‘Wie wil er nou brand?’

Bezuinigen op preventief reinigen kan voor bedrijven bijzonder nadelig uitpakken, waarschuwt Arnoud Klaren van BELFOR Technology. “De gevolgen van vervuiling kunnen desastreus zijn. Brand is toch wel het laatste wat je wilt?” Het bedrijf is gespecialiseerd in onder meer het beoordelen en reinigen van (electro-) technische installaties. 

“Het is net als met het onderhouden van je huis. Als je dat bijvoorbeeld jarenlang niet schildert, ben je op een gegeven moment de pineut”, stelt Klaren. Hij heeft de dagelijkse leiding over BELFOR Technology, met vestigingen in Dordrecht, Uden en Weesp. “Vaak zie je dat er op preventief reinigen wordt bezuinigd, maar als er niet de juiste stappen worden genomen kan dit grote gevolgen hebben. Al heeft BELFOR Nederland – het moederbedrijf van BELFOR Technology – daar ook wel weer een oplossing voor. Maar veel liever helpen wij klanten voorkomen dat het zover komt.” BELFOR is wereldwijd marktleider in het herstellen van schade na calamiteiten, zoals door brand, water of storm. Het bedrijf is erin gespecialiseerd om objecten in dezelfde staat terug te brengen als voor de calamiteit. Bij BELFOR werken wereldwijd 12.500 mensen. Bij BELFOR Nederland zijn dat er 160. 

Arnoud Klaren

Ongewenste uitval voorkomen

“BELFOR Technology zet in op zowel correctief reconditioneren na calamiteiten als preventief reinigen van elektronica en mechanica”, legt Klaren uit. “Als je dit laatste niet goed bijhoudt, kan dat tot storingen, uitval en mogelijk zelfs brand leiden. Bepaalde stoffen kunnen bijvoorbeeld een schurende werking hebben, geleidend en/of hygroscopisch zijn, wat inhoudt dat die vocht aantrekken. Stof in combinatie met een hoge luchtvochtigheid kan een geleidende laag creëren met alle ellende van dien. Kortsluiting of overslag bijvoorbeeld, waarbij door vervuiling ongewenst contact tussen twee punten ontstaat. Dat is wel het laatste wat je wilt hebben als daar mensen aan het werk zijn. Daarnaast speelt stofophoping in een installatie een belangrijke rol bij warmteontwikkeling van elektronische componenten die daardoor in storing treden. Preventief reinigen verlengt de levensduur van assets en voorkomt ongewenste bedrijfsonderbrekingen. Daar zitten fabriekseigenaren niet op te wachten, want dit heeft zowel extra kosten als inzet van mensen tot gevolg. Het streven is altijd naar een geplande onderhoudsstop.”

Nat reinigen

BELFOR Technology verricht onder andere preventieve reiniging bij een bekende grote producent. “Wij werken daar samen met gerenommeerde andere firma’s die de e-installaties spanningsloos maken en onderhoud verrichten. Wij reinigen de e-installaties, afhankelijk van de type verontreiniging die wij er aantreffen. Droge vervuiling kunnen wij stofzuigen en eventueel semi-nat afnemen. Vette of natte verontreiniging in een e-installatie kunnen wij volledig spoelen.” Hiervoor gebruikt BELFOR Technology een speciaal reinigingsmiddel dat door BC Restoration – een fabriek die deel uitmaakt van de groep – is ontwikkeld en wordt geproduceerd. Voor het nat reinigen wordt elektronica eerst tot op componentniveau gedemonteerd, vertelt hij. “Vervolgens wordt het in een mobiel bad gelegd, met daarin tachtig tot honderd liter speciaal reinigingsmiddel, en op 40 graden Celsius gewassen. Zo ontdoen wij het van contaminatie. Daarna drogen wij de componenten in een oven, waarbij sommige componenten aanvullend in een vacuümoven worden geplaatst. Alles wordt compleet met nummering en foto’s in een begeleidingsdocument vastgelegd, waardoor wij er zeker van zijn dat alles weer op de juiste plek wordt gemonteerd.”

Mechanische onderdelen nabouwen

Het is niet zo dat BELFOR Technology alleen heel grote bedrijven bijstaat, zegt Klaren. “Wij staan alle bedrijven bij waar zich calamiteiten voordoen. Dat kunnen ook kleinere ondernemingen zijn. Ik schat in dat in de meeste verzekeringspolissen van bedrijven hoge eigen risico’s zijn opgenomen. Bedrijven waar brand is geweest zijn dan echt op zoek naar een partij die hen kan helpen. Elke seconde telt daarbij, zeker op locaties waar machines staan.” In het in Duitsland gevestigde DeHaDe beschikt de BELFOR Groep over een machinefabriek die componenten op basis van de tekeningen kan nabouwen. “Dankzij deze herproductie van spare parts kunnen installaties weer in bedrijf worden genomen. DeHaDe produceert vaak sneller dan de oorspronkelijke fabrikant van de onderdelen. Als een onderdeel lang is meegegaan, bestaat de producent in sommige gevallen niet eens meer”, aldus Klaren. “Het is een van de voorbeelden van hightech diensten die in BELFOR Technology zijn gebundeld, waarmee wij voor klanten ongewenste stilstand helpen te voorkomen of in geval van een calamiteit weer snel helpen opstarten.”

Kortingsactie veegmonsters

Tegen een sterk gereduceerd tarief van 200,- euro excl. BTW biedt BELFOR Technology lezers van Europoort Kringen aan een veegmonster te nemen. Deze monsters worden van een (electro-) technische installatie afgenomen en worden in het eigen laboratorium in Duitsland, op microscopisch niveau onderzocht waarbij wordt nagegaan welke stoffen in welke concentraties zich in het monster bevinden. Arnoud Klaren van BELFOR Technology: “Dit levert een rapportage op waarmee technische diensten een gedegen besluit kunnen vormen omtrent de noodzaak tot preventief reinigen.” Let op: de kortingsactie geldt voor de tien bedrijven die het snelst reageren! Interesse? Mail dan naar arnoud.klaren@belfor-technology.nl. of bel met Arnoud op 06-1529 6289.

Nieuw: reinigen van luchtkanalen

BELFOR Nederland heeft eind vorig jaar een nieuwe dienst geïntroduceerd: het reinigen van luchtkanalen. “Dit doen wij na een schade, waarbij wij bijvoorbeeld airco’s of luchtfilterboxen reconditioneren”, vertelt Patrick Neeleman van BELFOR Nederland. “Maar ook preventief reinigen wij luchtkanalen, zoals bij een groot hotel op Schiphol. Je schrikt als je ziet wat er in de luchtkanalen zat: wij troffen er complete vuilzakken in aan van stof. Als dat was losgekomen, had er brand kunnen uitbreken. Ondernemers doen er goed aan om hiermee bezig te zijn. Enerzijds vanwege de luchtkwaliteit is dat van essentieel belang, maar ook om schade te voorkomen.”