gewoon is. “Soms lopen wij daardoor een order mis, maar meestal waarderen klanten dit”, zegt Gerard Klaassen van het bedrijf. Hij signaleert ook dat er steeds meer vraag is naar ATEX-deuren.

“Veiligheid is voor ons hét belangrijkste”, zegt Gerard Klaassen, sales manager bij Nassau Door. Dat uitgangspunt kan ertoe leiden, vertelt hij, dat de Deense bedrijfsdeurenproducent in bepaalde gevallen niet levert, terwijl andere dat wel doen. “Onze fabriek moet orders voor grotere deuren goedkeuren. Dat kan tot gevolg hebben dat een order niet doorgaat, maar liever houden wij onze rug recht. Klanten waarderen dat ook. Ik hou er niet van om iets te verkopen zonder daarbij goede voorlichting te geven. Soms zie je dat nadien de wetgeving wordt aangescherpt. Je kunt ons dus zien als het netste jongetje van de klas.” Nassau Door levert bedrijfsdeuren, uiteenlopend van de standaard overheaddeuren tot speciaaldeuren voor bijvoorbeeld scheepswerven of luchthavens. Daartussen zit nog een heel gamma aan deuren, waaronder brandwerende of snelloopdeuren. De producent levert deuren voor nieuwbouw bedrijfshallen en eindgebruikers in onder meer de voedingsmiddelenindustrie, glas- en tuinbouw, landbouw en bedrijven in de chemie. ”Wij doen geregeld mee met tenders. Sinds kort verzorgen wij het onderhoud van alle bases van de land- en luchtmacht in West-Nederland”, vertelt Klaassen. 

Extra veiligheden

Nassau Door heeft zijn hoofdkantoor en productielocatie in Denemarken. In Terheijden, vlakbij Breda, is de Nederlandse vestiging te vinden. Er werken 110 mensen, van wie er circa 65 als monteur in dienst zijn. Nassau Door heeft daarnaast in meer Europese landen een verkoopkantoor, zoals in België, Duitsland en Zweden. Nassau Door geldt in Nederland als één na grootste speler in de markt voor bedrijfsdeuren. Naast de deuren van Nassau zelf levert Nassau Door Nederland ook deuren van andere merken, zoals Dynaco. “Wij onderscheiden ons met ons complete assortiment en onze continue ondersteuning. Wij bieden het hele verhaal van A tot Z. Wat klanten ook aanvragen, wij helpen ze te ontzorgen. Dát is onze kracht.” Klaassen werkt zo’n 23 jaar bij het bedrijf, heeft een achtergrond in de bouwsector en beschikt dus over een karrevracht aan kennis en ervaring op het gebied van bedrijfsdeuren. Volgens hem valt niet in het algemeen te stellen in hoeverre deuren van Nassau Door de werkvloer veiliger helpen maken. “Elke deur die onze fabriek verlaat, voldoet aan de CE-normeringen. Ze moeten bijvoorbeeld zijn uitgerust met veiligheden als een onderloop- en een veerbreukbeveiliging. Grotere deuren worden voorzien van extra veiligheden voor de windlast, zoals een verstijver om de veiligheid te garanderen. Bij deuren vanaf vijf meter hoog of breed gaat het om een 75 millimeter dikke verstijver die op de achterkant worden aangebracht. Voor nog grotere deuren monteren wij een 120 millimeter dikke verstijver.”

Gerard Klaassen

 

Trends

Een van de trends die Klaassen in de markt signaleert, is dat bedrijfsdeuren met steeds meer veiligheden worden uitgerust. “Deuren worden steeds veiliger gemaakt. Denk aan een radar boven de deur die detecteert op herkenning en veiligheid. Op basis van foto’s die de radar continu maakt moet bijvoorbeeld een vorkheftruck worden herkend die zorgt dat de deur opengaat. Als de heftruck onverwacht voor de deur stopt, blijft de deur geopend. Ook zie je dat isolatiewaarden steeds belangrijker worden. Daarom bieden wij dikkere deuren aan.” Een andere belangrijke trend is de toegenomen vraag naar ATEX-deuren. “Twintig jaar geleden was daar nog niet zo’n grote behoefte aan als nu. Dat komt dat bestekken ATEX tegenwoordig meer verplicht stellen dan vroeger. Ik ken bijvoorbeeld een chemische producent die standaard deuren in de fabriek had. Bij een renovatie was het bedrijf verplicht die voor ATEX-deuren te vervangen.” Een ATEX-gecertificeerde deur mag geen vonken afgeven, of dit nu vanuit de stalen componenten of de besturingskast is. Klaassen: “De deuren zijn hierop voorbereid. Contactlijsten of beveiligingen die signalen geven, moeten ATEX-proof zijn. Dat geldt voor alles op of aan de ATEX-deur, die aan twee zijden naar de grond toe is geaard. Ook de toegangsknoppen bij de deur moeten op ATEX zijn voorbereid. Besturingskasten mogen nooit naast de deur worden gemonteerd, maar altijd in een niet-ATEX-ruimte. Wij leveren altijd zonder bekabeling. Dit wordt door een gecertificeerde e-monteur aangelegd.”

Zelf ontwikkelen

Een aantal jaar geleden nam een groot chemiebedrijf contact op met Nassau Door. “In een magazijn sloeg het componenten in poedervorm op. Wanneer daar een stofexplosie zou ontstaan, zouden het dak of de muur eruit worden geblazen. Het bedrijf zocht daarvoor een rolluik waarvan het deurblad bij overdruk met een scharnierende geleider kan uitklappen. Dit zorgt ervoor dat het dak, de muur en ook het rolluik behouden blijven. Een dergelijke, ATEX-gecertificeerde roldeur bestond echter nog niet. Daarom hebben wij zelf een testdeur ontwikkeld. Daarmee zijn wij naar een gecertificeerd testbedrijf gegaan. Nadat deze de deur had goedgekeurd, hebben wij deze toegepast. Voor de klant was deze oplossing heel welkom.” Klaassen, die later dit jaar met een welverdiend pensioen gaat, haalt veel plezier uit zulke trajecten. Hij is blij met de vrijheid die hij bij Nassau Door krijgt om met dergelijke vragen aan de slag te gaan, zoals blijkt uit een tweede voorbeeld: “Ook hebben wij aan een vliegveldhangar overheaddeuren geleverd met tussenstijlen op een railsysteem. Zo hoefden er geen heel grote deuren te worden geleverd. Op een zondagmiddag werd dat opgeleverd, met de brandweer erbij. Dat zijn mooie projecten.”

Onderhoud aan bedrijfsdeuren

Geregeld komt Gerard Klaassen, sales manager bij Nassau Door, klanten tegen die denken dat bedrijfsdeuren geen onderhoud nodig hebben. “Onderhoud is wel degelijk heel belangrijk, zeker in het kader van veiligheid”, geeft hij aan. “Vergelijk het met een auto. Ook daar zitten een motor en lagers in, net als in een bedrijfsdeur. Die moet je blijven onderhouden.” Nassau Door is sterk in deze nazorg aan klanten, zoals Klaassen dit omschrijft. “Het verrichten van onderhoud aan bestaande deuren is voor ons een minstens zo belangrijke activiteit als de levering van nieuwe deuren.” Nassau Door doet daarom zowel regulier onderhoud als reparaties bij mankementen en incidenten voor alle merken bedrijfsdeuren.