Selecteer Pagina

A. Hak Transportbedrijf en Werktuigenverhuur

door | 13 jul, 2021 | Bedrijveninfo

Van paard en wagen naar emissievrij hijsen 

Van turnarounds in de petrochemie tot aan het verhuizen van fabrieken, de vrachtwagens, kranen, graafmachines en werktuigen van A. Hak Transportbedrijf en Werktuigenverhuur worden overal voor ingezet. Die middelen levert het bedrijf in Ridderkerk altijd inclusief chauffeur of machinist. En dat is niet voor niets. “Met goede mensen maak je het verschil”, aldus Dennis Hak. 

Tekst: Erik Stroosma

Waar het initiatief van één man allemaal toe kan leiden, is goed te zien op bedrijventerrein Cornelisland in Ridderkerk. Daar is op een terrein van 3,5 hectare A. Hak Transportbedrijf en Werktuigenverhuur (Hak) gevestigd. Wat ooit met één paard en wagen begon, groeide uit tot een internationaal actieve onderneming met een voertuigenpark (kranen, vrachtwagens, graafmachines en werktuigen) van ongeveer 40 eenheden. 

“Arie Hak, mijn opa, is het bedrijf vlak na de oorlog, in 1945, begonnen”, zegt bedrijfsleider Dennis Hak. “Hij groeide op in Krimpen aan de Lek op een boerderij en kon van zijn vader een paard en wagen huren. Daarmee bracht hij ’s ochtends melk weg en reed hij daarna naar Rotterdam om puin te ruimen en bouwmaterialen te vervoeren. Met het geld dat hij verdiende, kocht hij na verloop van tijd een oude legertruck. In diezelfde periode verhuisde het bedrijf naar Slikkerveer [dorp in de gemeente Ridderkerk, red.] waar de onderneming verder werd uitgebouwd. Er kwamen graafmachines en hijskranen bij voor de verhuur en naast de transporttak werd het bedrijf tot ver over de grens actief in de aanleg van pijpleidingen. Mijn opa overleed in 1979. Mijn oom en vader, Piet en Cees Hak, namen het bedrijf over en hebben halverwege de jaren ’80 het pijpleidingenonderdeel (A. Hak Leidingbouw in Tricht) afgestoten. De verhoudingen zijn altijd goed gebleven. Zo voeren wij nog vrijwel dagelijks werkzaamheden voor hen uit.” 

Gouden combinatie

Piet en Cees Hak vormen nog altijd de directie van het familiebedrijf. Met Dennis Hak, zijn nicht Sandra Hak en neef Arie Pieter Hak is inmiddels ook de derde generatie van de familie werkzaam in de onderneming. Dennis: “Mijn opa zag destijds veel potentieel in de combinatie van transport en de verhuur van kranen en werktuigen. Dat bleek een gouden combinatie en is het nog steeds. Aan veel projecten waar wij onze kranen of grondverzetmachines aan verhuren zijn ook transportwerkzaamheden verbonden. Bij ons kunnen bedrijven voor beide terecht. Dat is niet alleen makkelijk, maar levert ook voordelen in de uitvoering op. Onze chauffeurs en machinisten zijn volledig op elkaar ingespeeld. Daardoor verlopen werkzaamheden snel en soepel. Wij verhuren ons materieel altijd met bemanning. Met onze ervaren en goed opgeleide mensen maken we het verschil. Zij zijn het visitekaartje van ons bedrijf. Veel van hen werken al lang bij ons en zijn in een aantal gevallen familie van elkaar. Ook wat dat betreft zijn we een echt familiebedrijf. Uiteraard hebben al onze chauffeurs en machinisten een VCA-diploma. Alle kraanmachinisten beschikken daarnaast over een TCVT-certificaat.” 

Technische innovaties 

Een ander punt waarmee het bedrijf volgens Dennis Hak het verschil maakt, is technische innovatie. “Zo hebben we enkele jaren geleden samen met een grote DAF-dealer een systeem ontwikkeld waarmee je een vrachtwagen vanaf de autolaadkraan radiografisch kan besturen. Inmiddels hebben we dat ook bij vrachtwagens van andere merken toegepast. Van dat systeem maken we onder meer gebruik bij het plaatsen van stalen rijplaten. Een ander voorbeeld is de in eigen huis bedachte methode om buizen te laden en lossen met minimale kans op coatingschade. Hiervoor gebruiken we een speciaal vacuümsysteem. Verder zetten we onze kennis en expertise via de afdeling engineering in bij diverse projecten. Daarbij gaat het onder andere om hijsplannen, technische berekeningen, CAD-tekeningen, method statements en taak risico analyses. Een van de laatste ontwikkelingen in de markt is emissievrij hijsen. Aan het einde van dit jaar krijgen wij een nieuwe kraan waarmee dit mogelijk is. Daarmee spelen we in op de groeiende vraag naar duurzame hijsmiddelen.” 

Thuis in de petrochemie 

Een activiteit waar de combinatie van transport en kranen zeer goed tot zijn recht komt, is uitzonderlijk vervoer. Dat is dan ook een van de specialismen van Hak. “Wij hebben doorlopende ontheffingen om nationaal en internationaal exceptionele ladingen te kunnen transporteren. We voeren onder meer industriële verhuizingen uit en werken veel voor offshore-constructiebedrijven. De petrochemie is in de afgelopen twintig jaar eveneens een belangrijke markt voor ons geworden. Collega-kraanverhuurders schakelen ons vaak in voor hijs- en transportwerkzaamheden op de plants en tijdens turnarounds. Daardoor zijn we goed thuis op de raffinaderijen en chemische fabrieken in het Rotterdamse havengebied. We voldoen aan alle strenge eisen die daar gelden, kennen de toegangsprocedures en weten de weg. Daardoor zijn we direct inzetbaar en verknoeien we geen tijd met het zoeken naar de juiste locatie op die grote complexen.” 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!