Selecteer Pagina

Electromach

door | 1 feb, 2022 | Bedrijveninfo

Electromach breidt klantgerichte aanpak verder uit 

Het in Hengelo gevestigde Electromach ontwikkelt, produceert, levert en installeert explosieveilige elektronische componenten en systemen. Volgens algemeen directeur Raymond Kamp wordt de werkwijze van het bedrijf gekenmerkt door klantgerichtheid. Met onder meer het aanbieden van servicecontracten breidt de onderneming die aanpak steeds verder uit. 

Tekst: Erik Stroosma

De klant nog meer centraal stellen, noemt directeur Kamp dat. “Dat deden we altijd al en is een van de redenen waarom we met veel van onze klanten een lange relatie hebben. Desondanks zijn er altijd mogelijkheden om hen verder te ontzorgen. Dat doen we onder andere door onze service uit te breiden. Tot voor kort werd de installatie van de door ons geleverde explosieveilige componenten en systemen hoofdzakelijk door lokale, meestal aan de klant verbonden partijen verzorgd. Die namen ook het onderhoud voor hun rekening en schakelden ons pas in als zaken heel complex werden. Nu installeren we veel vaker zelf en krijgen klanten de mogelijkheid om een servicecontract af te sluiten. De geleverde producten worden dan periodiek gecontroleerd door onze onderhoudstechnici. In plaats van reactief onderhoud bieden we daarmee preventief onderhoud en dragen we bij aan het minimaliseren van de downtime van de installaties van onze klanten.” 

Waterstof en windparken 

De klanten, die de in oktober in dienst getreden Kamp noemt, zijn voornamelijk actief in de petrochemische industrie en de (offshore) olie- en gaswinning. Daarnaast richt Electromach zich in toenemende mate op producenten en gebruikers van waterstof en ondernemingen die zich bezighouden met wind- en zonne-energie. Kamp: “Sinds ongeveer twintig jaar maakt Electromach [dat in 1962 opgericht werd in het Overijsselse Hengelo, red.] deel uit van de Duitse R. Stahl Group. Ons moederbedrijf heeft een zeer breed assortiment explosieveilige elektronische producten, zoals verlichting, aansluit- en contactdozen, schakelkasten, regelsystemen, verdeelborden, isolatoren, operator-interfaces, KVM-systemen, pc’s en camera’s. Die artikelen zijn allemaal gemaakt voor ATEX-omgevingen. Dat maakt ze ook geschikt voor toepassingen op andere plaatsen met extreme omstandigheden. Zo leverden wij vanwege die eigenschappen bijvoorbeeld verlichting voor een windpark op de Noordzee.” 

Algemeen directeur Raymond Kamp van Electromach: “Wij zijn gespecialiseerd in complexe, op maat gemaakte, explosieveilige elektronische oplossingen.”

 

Stahl-producten 

“Naast het betreden van nieuwe markten zijn we ook bezig ons meer te profileren als leverancier van de artikelen van Stahl”, vervolgt Kamp. “Dat doen we onder andere door die portfolio veel actiever in de markt te zetten. Bij de afnemers van onze op maat ontwikkelde Electromach-producten is lang niet altijd bekend dat wij ook het volledige assortiment van Stahl kunnen leveren. Voor de meeste van onze Stahl-klanten geldt, andersom, hetzelfde. En dat terwijl beide activiteiten elkaar zeer goed aanvullen. Door dit veel meer onder de aandacht te brengen, kunnen wij beide klantgroepen het gemak bieden van één adres voor meerdere ATEX-zaken.” 

Het feit dat de producten van Electromach en die van Stahl zo goed bij elkaar aansluiten, was volgens Kamp ook de reden van de overname destijds. “R. Stahl heeft een groot assortiment aan standaard explosieveilige elektronische componenten en systemen en wij zijn gespecialiseerd in innovatieve op maat gemaakte oplossingen op dat gebied. Daarbij gaat het vooral om complexe elektronische panelen, HVAC-installaties, zoals airconditioners, en ‘containeroplossingen’. Bij die laatste moet je denken aan ATEX-proof containers waarin op een plant of platform werkzaamheden worden uitgevoerd met elektronische apparatuur. Die containers worden compleet met alle elektronica en benodigde certificaten door ons geleverd.” 

Complexe klantvragen 

Binnen de R. Stahl Group is Electromach de enige die deze specifieke activiteiten verricht. “Zeer complexe klantvragen omzetten naar op maat gemaakte oplossingen, dat is onze specialiteit. Hoe complexer, hoe beter. Wij ontwikkelen en produceren die explosieveilige panelen, installaties en container solutions in eigen huis en verzorgen, zoals gezegd, inmiddels ook vrijwel altijd de installatie en het onderhoud daarvan. De Stahl Group is wereldwijd actief en ook wij bedienen klanten op alle continenten. Het zwaartepunt ligt daarbij voor ons op de Benelux en West-Europa, Noord-Amerika en het Midden-Oosten.” 

Behuizingen 

De roestvrijstalen behuizingen van de producten die Electromach maakt, kocht het bedrijf voorheen kant-en-klaar in. Kamp: “Twee jaar geleden is besloten die zelf te produceren. In het vierde kwartaal van vorig jaar zijn we met de productie daarvan hier in Hengelo gestart. Door de vrijheid die dat oplevert bij het ontwerpen van de producten, kunnen we een nog betere vertaalslag maken naar de wens van de klant. Bovendien stelt het ons in staat om sneller te leveren. Daarmee is deze ontwikkeling eveneens een toevoeging aan onze klantgerichte manier van werken. Tot hogere prijzen leidt het in eigen beheer produceren van de behuizingen overigens niet. Want door onze efficiënte en innovatieve productiemethoden, met onder meer een volledig gerobotiseerde lasstraat, en het wegvallen van bijvoorbeeld transportkosten en marges van toeleveranciers, blijven de kosten op hetzelfde niveau. De kwaliteit en de leverbetrouwbaarheid nemen daarentegen toe.” 

Het bedrijf beschikt over een nieuwe, gerobotiseerde lasstraat.

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!