Selecteer Pagina

MOB

door | 6 feb, 2023 | Bedrijveninfo

Een turnaround is topsport

MOB Mechanical Contracting is niet weg te denken uit de wereld van turnarounds in de industrie. En terecht, want de turnaround-experts uit Rotterdam houden er een unieke aanpak en werkwijze op na. Arjan Goedknegt, managing director bij MOB Mechanical Contracting, licht een tipje van de sluier op. 

Tekst: Connie Lindhoud

“Turnarounds zijn een belangrijke pijler van ons bedrijf”, steekt Goedknegt van wal. “We voeren zowel grote als kleinere turnarounds uit voor owners/operators in de hele Benelux . Op veel van die locaties voeren we ook onderhoudswerkzaamheden uit. Dat is een groot voordeel: we zijn bekend met de procesinstallaties, de vergunnings- en veiligheidsprocedures en medewerkers op deze locaties. Bij een turnaround kunnen we daardoor snel en efficiënt aan het werk. Bovendien hebben we bij veel klanten eerder turnarounds uitgevoerd.”

Schedule reliability

Snel en efficiënt gaat het zeker bij MOB Mechanical Contracting: het turnaround-team heeft schedule reliability haast tot kunst verheven. “Ja, dat is zeker zo”, beaamt Goedknegt. “Alles is erop gericht om de turnaround werkzaamheden zo efficiënt mogelijk uit te voeren. We zorgen ervoor dat het operationele team met de juiste onderdelen, gereedschap, informatie en documentatie aan de slag kan met de werkzaamheden en dat de overall planning logisch en praktisch is, met name de resource planning. Zo kunnen medewerkers volgens plan aan het werk en voorkomen we dat er wachttijden en wachturen ontstaan. En ronden we een turnaround op tijd en binnen budget af. Het komt regelmatig voor dat we eerder klaar zijn dan gepland en een fabriek eerder opgestart kan worden. Onze schedule reliability heeft dan een enorme positieve impact op het hele turnaround project.”

Optimale werkvoorbereiding

“Een optimale werkvoorbereiding is cruciaal om een turnaround veilig, efficiënt en binnen het afgesproken tijdsbestek te laten verlopen”, vervolgt Goedknegt. “Daarom nemen we de werkvoorbereiding graag in eigen hand. In een vroeg stadium van het voorbereidingstraject en in nauwe samenwerking met de opdrachtgever brengen we alle stoppunten en werkzaamheden nauwkeurig in kaart. Ervaringen en feedback vanuit eerdere turnarounds nemen we ook mee in het voorbereidingstraject. Zo verbeteren en optimaliseren we de voorbereiding en planning en zetten we het uitvoeringsplan heel nauwkeurig in de steigers.”

Arjan Goedknegt

Topsport

“Voor ons is een turnaround net als topsport. Een topsporter steekt veel tijd en energie in de voorbereiding en optimalisatie van verschillende aspecten van zijn sport. Als het moment van de wedstrijd daar is valt alles op z’n plek en levert hij of zij een topprestatie. Onze aanpak van een turnaround is precies zo: we hebben in de voorbereidingsfase een constante focus op optimalisatie van processen en de veiligheid. Dat betaalt zich uit tijdens de uitvoering: met onze turnaround-teams zetten we dan een optimale en veilige prestatie neer, binnen budget en op tijd. En dat doet niet iedereen ons na!”, aldus een trotse Goedknegt. 

3D scan

“De inzet van technologie gaat ons in de toekomst nog flink vooruit helpen”, vervolgt Goedknegt. ”Zo kan bijvoorbeeld met een 3D-scan en 3D-model een complete installatie nauwkeurig in kaart gebracht worden. Daaruit is dan precies af te leiden of een stoppunt goed bereikbaar is en aan welke specificaties een te vervangen onderdeel moet voldoen. Het 3D-model gaat ons ook de mogelijkheid geven om de turnaround virtueel voor te bereiden: zo kun je ‘droog oefenen’ met allerlei werkzaamheden, testen of werklocaties goed bereikbaar zijn voor kranen en met steigers, of de juiste materialen beschikbaar zijn, enzovoorts. In principe kun je zo de hele stop virtueel ‘draaien’. Technologie en digitalisering leveren zo een belangrijke bijdrage aan het nog beter voorbereid en efficiënter en veiliger uitvoeren van een turnaround.”

Veilig naar huis

“In de uitvoeringsfase komt veiligheid dagelijks aan de orde: veilig aan het werk en veilig naar huis is ons motto. Zo start iedere dag met een korte startwerkbespreking en is het binnen ons bedrijf normaal om van elkaar te leren en elkaar aan te spreken. We willen zélf veilig werken en hanteren daarin een hoge standaard.”

In-house prefab workshop

Wie MOB Mechanical Contracting een bezoekje brengt zal over één ding zeker onder de indruk zijn: de Rotterdammers beschikken over eigen goed geoutilleerde prefab piping workshop waar de meest uiteenlopende piping en equipment wordt gefabriceerd. “Een strategische keuze”, geeft Goedknegt aan. “En bij turnarounds een uitkomst. Als er iets vervangen moet worden wat niet voorzien was, kunnen we dit in onze workshop snel realiseren. De opdrachtgever kan ook de noodzakelijke inspecties uitvoeren op onze locatie. Heel efficiënt en handig dus, die workshop van ons”, vindt Goedknegt. 

Teamwork

Hoewel er op het gebied van automatisering en robotisering nog veel mogelijkheden zijn , zijn het uiteindelijk wel de mensen die het werk moeten opknappen. “Zij vormen de kern van ons bedrijf: veel collega’ werken al lange tijd bij ons en beschikken over een schat aan ervaring”, aldus Goedknegt. “Maar we investeren ook in jong talent: jongens en meiden met een technische mbo-opleiding volgen bij ons een tweejarige bedrijfsopleiding mét baangarantie. Een mooie basis voor een leuke en afwisselende loopbaan in de techniek!”, besluit Goedknegt. 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!