Selecteer Pagina

Mol Lifting

door | 6 sep, 2021 | Bedrijveninfo

Lift huren of kopen? 

Installaties, tanks, silo’s en schepen. Een deel van dit equipment is in de dagelijkse situatie niet of slechts met een ellenlange trap te bereiken. Alleen tijdens een onderhoudsstop of verbouwing huur je een lift om er tijdelijk snel, makkelijk en veilig bij te kunnen. Klinkt logisch. Maar is het dat ook? 

Tekst: Kim de Booij

Liften zijn er in allerlei soorten, maar de ‘combinatielift’ is het meest populair, horen we van Remko Mol van Mol Lifting. “Met deze lift kun je niet alleen goederen of alleen personen verticaal transporteren, maar allebei. Heel functioneel dus.”

Tijdelijke verhuur

Mol Lifting levert liften in allerlei soorten en maten. Vaak gaat het om tijdelijke verhuur. “We worden meestal bij projecten ingeschakeld. Samen met de klant kijken we dan onder meer naar welk gewicht men tijdens het project wilt kunnen vervoeren, welke spullen en/of hoeveel personen het betreft en tot welke hoogtes de lift moet reiken. Bij een combinatielift is een halfopen cabine bijvoorbeeld heel handig wanneer je lange voorwerpen wilt kunnen vervoeren, maar als het om grotere hoogtes gaat, voelt een gesloten cabine voor mensen vaak wat veiliger.”

De beste oplossing

Naast deze aspecten, kijkt men ook naar het verbruik van de liftinstallatie. Mol legt uit: “Al onze liften zijn elektrisch. Bij de aanschaf ervan hebben we gekeken naar de beste verhouding van maximaal vermogen en een zo laag mogelijk energieverbruik. Maar dat wil niet zeggen dat we onze klanten allemaal het maximale vermogen adviseren. Integendeel. Vaak krijgen we wel de vraag om een zo sterk mogelijke lift te leveren omdat er één of een paar keer tijdens het project iets zwaars gelift moet worden. Maar veelal is de klant dan goedkoper uit met een minder zware lift voor de dagelijkse transporten en het gebruik van een kraan of verreiker voor die enkele piekbelasting. We denken hierin echt met de klant mee. Ze zijn bij ons altijd zeker van de beste oplossing.”

Permanente liftinstallatie

Soms is die oplossing geen verhuur maar een permanente liftinstallatie. “Tijdens klantbezoeken zien we vaak situaties waar onderhoudsmonteurs of inspecteurs regelmatig tot wel 50 meter via een trap naar boven moeten klimmen om hun werk te kunnen doen. Dit kost veel tijd, is belastend en levert veiligheidsrisico’s op. Een permanente lift zou de arbeidsomstandigheden aanzienlijk verbeteren. De investering zou zichzelf bovendien snel terugverdienen door een besparing in werktijd en verzuimkosten.”

Turn key

Huurlift of permanente lift, Mol Lifting komt altijd even op locatie kijken of er nog bijzonderheden zijn waar rekening mee moet worden gehouden. “We checken bijvoorbeeld de verankeringsmogelijkheden voor de lift en of er geen obstakels zijn waar rekening mee moet worden gehouden. Daarna brengen we ons advies uit. Bij akkoord zorgen we met onze eigen monteurs voor de installatie, regelen we dat de lift door een notified body wordt gecontroleerd en leveren deze turn key op.”

Meeste storingen door foutief gebruik

De lift is nu klaar voor gebruik, maar er volgt nog één belangrijke stap vóór de ingebruikname. “De gebruikersinstructie. Rondom veiligheid, onderhoud en het juiste gebruik van de lift zelf. De meeste storingen zijn namelijk een gevolg van foutief gebruik. Bijvoorbeeld het gebruik van de noodknop om de lift te laten stoppen. Het zorgt ervoor dat de hele lift in stoppositie komt en blijft. Of het open laten staan van veiligheidshekken op een verdieping, waardoor het veiligheidsmechanisme in werking treedt en de lift niets meer doet. Dat soort problemen proberen we met goede voorlichting te voorkomen.”

Meertalige instructie

Eenvoudig is dat niet, want je kunt natuurlijk niet iedereen een persoonlijke uitleg geven. “Dat blijft een uitdaging. Wij spreken natuurlijk maar een handjevol operators of uitvoerders en vervolgens gaat een grote groep mensen ermee aan de slag. Daarom rusten we onze liften standaard uit met instructies en een QR-code voor meer informatie en eenvoudige probleemoplossingen. Omdat vaak ook anderstaligen op fabrieken werken, stellen we de informatie in verschillende talen beschikbaar. En gaat er toch een keer iets mis, dan is onze servicedienst 24/7 bereikbaar. Ook op deze manier zorgen we altijd voor de beste oplossing”

Soorten liften

Er bestaan allerlei verschillende liften voor allerlei verschillende situaties en wensen. Goederenliften en combinatieliften zijn alom bekend. Schachtliften worden op maat gemaakt voor inpassing in bestaande schachten of uitsparingen. Industrieliften kunnen permanent worden geplaatst, zelfs in de meest uitdagende omgevingen. En dan zijn er nog de hefsteigers, materiaalliften en ladderliften. Mol Lifting adviseert over de beste lift voor jouw situatie. 

Maatwerk 

Mol Lifting heeft een groot assortiment aan liften en aanverwante producten zoals aggregaten, stroomkasten en ventilatoren. Bijna voor iedere situatie is er zo de perfecte oplossing voorhanden. Maar heel soms ook niet. Bijvoorbeeld wanneer er obstakels zijn waar rond de lift gebouwd moet worden. Mol Lifting komt de situatie ter plekke beoordelen en ontwerpt vervolgens een lift op maat. 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!