Kwaliteit heeft een prijs

De explosieveilige componenten en systemen van het in Hengelo gevestigde Electromach staan bekend als kwaliteitstechnisch van hoog niveau. “Wij zijn echter nooit de goedkoopste”, zegt Christian Cameron van Electromach. Hij noemt het zorgelijk dat klanten soms prijs boven kwaliteit stellen. 

Christian Cameron, quality manager bij Electromach, beschouwt het als de leukste kant van zijn werk. Hij verdiept zich graag in lastige vraagstukken op het gebied van explosieveiligheid, ontwikkelt projecten in samenspraak met het moederbedrijf R. Stahl Group en zet geslaagde oplossingen nieuw in de markt. Al bijna 21 jaar werkt hij voor Electromach, waarbij hij zich in zijn huidige functie grotendeels op ATEX richt. “Elke dag is anders. Als een klant een probleem heeft, lossen wij het op. Dat varieert van heel klein tot een volledig explosieveilige container vol besturingspanelen. Mede dankzij onze eigen engineeringafdeling kunnen wij voor elke klant custom made-oplossingen ontwikkelen. Ook beschikken wij over een eigen softwareafdeling. Kortom, wij kunnen klanten van het begin tot het eind ontzorgen. Dat is iets waarmee wij ons in de markt echt onderscheiden.” Wat Electromach ook kenmerkt is dat het volledig functionerende producten kan leveren. Cameron spreekt van ‘plug and play’-oplossingen, waarvoor de software al is geschreven en geïnstalleerd. “Er zijn maar weinig anderen die dit ook zo doen.”

Containeroplossingen

De klanten van Electromach zijn voornamelijk actief in de petrochemie en olie- en gasmarkt. Daarnaast richt het Hengelose bedrijf zich meer op nieuwe markten, als farma en chemie, maar vooral ook op producenten en gebruikers van waterstof. “Olie en gas hebben niet het eeuwige leven, vandaar dat wij ons verbreden”, verklaart Cameron. “Waterstof is een stof die voor ons niet nieuw is. Maar de toepassingen met waterstof kunnen wel nieuw zijn, zoals bij een waterstoftankstation. Met dat soort partijen proberen wij in gesprek te komen.” Volgens Cameron heeft het bieden van containeroplossingen de laatste jaren een vlucht genomen. Ook dit past in de behoefte van klanten om te willen ontzorgd, merkt hij. “Klanten willen de stekker erin steken, waarna het systeem het doet. Dat komt doordat vooral bij grote bedrijven de kennis is weggelekt. Oude rotten zijn met pensioen gegaan en het is gebleken dat dit moeilijk is op te vangen. Daardoor leunen deze bedrijven nu meer op hun leveranciers. Het is een ontwikkeling die al jaren gaande is.”

‘Even Electromach bellen’

Voor Electromach is het daarom belangrijk de kennis te koesteren die het in huis heeft. “Het verloop binnen het bedrijf is laag. Dienstverbanden van veertig of vijftig jaar zijn geen uitzondering. Elke medewerker die binnenkomt – ook al is het een kantinemedewerker – krijgt een ATEX-training. In de loop der tijd hebben wij trainingen op verschillende niveaus ontwikkeld. Met enige regelmaat bieden wij deze ook aan klanten aan. Dit zullen wij verder gaan uitbreiden.” Dat klanten de expertise en oplossingsgerichtheid van Electromach waarderen, ervaart Cameron regelmatig. “We staan bekend om onze vakkennis. ‘Even Electromach bellen’ is iets wat ik regelmatig hoor! Kijk, wij zijn niet de goedkoopste. Maar kwaliteitstechnisch zijn wij van een zeer hoog niveau. Ik vind het jammer dat er tegenwoordig meer op prijs wordt gericht, in plaats van op kwaliteit. Ik zeg altijd: als praatjes te mooi lijken om waar te zijn, dan zijn ze dat meestal ook. Wij hebben bijvoorbeeld een concurrent in China die de complete catalogus van ons moederbedrijf heeft gekopieerd. Veelal zijn deze producten niet veilig genoeg, maar toch worden ze verkocht. Klanten zijn zich niet altijd bewust van de risico’s die ze daarmee lopen. Ik vind dat zorgelijk.”

Eigen productie

Electromach verbreedt het portfolio nog verder door in kwaliteit te investeren. Cameron: “Eind vorig jaar hebben wij de productie van behuizingen – Ex e en Ex d – in eigen hand genomen. Voorheen werden deze kasten namelijk ingekocht. Wij hebben geïnvesteerd in een volledig gerobotiseerde lasstraat, waarmee wij ook voor het moederbedrijf produceren. Dit heeft uiteraard vele voordelen. We kunnen hiermee met name flexibeler zijn en een nog betere vertaalslag naar de wens van de klant maken.”

ATEX-veilige schakelkasten

Een schakelkast is op vele manieren explosieveilig te maken, legt Christian Cameron van Electromach uit. “Een van de mogelijkheden is een drukvaste oplossing (Ex d), waarbij de behuizing de explosieveiligheid verzorgt. De behuizing is een zware metalen kast met een wanddikte van tussen de 10 en 20 millimeter. De behuizing zorgt ervoor dat het gas – dat eventueel in de kast gekomen is – bij een interne explosie de omringende atmosfeer niet ontsteekt. Het voordeel hiervan is dat je reguliere industriële apparatuur – bij wijze van spreken wat je thuis in de meterkast hebt hangen – kunt gebruiken.” Een andere mogelijkheid is een zogenaamde ‘verhoogd veilige’ kast (Ex e). “Dit bestaat uit een dunwandige behuizing met daarin alleen explosieveilige componenten. Dit zijn de twee meest voorkomende oplossingen. Daarnaast heb je onder andere ook nog behuizingen op overdruk (Ex p). Hierbij wordt de behuizing op een hogere druk gezet dan de omgevingsdruk, waardoor er nooit een explosief mengsel in de kast kan komen. Dit is een beschermingswijze die wat minder vaak voorkomt, maar die voor sommige uitdagingen wel de oplossing kan bieden.”