Selecteer Pagina

Toxic

door | 26 nov, 2021 | Bedrijveninfo

Voor een veiligere werkvloer

“Je kunt ons zien als sparringspartner voor bedrijven die met chemische producten werken”, zegt Iesja Westerbeek, hoofd redactie bij Toxic. Klanten nemen bij het in Den Haag gevestigde bedrijf geen ‘kale licentie’ voor de software af, maar worden ook met toelichting en advies bijgestaan.

“Een verfje is niet zomaar een verfje”, haalt Westerbeek een voorbeeld aan. “Als mensen daar de hele dag mee werken, lopen ze bepaalde risico’s. Die liggen bij chemische producten niet alleen op de korte termijn, maar zeker ook op de langere termijn. Er worden nog zoveel mensen na hun pensioen ziek; soms overlijden zij zelfs. Dat kan worden voorkomen. Ik – maar ook de collega’s in ons team – krijgen er energie van om ons dagelijks voor deze menselijke missie in te zetten.” De werkzaamheden van de Toxic-redactie bestaan uit het controleren van safety data sheets (SDS) oftewel veiligheidsinformatiebladen (VIB). “Hierin staat per product informatie over een gevaarlijke stof of preparaat. Ook bevatten deze bladen aanbevelingen hoe je er veilig mee kunt werken. Wij zetten deze informatie in ons systeem zodat klanten hier gemakkelijk inzicht in hebben. Daarnaast  houden we de wetenschappelijke inzichten en wetgeving over chemische stoffen bij, die wij in begrijpelijke termen vertalen.”

Missie

Bedrijven kunnen bij Toxic een abonnement afsluiten voor een softwaremodule die hen ondersteunt bij het veilig werken met chemische producten en gevaarlijke stoffen. “Zie het als een winkelwagentje, waarin klanten producten kunnen toevoegen. De productinformatie vertalen wij naar een werkplekinstructiekaart, zodat elke medewerker op de hoogte is hoe je met een product moet werken. Ook kunnen klanten met de software inventariseren welk product ze op welke locatie gebruiken en kunnen ze een wettelijk stoffenregister voor de inspectie genereren. Sinds kort bieden wij ook blootstellingsschattingen aan. Het is dus een totaalpakket.” Binnen Sdu is Toxic  een zelfstandig team, dat zich inzet voor het verbeteren van chemische veiligheid. “Onze missie is te werken aan een wereld waarin werk geen levens meer kost. Dát is onze drijfveer. We maken de werkvloer samen met de klant veiliger.”

Iesja Westerbeek

Vraagbaak

“Klanten nemen niet alleen een kale licentie af, maar wij helpen hen ook echt. Wij zijn hun sparringpartner in het werken aan chemische veiligheid. Extra vragen worden door ons team opgepakt en uitgezocht”, zegt Westerbeek.“Zo krijgen we vragen over het uitfaseren van gevaarlijke chemische producten. Bedrijven willen dan bijvoorbeeld weten of een product een goed alternatief is voor een kankerverwekkend product. Daarnaast vragen klanten ons om hen op een inspectie voor te bereiden. Voor die inspecties moeten ze hun wettelijk stoffenregister en hoe ze werken op de werkvloer goed op orde hebben. Wij ondersteunen hen daarbij. Daarnaast controleren wij de informatie die leveranciers vermelden op hun SDS’en. Zij vermelden bijvoorbeeld wel dat een product gevaarlijk is en dat je voor orgaanfuncties moet oppassen, maar niet dat het volgens de Nederlandse wetgeving bijvoorbeeld een kankerverwekkend product is. Wij leggen uit tot welke conclusies wij komen en wat de klant het beste kan doen”, vertelt Westerbeek. “Ook willen bedrijven weten of ze aan hun administratieplicht voldoen. Voor chemische producten met gevaarlijke eigenschappen moeten de SDS’en ten minste tien jaar worden bewaard en voor kankerverwekkende en mutagene producten geldt zelfs een bewaartermijn van veertig jaar!”

Tijdsbesparing

Tot de klantenkring van Toxic behoren bedrijven uit allerlei sectoren, grote en kleine bedrijven. “Voor kleinere bedrijven is vooral onze rol van sparringspartner van toegevoegde waarde. Grote bedrijven hebben in veel gevallen een arbeidshygiënist in dienst. Zij maken vanwege de tijdsbesparing van onze diensten gebruik. Het kost veel tijd als je op componentniveau bladen of wetgeving moet doornemen, zeker in grotere organisaties die met veel chemische producten werken”, aldus Westerbeek. Volgens haar zijn bedrijven in twee categorieën in te delen. “Er zijn organisaties die willen investeren in veiligheid en er zijn er die hun hoofd in het zand steken. Die laatste groep proberen wij door gratis content, zoals webinars, te prikkelen om actie te ondernemen. Hun medewerkers lopen risico’s en ook lopen deze bedrijven het gevaar om aansprakelijk te worden gesteld als er een ongeluk gebeurt of als medewerkers ook na uitdiensttreding ziek worden.” De koplopers op het gebied van chemische veiligheid bestempelt zij als de prettigste partners. “Ze weten waar ze het over hebben en hebben een einddoel. Hierdoor komt onze toegevoegde waarde het meest tot haar recht.”

Nieuwe website, nieuwe module

Voor het eind van dit jaar lanceert Toxic een nieuwe website. “Kennis zal hierop nog makkelijker zijn te vinden en ook zal de noodzaak van chemische veiligheid meer worden benadrukt. We willen al die ongelukken en overlijdens voorkomen”, vertelt Iesja Westerbeek van Toxic. Ook krijgt de begin dit jaar geïntroduceerde blootstellingsmodule een vervolg, kondigt zij aan. “De blootstellingsberekeningen riepen veel vervolgvragen op bij klanten. Daarom bieden wij begin volgend jaar ook een maatregelenmodule aan. Dit is een advies op basis van deze berekeningen. Bedrijven kunnen op deze manier gemakkelijk een plan van aanpak voor hun chemische veiligheid opstellen. Ook zijn we bezig met de eerste plannen om bedrijven inzicht te geven in de impact van chemische producten op het milieu. Ook dit zullen wij weer naar een praktisch toepasbaar softwareproduct vertalen.”

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!