Selecteer Pagina

Gasunie sluit contract voor afname windenergie

door | 23 okt, 2023 | Duurzaamheid, Energie, Infrastructuur, Nieuws

Gasunie heeft een vijfjarig contract gesloten met Greenchoice voor de jaarlijkse afname van 250 GWh groene elektriciteit. De overeenkomst gaat per 1 januari 2024 in.

De af te nemen elektriciteit wordt gewonnen door windparken van Greenchoice. De meeste elektriciteit gebruikt Gasunie nu nog voor het hoofdtransportnet voor aardgas. Naarmate de energietransitie vordert, zal de windstroom steeds meer worden ingezet voor het transport van waterstof, groen gas, CO2 en warmte. Door de overeenkomst met Greenchoice verduurzaamt Gasunie ongeveer een kwart van het elektriciteitsverbruik.

Afname groene elektriciteit

Tot nu toe vergroende Gasunie in Nederland de inkoop van de elektriciteit met behulp van groenestroomcertificaten: de Garanties van Oorsprong. Door de overeenkomst met Greenchoice koppelt Gasunie het verbruik direct met de opwek van Nederlandse groene elektriciteit. “Gasunie heeft als energienetbeheerder de maatschappelijke taak om transport van energie te garanderen en de energietransitie te versnellen. In 2030 willen we het grootste deel van onze elektriciteitsbehoefte op uurbasis invullen uit hernieuwbare bronnen. Met de inkoop van elektriciteit van Greenchoice zetten we een belangrijke stap in het realiseren van dit doel”, zegt cfo Janneke Hermes van Gasunie.

Zie ook: Koning start aanleg eerste deel waterstofnetwerk

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!