Selecteer Pagina

Brady Corporation

door | 30 nov, 2022 | Bedrijveninfo

Brady maakt werken aan machines veiliger

Hoe zorg je ervoor dat machines of productielijnen veilig uitgeschakeld worden tijdens onderhouds- of reparatiewerkzaamheden? Zodat onderhoudsmedewerkers hun werk 100 procent veilig kunnen doen? Brady Corporation ontwikkelde hiervoor geïntegreerde oplossingen. Een kijkje in de wereld van Lockout/Tagout.

Tekst: Connie Lindhoud

Wat is Lockout/Tagout?

Angelo Romano en Tom Heemeryck, beide werkzaam als territory sales manager bij Brady Corporation, geven uitleg. “Lockout/Tagout voorkomt arbeidsongevallen door machines tijdelijk en volledig te isoleren van hun energiebronnen. Daarmee stoppen de machinebewegingen tijdelijk. Bovendien voorkomt Lockout/Tagout dat een machine per ongeluk weer wordt ingeschakeld terwijl de werkzaamheden nog worden uitgevoerd.” 

Veilige afkoppeling

“Het lijkt heel eenvoudig om een machine uit te zetten, maar niets is minder waar. Productielijnen bestaan soms uit tientallen machines die helemaal ingebouwd zijn en aangesloten zijn op verschillende energiebronnen. Dat kunnen mechanische of elektrische bronnen zijn maar ook hydraulische, pneumatische of thermische bronnen. Denk ook aan opgeslagen restenergie in de machine of hete oppervlakken. Eén vergeten schakelaar kan fataal zijn. Het is dus van levensbelang dat het proces van veilige afkoppeling goed geborgd is”, vervolgt het duo. 

Geïntegreerde oplossing

“Daar komt meer bij kijken dan een paar sloten op de schakelaars”, vult Tom Heemeryck aan. “De eerste stap is het opzetten van Lockout/Tagout-beleid voor de energiebeheersing van machines. Daarbij moet je ook rekening houden met de geldende regelgeving en voorschriften. De volgende stap is de inventarisatie van het machinepark, waarbij alle schakelaars en overige energievergrendelpunten in machinespecifieke Lockout/Tagout-procedures worden beschreven. Daarna kunnen de juiste vergrendelingstools correct worden geïnstalleerd voor elke onderhoudsinterventie op de productiemachines. Ondertussen is het van groot belang dat de betrokken medewerkers een adequate opleiding en instructie krijgen en de autorisaties goed geregeld zijn. Lockout/Tagout is namelijk pas succesvol als medewerkers weten welke rol ze hebben in het proces, hoe de procedures precies werken en als ze zelf het belang inzien van een goed Lockout/Tagout-proces. De laatste maar zeker ook belangrijke stap is om het Lockout/Tagout-programma te handhaven, evalueren en bij te sturen waar nodig. Zo krijgt de veiligheidscultuur en het veiligheidsbewustzijn van medewerkers permanent de juiste aandacht.” 

Angelo Romano

Praktijkgericht

“Al met al kan het een flinke job zijn om Lockout/Tagout te implementeren”, vervolgt Tom Heemeryck. “Gelukkig hebben we bij Brady Corporation specialisten die onze klanten van begin tot eind door dit proces loodsen. Onze veiligheidsingenieurs hebben een achtergrond in productie-omgevingen en weten hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Ze nemen de onderhoudsmedewerkers mee in het proces van inventarisatie, het opstellen van machinespecifieke procedures en het maken van goed geborgde afspraken. Maar bovenal zijn ze in staat om bestaande gewoontes en, soms risicovolle, werkpraktijken te doorbreken. Zo kunnen onze ingenieurs, in overeenstemming met de klant, al het voorbereidende werk voor Lockout/Tagout voor hun rekening nemen. Uiteindelijk ontstaat er zo een veiligere werkvloer voor iedereen en dat is waar het écht om draait.”

Lactalis

“De inzet van Lockout/ Tagout lijkt vooral van toepassing in de procesindustrie en maakindustrie, maar niets is minder waar. Ook in de voedings- en drankensector vind je complexe productielijnen die regelmatig onderhoud behoeven”, legt Romano uit. “Zo hebben we Royal Lactalis Leerdammer, bekend van de Leerdammer kaas, ondersteund bij de implementatie van Lockout/ Tagout. Op vraag van de klant, maakte onze ingenieur ter plaatse een voorbeeldprocedure voor de perfecte lock out van één enkele machine. Met die procedure als leidraad breidden de veiligheidskundigen van Royal Lactalis Leerdammer het Lockout/Tagout-programma uit met allerlei andere machines voor de verwerking van melk en de productie van kaas. Waar nodig ondersteunden de experts van Brady in dit proces.”

Tom Heemeryck

LINK360™

“Alles is daarbij nauwkeurig vastgelegd in onze Lockout/Tagout software LINK360™. LINK360™ maakt het beheren, updaten, controleren en visualiseren van vergrendelingsprocedures heel eenvoudig. Je voegt er ook makkelijk foto’s aan toe. Elke knop, klep of zekering kun je zo handig in kaart brengen. LINK360™ is ook een app waarmee medewerkers op de werkvloer direct de juiste informatie paraat hebben via hun mobieltje. Als alternatief zijn de procedures ook heel eenvoudig printbaar. Uiteindelijk leverden we ook alle Lockout/Tagout-tools die nodig waren in de productievestigingen van Royal Lactalis Leerdammer. De eigen onderhoudstechnici kunnen deze tools vergrendelen met hun persoonlijke Brady SafeKey-hangsloten. Een mooie totaaloplossing die veiligheidsrisico’s tijdens machine-onderhoud verregaand beperkt voor Royal Lactalis Leerdammer. En daar zijn we best trots op!”

Juiste sleutel

“In veel bedrijven worden steeds grotere Lockout/Tagout-programmas uitgerold om onderhouds- en reparatiewerkzaamheden te beveiligen”, constateert Romano. “Om het kernprincipe ‘1 persoon, 1 slot, 1 sleutel’ van Lockout/Tagout te blijven borgen houdt Brady elke slot- en sleutelcombinatie nauwgezet bij, zodat actieve sloten bij klanten enkel met de daarvoor bedoelde sleutels geopend kunnen worden. Om dat allemaal mogelijk te maken ontwikkelde Brady ‘SafeKey’, een eigen veiligheidsslot, specifiek voor Lockout/Tagout die meer dan 100.000 slot & sleutelcombinaties toelaat.”

Profiel

Brady Corporation vervaardigt en levert totaaloplossingen voor de identificatie en beveiliging van mensen, producten en plaatsen. De producten van Brady verbeteren de veiligheid, productiviteit en prestaties van klanten en omvatten kwalitatieve labels, pictogrammen, veiligheidsproducten, printers en software. Het bedrijf werd opgericht in 1914 en heeft klanten in tal van sectoren. Het hoofdkantoor bevindt zich in Milwaukee, Wisconsin. 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!