Trust is earned

Vertrouwen, daar draait het om bij Hempel. De specialist in coatingoplossingen biedt haar klanten duurzame bescherming met een zeer uitgebreid assortiment coatings voor allerlei toepassingen. Robert Groot, manager oil & gas Benelux, vertelt. 

“Onze klanten vertrouwen ons hun meest waardevolle bedrijfsmiddelen toe”, steekt Groot van wal. “Dat varieert van opslagtanks tot procesinstallaties en van stalen bruggen tot eenvoudige staalconstructies. Elk object kent haar eigen coatingsysteem dat afgestemd is op de door de opdrachtgever uitgesproken levensduur, waarbij corrosiewering en esthetica hand in hand kunnen gaan. Bij Hempel bieden we een compleet assortiment aan kwalitatief hoogstaande coatingsystemen voor allerlei typen constructies en omstandigheden. Ons technische team staat dagelijks paraat om klanten te adviseren over het meest optimale coatingsysteem voor hún project.”

Downstream

“Toen ik zo’n tien jaar geleden bij Hempel begon was de opdracht duidelijk: het segment downstream in de Benelux ontwikkelen. Hempel was namelijk van oudsher wel een bekende naam in de maritieme sector, maar veel minder bekend in overige segmenten, zoals de downstreamsector. In de loop van de jaren hebben we flink aan de weg getimmerd en tegenwoordig vind je onze coatingsystemen bij grote raffinaderijen, tankopslaglocaties en in de overige industrie. Een mooi resultaat van onze nauwe samenwerking met opdrachtgevers, applicatiebedrijven [de bedrijven die de coatingsystemen aanbrengen, red.] en overige betrokken partijen. Inmiddels hebben we ook een belangrijk aandeel verworven in de markt van brandvertragende coatings. Niets ten nadele van alle andere projecten die ik de afgelopen tien jaar met Hempel heb mogen doen, maar ons aandeel in de totale renovatie van één van Rotterdams bekendste iconen, De Hef, vervult mij en Hempel nog steeds met gepaste trots! Maar achterover leunen zit er niet in, want er liggen meer dan voldoende uitdagingen vóór ons.”

Uitdagingen

Eén van die uitdagingen is momenteel de beschikbaarheid van grondstoffen. “Een coatingsysteem bevat een behoorlijk aantal verschillende grondstoffen die vanuit alle windhoeken van de wereld worden aangevoerd naar onze fabrieken op alle continenten”, vervolgt Groot. “Tot voor twee jaar geleden was er geen vuiltje aan de lucht. Sinds Covid-19 merken wij, en de gehele verfindustrie met ons, dat de winning en aanvoer van sommige grondstoffen uit bijvoorbeeld Azië een uitdaging is en de vracht- en energietarieven de pan uitrijzen. En als er één component ontbreekt staat de productie van het complete product op losse schroeven. Dat zorgt nog wel eens voor hoofdbrekens bij onze productieafdelingen.”

Duurzaamheid/ milieu

“Een ander belangrijk aspect is de milieubelasting: coating bestaat voornamelijk uit chemicaliën. Die zorgen voor een langdurige en goede bescherming van assets maar kunnen ook belastend zijn voor het milieu en medewerkers die met deze middelen werken. Onze R&D-afdelingen zijn dan ook voortdurend op zoek naar duurzame alternatieven en duurzame productiemethoden. Zo hebben we de concentratie oplosmiddelen in onze coatings al flink kunnen verlagen en zijn er voor industriële toepassingen watergedragen coatingsystemen ontwikkeld. Ook op het gebied van brandvertragende coatings die worden gebruikt voor bijvoorbeeld civiele staalconstructies hebben we stappen gezet. Dit type coatings wordt normaal gesproken in relatief dikke lagen aangebracht. Wij zijn er in geslaagd om een product te ontwikkelen dat in minder laagdikte hoeft te worden aangebracht zonder concessies te doen aan de duur van de brandwerendheid. Zo blijven we voortdurend bezig met ontwikkeling en innovatie”, aldus Groot. 

Extended Guarantee Model

Dat ze bij Hempel garant staan voor hun coatingsystemen blijkt wel uit de nieuwste garantieregeling: het Extended Guarantee Model. Groot vervolgt: “Met deze garantieregeling bieden we onze opdrachtgever een unieke garantie van 10 jaar op het coatingsysteem. Uitgangspunt is dat onze technische inspectie tijdens het coatingproces toezicht houdt en daarmee nemen we verantwoordelijkheid voor dit proces. We voeren een grondige controle op de voorbereiding van de ondergrond uit. Dit is namelijk één van de belangrijkste aspecten, zo niet hét belangrijkste aspect, voor de levensduur van de coating. Tegelijkertijd waarborgen we dat de coating op juiste wijze en onder de juiste condities wordt aangebracht. Het Extended Guarantee Model stelt ons in staat om de vakkennis van ons technische team op het juiste moment in te zetten. In vergelijking met de bestaande garantieregeling, waarbij zowel de leverancier, het applicatiebedrijf als de opdrachtgever betrokken waren, biedt de nieuwe regeling veel meer duidelijkheid en zekerheid voor de opdrachtgever. Dit is de next step in service en garantie!”, besluit Groot trots. 

Profiel Hempel

Hempel ontwikkelt en produceert coatingoplossingen voor de beschermende, decoratieve, marine-, container-, industriële en jachtsegmenten. Het bedrijf is in 1915 opgericht in Denemarken en is in ongeveer 80 landen actief met circa 7.000 medewerkers. Het hoofdkantoor bevindt zich in Kongens Lyngby (nabij Kopenhagen), Denemarken. Hempel is van oudsher een familiebedrijf en draagt de kernwaarden continuïteit, duurzaamheid en sociaal ondernemerschap actief uit. Zo wordt jaarlijks een percentage van de winst besteed aan maatschappelijke projecten in ontwikkelingslanden, waarbij ook een team van medewerkers een actieve bijdrage levert.