Selecteer Pagina

Knauf Insulation

door | 5 okt, 2021 | Bedrijveninfo

Minimale isolatielagen, geen jeuk

John de Vreugd van Altisol werkt al met de in rollen geleverde glaswol Power-teK RL 220 van Knauf Insulation zodra het op de markt werd gebracht. In Europoort Kringen vertelt hij over zijn ervaringen met dit isolatiemateriaal, dat een maximum dikte heeft van maar liefst 300 mm per laag. “Een van de grootste voordelen is dat dit niet jeukt als ermee wordt gewerkt.”

Sinds een kleine twee jaar biedt Knauf Insulation iets nieuws aan: Power-teK RL 220. Dit zijn rollen glaswol – tot een dikte van 300 mm per laag – die zijn te gebruiken voor de isolatie van warmteopslagtanks, warmwatertanks en andere vaten. De glaswol bevat ECOSE, een door Knauf zelf ontwikkelde en gepatenteerde isolatiewol waarvan het bindmiddel geen formaldehyde, maar natuurlijk voorkomende grondstoffen bevat. ECOSE bevat dus geen fenolen. Ook is het volgens de producent milieuvriendelijk omdat fossiele grondstoffen in het bindmiddel zijn vervangen door hernieuwbare stoffen. 

Nichemarkt

John de Vreugd, klant van Knauf, is directeur van het in Honselersdijk gevestigde Altisol Isolatie. Hij heeft het familiebedrijf weten op te bouwen tot een internationale onderneming, met vestigingen in Canada en Suriname. Daar heeft het een onderhoudscontract voor de olieraffinaderij en goudmijn binnengesleept. “We zitten in tussen de dertig en veertig landen wereldwijd. Altisol is een relatief klein bedrijf, maar we zitten overal. Waar ik met het vliegtuig land, hebben we wel wat staan. Daar ben ik trots op”, zegt De Vreugd. In Nederland voert Altisol voornamelijk isolatiewerkzaamheden bij tuinbouwbedrijven uit. Een nichemarkt, legt hij uit, waarin het isolatiebedrijf zich tot een echte specialist heeft ontwikkeld.

Ten volle benutten

De Vreugd maakt al geruime tijd gebruik van ECOSE van Knauf. “Een van de grootste voordelen is dat dit niet jeukt als ermee wordt gewerkt. Mijn mensen vinden het prettig om mee te werken. Als we andere producten gebruiken, krijg ik meteen klachten dat dat irritatie geeft. Ook komt er geen stof bij vrij als we ermee werken. De chemicaliën zijn er immers uit gehaald. Het is daarom veel gezonder om mee te werken.” Toen Knauf Power-teK RL 220 introduceerde, was hij er snel bij om hierop over te stappen. “Doordat deze glaswol tot een dikte van 300 mm kan worden geleverd, hoeven er minder isolatielagen over elkaar te worden geplaatst. Dat scheelt installatietijd”, zegt hij. “Vooral omdat wij als een van de weinige isoleerders in de tuinbouwsector steigers rondom opslagtanks plaatsen. Daardoor kunnen wij de lengte van de rollen ten volle benutten. Alles wat langer is, is sneller. Ook scheelt het dat we minder omhoog hoeven te trekken. Dat gebeurt nog altijd handmatig, met een katrol. Rollen zijn makkelijker omhoog te halen dan platen.”

Lagere transportkosten

Daarbij komt dat Power-teK RL 220 gecomprimeerd is, wat voordelen op het gebied van transport biedt. Voor De Vreugd, die zoals gezegd wereldwijd actief is, is dat een belangrijk punt. “We hebben beduidend minder pallets nodig met dit materiaal. Met één vrachtwagenlading kan ik nu drie tanks isoleren in plaats van één. Dat scheelt enorm. Voor mij was dit reden om direct hierop over te stappen. Het is alleen jammer dat je in een container niet twee pallets naast elkaar kunt plaatsen. Maar dat is nu eenmaal zo met alle pallets, welke producten er ook op staan.” Een slimme vondst zorgt er bovendien voor dat de rollen isolatiemateriaal nog eens extra efficiënt kunnen worden vervoerd. De Vreugd vervoert ze aan de binnenzijde van pvc-pijpen die voor de waterafvoer van kassen zijn bestemd. “Die pijpen hebben diameters van tussen de 500 en 800 mm. We hebben het een keer uitgeprobeerd om er rollen glaswol in te vervoeren, en dat was succesvol. Voor ons is dat uit de kunst! Dat scheelt enorm in de verzendkosten, zeker met de huidige hoge prijzen van containertransport.”

Servicetemperatuur

Kortom, De Vreugd heeft minder isolatielagen nodig, minder pallets en heeft dus ook minder kosten. Daarbij komt een volgens hem niet onbelangrijk punt: “Het werken met isolatiemateriaal dat niet irriteert maakt het vak van isoleerder ook aantrekkelijker voor jongeren.” Power-teK RL 220 is – zoals de naam al aangeeft – geschikt voor opslagtanks met een maximum servicetemperatuur van 220 graden Celsius. De Vreugd: “Dat maakt het product naast de tuinbouw geschikt voor het isoleren van de meeste tanks in de zware industrie. Meestal ligt de servicetemperatuur daar tussen de 40 en 70 graden. Met 220 graden bestrijk je driekwart van de markt.” Voor opslagtanks met een hogere servicetemperatuur biedt Knauf glaswol platen, die ook in ECOSE verkrijgbaar zijn. “Ik ben zeer tevreden met mijn overstap naar Power-teK RL 220. We nemen ook wel wat af hoor! Ik denk dat ik een van de grootste afnemers in Nederland moet zijn. We zullen zeker met dit spul blijven werken”, besluit hij.

John de Vreugd (Altisol)

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!