Selecteer Pagina

Atlas Copco

door | 2 feb, 2023 | Bedrijveninfo

Júist bij turnarounds

Hoe richt je bij een turnaround 100% betrouwbare voorzieningen in voor stoom, stroom, lucht en stikstof? De specialisten van Atlas Copco Rental Nederland weten wel raad met deze vraag. Jorg van Eerten, key accountmanager in de regio Rotterdam, geeft een inkijkje bij ’s werelds bekendste compressorenspecialist.

Tekst: Connie Lindhoud

“Bij een turnaround wordt een fabriek vaak compleet stilgelegd, soms inclusief de units die de stroom, stoom, lucht en stikstof regelen. Maar deze utilities zijn wel nodig om monitoring tools in bedrijf te houden, catalyst in een reactor te vervangen of voor de vele andere processen die tijdens de turnaround plaatsvinden. Daarom moeten er tijdelijke voorzieningen komen die de levering van deze utilities voor hun rekening nemen. Dat is dus het moment waarop onze technisch specialisten in beeld komen”, vertelt Van Eerten.

100% olievrij

“Het gaat hier namelijk meestal om vraagstukken met een hoge complexiteit. En dat is precies waar wij in uitblinken”, aldus Van Eerten. “Wij beginnen waar anderen stoppen. Zo bouwen we bijvoorbeeld opstellingen waarbij meerdere machines gekoppeld moeten worden. Of leveren we tijdelijke compressorinstallaties om in zeer korte tijd duizenden kubieke meters perslucht onder – hoge of lage – druk en van hoge kwaliteit te leveren. Waarbij de klant dan ook de vereiste voor 100% olievrije lucht stelt. Bij Atlas Copco Rental beschikken we over een zeer groot assortiment aan olievrije elektrische of dieselaangedreven compressoren, die ook nog eens ISO 8573-1 klasse 0 gecertificeerd zijn ofwel CLASS 0 – dat betekent absoluut geen olievervuiling in de perslucht. Atlas Copco is de eerste compressorfabrikant ter wereld die deze certificering voor luchtzuiverheid in ontvangst mocht nemen en daarmee zijn we nog steeds een voorloper in de markt.”

Jorg van Eerten

Beproefde werkwijze

“Het is alom bekend dat onze experts over een schat aan kennis en ervaring beschikken. Ik werk zelf alweer meer dan twintig jaar bij Atlas Copco Rental en zo zijn er nog een flink aantal collega’s. Opdrachtgevers maken hier graag gebruik van en daarom zitten we meestal al in een vroeg stadium van de turnaround-voorbereiding aan tafel. We zetten dan de pet van de klant op en denken mee in hun processen”, vervolgt Van Eerten. “Dit geeft ons veel mogelijkheden om de meest bedrijfszekere en veilige oplossing te realiseren. Voor stofvrije lucht werken we bijvoorbeeld met speciale filters en voor watervrije lucht zetten we adsorptiedrogers in die werkzaam zijn tot een dauwpunt van -70 graden. Technieken die je niet overal vindt en die ervoor zorgen dat procesinstallaties en machines zonder storingen en schade zijn én blijven. Onze opdrachtgevers hebben zo maximaal profijt van de drie pijlers waarop Atlas Copco is gebouwd: veiligheid, kwaliteit en milieu. Bovendien zijn we als enige verhuurbedrijf in Europa gecertificeerd volgens VCA-Petrochemie: een extra bevestiging dat we bij Atlas Copco Rental een beproefde, veilige werkwijze hanteren.”

Efficiënte en duurzame inzet

“Het gaat er ons ook niet om om zoveel mogelijk machines te verhuren. Dat klinkt misschien raar uit mijn mond, ik ben tenslotte verantwoordelijk voor de sales in mijn regio”, lacht Van Eerten. “Maar laat ik een voorbeeld noemen: als je een pompinstallatie moet opstarten is er bij de opstart veel stroom nodig. Daarvoor kun je een grote generator inzetten. Na opstart is de stroomvraag veel minder en volstaat een kleinere generator. Dan kan het handig zijn om twee kleinere generatoren te plaatsen en te koppelen. Bij de opstart zet je ze beide maximaal in, daarna levert één kleine generator voldoende stroom en kan de andere uit. Dat scheelt uitstoot, onderhoud en – belangrijk voor de continuïteit – er is meteen een back-up-installatie aanwezig. Een klein voorbeeld van hoe wij aankijken tegen de efficiëntere én duurzamere inzet van machines.”

Samenwerken in Europa

Atlas Copco Rental heeft tientallen vestigingen in heel Europa. “Als er veel vraag is naar een bepaald type machine kunnen we een beroep doen op onze Europese collega’s en dat is heel handig”, geeft Van Eerten aan. “De Europese verhuurvloot is qua omvang en diversiteit dusdanig groot dat we altijd de juiste machines en aantallen kunnen leveren. Die garantie en leveringszekerheid is van evident belang voor de grote industriële spelers in de markt. De utility-voorziening is namelijk een kritische factor in het bedrijfs- en turnaround proces.”

Duurzaam naar de toekomst

“In februari 2023 vieren we bij Atlas Copco ons 150-jarig bestaan. Een bijzondere mijlpaal waarbij we natuurlijk terugkijken op de ontstaansgeschiedenis en de groei en ontwikkeling van ons mooie bedrijf. Maar we vinden het nóg belangrijker om vooruit te kijken en de maatschappelijke uitdagingen op het gebied van milieu en duurzaamheid aan te gaan. Daarvoor zetten we volop in op onderzoek en innovatie. Door het ontwerp van compressoren aan te passen of modulair te werken kun je de mogelijkheden voor terugwinning en recycling van materialen verbeteren. Ook bij de aandrijving van machines is een transitie gaande: steeds meer compressoren zijn voorzien van emissievrije elektromotoren of draaien op milieuvriendelijke biobrandstoffen. Mooi als we onze footprint de komende jaren verder kunnen verlagen en daarmee een voorbeeld zijn voor onze sector én de industrie”, zo besluit Van Eerten met enige trots. 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!