Selecteer Pagina

Vogelsang

door | 1 jul, 2023 | Bedrijveninfo

Stabiele processen voor instabiele media

De lobbenpomp van Vogelsang heeft zich bewezen als uiterst betrouwbaar voor het verpompen van onder andere hoogviskeuze vloeistoffen in de industrie. Het bedrijf is er klaar voor om klanten bij te staan met oplossingen voor vraagstukken rond nieuwe energiestromen.

Rinke Kooistra, al ruim zestien jaar sales engineer bij Vogelsang, noemt zichzelf een atypische verkoper. “Ik heb de lerarenopleiding agrarische techniek gedaan. Met dat eerste, het agrarische, doe ik niet zoveel meer. Maar met techniek ben ik nog altijd dagelijks bezig. Met behulp van kennisoverdracht help ik problemen van klanten op te lossen. Daar staan we bij Vogelsang ook voor. De slogan is niet voor niets: ‘Processen zijn gelijk, maar elke klant is anders’.” Het in Dordrecht gevestigde bedrijf [zie het kader, red.] staat met verschillende geavanceerde technieken en producten klanten in diverse sectoren bij. Directeur Geerten ten Katen illustreert de breedte van het aanbod met een voorbeeld: “Ik zeg altijd: wij maken vaste stoffen vloeibaar. Met behulp van onze shredder-pompcombinaties kunnen wij vast materiaal verkleinen en opmengen met een vloeistofstroom.” 

Servicevriendelijk

Vogelsang is synoniem voor kwaliteit, verklaart Kooistra. “Daarnaast staan wij voor servicevriendelijkheid. Voor alle producten streven wij na dat het onderhoud makkelijk en eenvoudig is uit te voeren. Neem bijvoorbeeld de Q-versie van de lobbenpomp. ‘Q’ staat voor ‘quick’ omdat je door het achterdeksel te verwijderen snel bij de lobben kunt komen. Een ander voorbeeld zijn onze excentrische wormpompen waarvan de rotor-statorcombinatie eenvoudig te demonteren is. Als wij een nieuw product ontwikkelen, proberen wij altijd verbeteringen op serviceniveau te realiseren.” De lobbenpomp, Kooistra noemde hem net al, is een veel geleverde pomp aan klanten in de olie- en gassector. Deze pomp is bij uitstek geschikt voor het verpompen van hoogviskeuze vloeistoffen. “Het voordeel van deze pomp is dat deze onafhankelijk van viscositeit of druk een constante flow houdt. De vloeistoffen mogen verontreinigd zijn en het maakt niet uit hoe dik of dun deze zijn. Per omwenteling blijf je dezelfde hoeveelheid verpompen. Dankzij de lobbenpomp kunnen instabiele media in een stabiel proces worden verwerkt”, aldus Kooistra.

Rinke Kooistra

Beter rendement

Tientallen jaren geleden heeft Vogelsang een speciale lobbenpomp ontwikkeld waarmee klanten tot betere prestaties kunnen komen. Ten Katen: “De lobben zijn met elastomeer gecoat, wat de dichting tussen de lob en het pomphuis verbetert. Dit helpt het rendement te verbeteren en je kunt een dieper vacuüm halen, ook bij agressieve media terwijl het onderhoud makkelijk blijft.” Door de jaren heen is de lobbenpomp niet zo gek veel veranderd, vertelt Kooistra. “In de basis is een lobbenpomp een lobbenpomp. Vroeger was die tweezijdig gelagerd, terwijl de lagers nu aan één kant zitten. Bij veel types kun je tegenwoordig het achterdeksel loshalen, zodat je in de pompkamer kunt, wat het onderhoud vergemakkelijkt.” Ook is de vorm van de lob iets anders geworden, zegt Ten Katen. De huidige lob is iets krommer; dit komt de opbrengst ten goede.

Op maat

Wanneer een klant Vogelsang een vraag voorlegt, draait het volgens Kooistra niet alleen om goed luisteren, maar vooral om doorvragen. “Heel belangrijk is wat de klant niét zegt. Neem bijvoorbeeld een industrieel proces waarbij je van de ene naar de andere tank met 60 m3 per uur wilt verpompen. Dat is iets anders dan wanneer je twee tankwagens gebruikt, die elk 30 m3 per uur lossen. Je moet zeker weten dat je in het volgende uur niet nog eens twee tankwagens moet inzetten, aangezien je ook tijd nodig hebt om deze aan te sluiten. Om dit tijdverlies te voorkomen, moet je zorgen dat de pomp net iets meer doet. Andere factoren die bij het behandelen van een klantvraag van belang zijn, zijn de benodigde druk waarmee je wilt persen of aanzuigen, de viscositeit van het product en de omgevingsfactoren.” Veelal komt het erop neer, zegt Ten Katen, dat Vogelsang standaard geproduceerde pompen op maat aanbiedt.

Oplossingen

Kooistra merkt dat bedrijven in de industrie nu meer behoefte aan kennis hebben. Die zoeken ze bij leveranciers, legt hij uit. “Klanten leggen ons een probleem voor, waarop wij een oplossing verzorgen. Vroeger waren vooral grotere bedrijven in staat zelf die voorselectie te maken.” Kooistra beschikt inmiddels over zoveel ervaring, dat hij voor elke situatie wel een passende oplossing weet. “Afgelopen week vroeg een klant ons om een grote pomp in een beperkte ruimte. Maar in plaats van een pomp die 300 m3 per uur kan verpompen, kunnen drie pompen van elk 100 m3 per uur net zo interessant zijn. Eén pomp is immers geen pomp. Als er met drie pompen één uitvalt, hou je er nog twee over.” Een ander voorbeeld waarbij Kooistra een klant met goed advies van dienst kon zijn, was toen een bedrijf natte bulk wilde verpompen. “Deze klant had dit nooit eerder gedaan. Het ging om een dikke, melasse-achtige vloeistof. Wij hebben een pomp geleverd die twee kanten op kan pompen: vanuit de silo kan worden geladen en ook kan de silo ermee worden gevuld. Daarnaast kan de pomp als doseerpomp worden gebruikt. Op basis van de indicatie die deze geeft kun je er in één keer mee vullen, zonder steeds tussentijds te hoeven wegen. Dankzij oplossingen als deze kiezen klanten voor Vogelsang.”

Alle middelen

Vogelsang, oorspronkelijk fabrikant van landbouwmachines, staat nog niet bij alle industriële bedrijven bekend om zijn toepassingen voor de energietransitie. Ten Katen: “Van oudsher kennen bedrijven onze producten niet of onvoldoende. Daarom grijpen ze terug op die van oude leveranciers, terwijl wij meer dan uitstekend in staat zijn om klanten bij te staan. Biodiesel past bijvoorbeeld goed bij onze pompen. Een beetje vervuiling is geen enkel probleem.” “Als klanten een probleem hebben, kunnen zij die aan ons voorleggen. Wij beschikken over een eigen laboratorium en een grote fabriek in Duitsland en hebben daarmee toegang tot alle middelen. Wij zijn volledig toegerust om de problemen van onze klanten op te lossen”, besluit Kooistra.

Vogelsang

Het in Dordrecht gevestigde Vogelsang B.V. is een dochteronderneming van de in 1929 opgerichte Duitse onderneming Vogelsang GmbH & Co. KG. Het moederbedrijf richtte zich oorspronkelijk vooral op de productie en verkoop van producten in de agrarische sector. In de loop der jaren zijn de pompen doorontwikkeld voor toepassingen in de industrie, biogassector, transport en afvalwaterbehandeling. Naast pompen biedt Vogelsang versnijders, shredders en vele andere producten aan. Het bedrijf is wereldwijd actief en heeft meer dan 1.300 werknemers in dienst. Kijk voor meer informatie over Vogelsang B.V. en het volledige productenaanbod op de website.

Combinatiemachines voor recycling

Aan klanten in de recyclingsector biedt Vogelsang veelal combinatiemachines aan, vertelt Rinke Kooistra van het bedrijf. “Denk aan compact gebouwde pompen/versnijders en shredders/pompen. Op basis van onze kennis van recyclingprocessen hebben wij deze machines speciaal voor dit soort toepassingen ontwikkeld.”

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!