Hakan Metin (l.) en Jeroen Dijker (foto: Roelie ‘t Jong)

Voor alles wat techniek ademt

Het in Rotterdam gevestigde HCA Project Support – van oudsher sterk in het bemiddelen van personeel voor de scheepsbouw – richt zich nadrukkelijk op techniek. Het bedrijf werkt zowel met lokale en internationale vakkrachten, BBL-leerlingen als met zzp’ers, die het aanbiedt voor turnarounds, grote projecten en lokale mkb-bedrijven. “Alles wat techniek ademt, pakken wij op”, zeggen Jeroen Dijker en Hakan Metin van HCA Project Support.

“HCA Project Support beschikt over heel veel ervaring in allerlei technische disciplines”, vertelt commercieel directeur Hakan Metin. “Onze mensen hebben stuk voor stuk in het veld gewerkt en dat zie je terug in de gesprekken richting zowel de klant als kandidaat. Het helpt enorm wanneer je vakinhoudelijk op hetzelfde level kan spreken.” Hakan Metin en operationeel directeur Jeroen Dijker zijn sinds september jl. een extra versterking voor HCA Project Support. Beiden zijn gepokt en gemazeld in het vak, en allebei hebben ze eerder lange tijd bij een technisch detacheerder samengewerkt. Samen met Ralph van Sluijs, ook commercieel directeur bij HCA Project Support, leiden ze het bedrijf. Ze bieden klanten medewerkers op uitzendbasis voor turnarounds en grote projecten in de (petro)chemie, scheeps-, jacht- en woningbouw. 

Vakdisciplines

“Alles wat techniek ademt, pakken wij op”, verklaart Dijker. “Techniek is breed”, vervolgt Metin. “Je kunt daarbij denken aan bouw en infra, werktuigbouwkunde en elektro- en installatietechniek. Wij bieden alle vakdisciplines in de techniek aan, zoals monteurs, riggers, flensmonteurs, fitters, lassers, noem maar op. Wij werken zowel met lokale als internationale vaklieden uit diverse EU-landen. Ook bieden wij BBL-leerlingen aan, die werk van hun carrière willen maken. Zij werken vier dagen per week en gaan één dag in de week naar school.” HCA Project Support is vooral in Nederland en Vlaanderen actief. Aanvragen uit andere landen beantwoordt het ook. “We hebben mogelijkheden voor huisvesting en dankzij ons eigen wagenpark kunnen wij het vervoer voor onze medewerkers faciliteren, of het nou in groepsverband of zelfstandig is”, aldus Metin.

Meer doen

“Wij zijn geen leverfabriek”, maakt Metin duidelijk. “Wij doen meer dan alleen voorzien in vraag en aanbod. Wij zoeken het partnership op. Wij zijn in staat om de recruitment volledig over te nemen, vacatures op te stellen en die online te zetten. Wij leveren maatwerk, waarmee wij een partner voor onze klanten willen zijn.” “Datzelfde geldt ook andersom, naar onze eigen mensen toe”, zegt Dijker. “In uitzendland lijkt het simpel: je schuift mannetjes door, laat je betalen en klaar. Maar wij willen onze medewerkers echt leren kennen. Belangrijk is om te weten wat ze willen en waar hun kracht ligt. Voor kandidaten is er geen vervelender ervaring dan dat ze ergens naartoe gaan voor een baan die ze niet beheersen. In recruitmentgesprekken lopen wij alles langs.”

Vangnet

Metin: “Wij hebben oprecht interesse in de kandidaat en maken ruim tijd voor hem of haar vrij. We bieden ondersteuning en zoeken naar oplossingen, waardoor kandidaten met een beter gevoel aan het werk gaan. Ook als ze aan het werk zijn, blijven wij ze volgen. Zie ons als een vangnet. We hebben een loyale relatie met onze mensen. We zien ze als onze collega’s, die niet in de binnen- maar in de buitendienst actief zijn. Onze ervaring is dat dit heel prettig werkt en de transparantie over en weer ten goede komt.” “Mocht een kandidaat ons verlaten, dan gaan we daar altijd mee in gesprek. Daar nemen we de tijd voor, om zelf bij te leren en om de samenwerking zo goed mogelijk af te sluiten”, vertelt Dijker. 

Omgaan met schaarste

Het onderhouden van goede contacten met ‘de jongens’ helpt ook om te gaan met de huidige krapte op de arbeidsmarkt, legt Metin uit. “We zijn doorlopend met elkaar in gesprek.” Daarnaast kan HCA Project Support putten uit een groep zzp’ers – die net als de andere medewerkers weten waar het bedrijf voor staat – en investeert het nadrukkelijk in opleiden. Dijker: “Kijk, het schaap met de vijf poten bestaat niet. Maar er zijn wel schapen met drie of vier poten. Als de wil en daadkracht er is, helpen wij ze met scholing. Zo proberen wij de schaarste op de arbeidsmarkt een beetje teniet te doen.”

Trend: continue ontwikkeling van mensen

“Je ziet dat uitzendorganisaties en werkgevers steeds meer investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers”, signaleert Jeroen Dijker van HCA Project Support. ”Die continue ontwikkeling van mensen is een hot item, waarin nu een inhaalslag wordt gemaakt. Iemand die niet op een juiste plek zit, kun je herscholen waardoor die op een betere plek in de organisatie zijn waarde behoudt.”