Selecteer Pagina

‘Dit is een referentie’

door | 3 jul, 2023 | Uitgelicht

Vorige maand was het zover. Voor het eerst leverde en installeerde Battolyser Systems uit Schiedam een Battolyser op industriële schaal, bij de Magnum-centrale van RWE in de Eemshaven. “Dit is bijzonder”, zegt ceo Mattijs Slee van Battolyser Systems.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”2,4″ ihc_mb_template=”3″ ]

Een Battolyser is een combinatie van een batterij en een electrolyser in één apparaat. Hierdoor bevat het systeem de functionaliteit van zowel een electrolyser als een batterij. Zodra de batterijfunctionaliteit van het systeem is opgeladen kan het systeem de overtollige elektriciteit gebruiken om water te splitsen in waterstof en zuurstof. De waterstof kan worden gebruikt voor industriële toepassingen. Wanneer er tekorten op het net zijn, kan een Battolyser ook de opgeslagen elektriciteit aan het net terugleveren. Dit maakt de geproduceerde waterstof groener en tegelijkertijd goedkoper, aldus het bedrijf.

Logische keuze

Bij de energiecentrale van RWE zal de Battolyser worden gebruikt voor het koelen van generatoren. Het systeem dient om voor lange tijd volatiele prijsscenario’s te simuleren. Wanneer de elektriciteitsprijzen laag zijn, blijft een Battolyser laden en waterstof produceren, maar wanneer de prijzen stijgen zal de Battolyser direct stoppen met de productie van waterstof en de opgeslagen elektriciteit verkopen. De aanschaf van de nieuwe installatie kwam tot stand dankzij een subsidie van het Waddenfonds en de consortiumpartners Vattenfall, Orsted, Yara, BASF en Proton Ventures. Marinus Tabak, head of central asset management bij RWE, noemt de aankoop ‘een logische keuze’. “Wij investeren steeds meer in duurzame energiebronnen en zien waterstof als een essentiële schakel in de energietransitie. De technologie van het Battolyser-systeem maakt een duurzaam en efficiënter energiesysteem mogelijk.”

Het nieuws van de levering werd vorige maand bekendgemaakt tijdens de World Hydrogen Summit & Exhibition, die in Rotterdam plaatsvond. Ceo Mattijs Slee, daar aanwezig, gaf een toelichting. 

Is dit nou de launching customer voor jullie?

“Ja, feitelijk wel. De Battolyser is twee weken geleden geïnstalleerd. Binnen een week kregen we de handtekening van RWE om waterstof te mogen produceren en hebben we hem opgestart.”

Wat is de betekenis hiervan voor het bedrijf?

“Ik ben afkomstig uit de olie- en gaswereld. RWE is een vergelijkbare industriële partij. Voordat je op hun terrein, onder hun verantwoordelijkheid, waterstof mag maken, moet je aan strenge veiligheids- en kwaliteitsstandaarden voldoen. Het systeem moet bijvoorbeeld gecertificeerd zijn, en ook lopen mensen van RWE allerlei veiligheidsprocessen door. Het is de hoogste kwaliteitsstandaard in de industrie. Dat je als startend bedrijf daar kan leveren en mag opereren, bewijst dat je het goed voor elkaar hebt. Dat is echt bijzonder. Een leek buiten de industrie ziet dat misschien niet direct, maar wij weten dat dit een ander standaardniveau is. Wij vinden dat belangrijk, want wij willen nieuwe commerciële systemen gaan verkopen. Voor ons is dit een referentie.”

Hoe staat het met de belangstelling voor meer Battolysers?

“Aan belangstelling is er geen gebrek. Kijk [hij wijst om zich heen, red.], op de World Hydrogen Summit & Exhibition komen elfduizend bezoekers af. Hoewel al die mensen over waterstof praten, is er nog maar heel weinig electrolysevermogen in Nederland operationeel: iets meer dan één megawatt. Iedereen ziet de potentie en wil ermee aan de slag gaan, maar de business case is veelal niet sluitend. Er zijn nog geen vergunningen of de regulering is niet compleet. Het is een soort stilte voor de storm. Iedereen weet dat we in 2030 4 tot 8 gigawatt moeten hebben geïnstalleerd in Nederland, maar daarvoor moeten we het huidige vermogen met maar liefst een factor 8.000 vergroten. Iedereen kijkt naar elkaar wie eerst gaat. Wat mij betreft moeten we doorpakken: ga leren door het te doen.”

Wat is het nut van een event als dit?

“Dit is waar de samenwerking moet plaatsvinden. De overheid, onze klanten, componentenleveranciers, ontwikkelingsbedrijven en wij als technologiebedrijf: allemaal moeten wij een stap naar voren zetten. Deze summit heeft een sterke netwerkcomponent, Iedereen probeert zich van zijn beste kant te laten zien. Soms zie je dan ogen opengaan: ‘O kun je dat al? Dan kunnen we misschien wel een stapje zetten.’ Op zo’n manier faciliteert een event als dit die vooruitgang.”

Wanneer valt een volgende order te verwachten?

“We zijn nu bezig een commercieel systeem te ontwikkelen. Daar hebben we al best wel wat in geïnvesteerd. Onder meer in long lead items, wat onderdelen zijn met een lange levertijd. We zijn nu in gesprek met een aantal partijen. Het eerste Battolyser-systeem zouden we in het eerste kwartaal van volgend jaar klaar kunnen hebben. Die gaan we dan testen op onze locatie en als de klant dan tevreden is, kunnen we het systeem op de gewenste projectlocatie plaatsen.”

[/et_bloom_locked] 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!