Selecteer Pagina

3p Quality Service

door | 1 feb, 2022 | Bedrijveninfo

Innovatie in inspectie

Niet-destructief-onderzoek is al decennialang de norm bij de inspectie van leidingen en tanks. Met onder meer magnetische, ultrasone en röntgentechnieken zijn relatief eenvoudig de staaldikte en eventuele corrosieproblemen te ontdekken. Met steeds meer zorg voor corrosie onder isolatie (COI/CUI) rijst de vraag: Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen op dit vlak?  

Tekst: Kim de Booij

Cor de Graaf, directeur en mede-eigenaar van 3P Quality Service, kan deze vraag beantwoorden. Hij zit al meer dan dertig jaar in het vak. “Ik kan meteen duidelijk zijn: veel innovatie op het gebied van de inspectietechnieken is er de laatste jaren niet geweest. Waar we dertig jaar geleden al met technieken als infrarood en geluidsgolven inspecteerden, doen we dat nu nog. Wat wel een enorme sprong heeft genomen, is de computer- en rekensnelheid. Met veel kleinere meetapparatuur en computers kunnen we nu veel sneller en betere metingen en analyses doen.”

Non-intrusive inspection

Gelukkig is dat niet de enige vooruitgang die de afgelopen decennia ons heeft opgeleverd. “Met de komst van robots gaan we steeds meer in de richting van non-intrusive inspection (NII), waarbij we niet meer zelf in besloten ruimtes gaan, maar robots met camera’s en meetapparatuur naar binnen sturen. Dit is veiliger en kan ook efficiënter zijn omdat voor een robot niet altijd een tank leeggehaald of een proces stilgelegd moet worden. Op dit moment is er echter nog onvoldoende bewijs dat de inspecties ook even betrouwbaar zijn.”

Risico van inspectie via camerabeelden

De Graaf illustreert deze twijfels met een voorbeeld. “Bij een inspectie aan een reactor in Duitsland ging een man in een beschermend pak en voorzien van een camera naar binnen. In een kamertje verderop keek een team, waaronder een begeleider, een specialist van de TÜV en ik, mee. Op een gegeven moment zag ik op het scherm iets voorbij komen, maar niemand anders zag het. Ik vroeg de man terug te gaan naar de plek en daar bleek inderdaad een flinke schade te zitten. Door de camera en de stand van het licht, er recht op in plaats van schuin erlangs, was het nauwelijks opgevallen. Dat is het risico van inspecties via camerabeelden.” 

Nu: stadium dubbelcheck

Niet alleen camera’s worden ingezet bij NII, ook slimme robots met eigen meetapparatuur en analysesoftware zijn in opkomst. “Ook hiervan moet nog bewezen worden of ze alles goed zien en interpreteren. Ze zijn bijvoorbeeld geprogrammeerd om corrosiemechanismen te herkennen zodat ze precies weten wat voor soort corrosie het is en of het al aandacht behoeft. Op dit moment zie je dat sommige bedrijven deze techniek gebruiken naast de traditionele inspecties, zodat de werking ervan vergeleken en bewezen kan worden.”

Hoe eerder, hoe liever

Zodra het kan, zullen bedrijven zeker met de nieuwe technieken gaan werken, weet De Graaf. “Het zou inspecties veel veiliger en efficiënter maken, daar staat natuurlijk ieder bedrijf voor open. Maar ook als het meer geld zou kosten dan traditionele inspecties, zouden bedrijven ervoor kiezen. Het geeft ze namelijk de mogelijkheid om door te produceren tijdens de inspectie en de opbrengsten daarvan zijn vele malen groter dan de kosten voor de inspectie zelf.” 

Verplichte shutdowns

Zijn verplichte shutdowns dan verleden tijd? “Nee, die zijn nog steeds bij wetgeving verplicht. Zo lang wetgevende instanties niet overtuigd zijn van een veiliger alternatief, blijft dat ook zo. Er zijn wel innovaties gaande die hier impact op kunnen hebben. De genoemde non-intrusive inspecties, maar ook innovaties zoals TSA: Thermal Spray Aluminium. Beweerd wordt dat dankzij deze laag een leiding vijftig tot honderd jaar beschermd is tegen corrosie. Maar er blijven onzekerheden. Het beschermt namelijk alleen de buitenkant, de werkelijke effecten op de lange termijn moeten nog bewezen worden en het is niet zeker wat de bescherming is bij een reparatiestuk dat later gelast en met TSA behandeld is.”

Shutdown-support

Een shutdown-vrije industrie is dus nog heel ver weg. Tot die tijd kunnen bedrijven op de shutdown-support van 3P Quality Service rekenen. “Onze ervaren inspecteurs kijken en denken in de voorfase, tijdens de shutdown en bij de fabricage van nieuwe onderdelen actief mee. Ze adviseren in mogelijkheden voor plant changes en begeleiden het proces, altijd gericht op kwaliteit op de lange termijn.”

3P Quality Service

3P Quality Service is een technisch inspectie-, support- en detacheringsbureau dat zich vooral bezighoudt met de technische inspectie en kwaliteitsborging bij onderhoud en fabricage van drukhoudende assets. Het bedrijf is wereldwijd actief met het accent op raffinaderijen en energieleveranciers in de Benelux en Duitsland. 

World Class Maintenance

World Class Maintenance, het netwerk voor smart maintenance in Nederland, ontwikkelt momenteel een norm voor inspecties van corrosie onder isolatie. Het duurt naar verwachting nog een paar jaar, maar dan ligt er een heldere instructie en aanverwante wetgeving over hoe om te gaan met de inspecties van dit groeiende probleem. 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!