Selecteer Pagina

SIG Benelux

door | 1 jun, 2023 | Bedrijveninfo

Esmee van Hooft 

Nieuwe BU-directeur technische isolatie SIG wil marktpositie verder invullen 

Bouwen op een stevig fundament 

‘SIG staat voor resultaat’, meldt de groothandel in afbouwmaterialen en technische isolatie op zijn website. Voor de Nederlandse businessunit, die zich binnen SIG Benelux bezighoudt met technische isolatie, trok het bedrijf een nieuwe directeur aan. Haar naam is Esmee van Hooft en zij omschrijft zichzelf als een denker die doet en iemand die kiest voor resultaat. 

Tekst: Erik Stroosma

In die gerichtheid op resultaat vonden SIG en Esmee van Hooft elkaar begin dit jaar. “En ook in de ambitie om de technische isolatie-tak in Nederland verder te laten doorgroeien”, zegt de in februari begonnen nieuwe businessunitdirecteur. Het onderdeel van SIG waaraan zij leiding geeft, levert een groot assortiment aan materialen voor technische en industriële isolatie. De markten waarop het bedrijf zich daarmee richt zijn onder andere die van HVAC (heating, ventilation en airconditioning), brandpreventie en industrie. De isolatiematerialen zijn af te halen in diverse winkels en kunnen, via een centraal magazijn in Waalwijk, ook bezorgd worden. Bovendien heeft de groothandel een digitaal platform, mijnsig.nl, waarop veel informatie staat en de webshop te vinden is. “Via die webshop kunnen klanten in heel het land bij ons bestellen”, vertelt Van Hooft. “Het isolatiemateriaal is ook bij onze winkels in Den Haag, Nieuwegein, Nijmegen, Leiden en Waalwijk verkrijgbaar. Dat aantal willen we op termijn uitbreiden. Voor maatwerk beschikken we daarnaast over een eigen productiefaciliteit in Waalwijk, waar ook het hoofdkantoor van SIG Benelux gevestigd is. Technische isolatiematerialen worden daar zo bewerkt dat ze exact voldoen aan de eisen en wensen van de klant. Onze specialisten kunnen er onder meer voor zorgen dat materialen perfect aansluiten op elke gewenste ondergrond. In ons productiebedrijf passen we diverse technieken toe; lijmen, zagen en frezen. Daarmee bewerken we materialen als PIR-hardschuim, minerale wol en geëxpandeerde en geëxtrudeerde [ook wel XPS genoemd, red.] polystyreen. Behalve het zelf afhalen is er ook de mogelijkheid om isolatiematerialen te laten afleveren. Dat doen we op elke gewenste locatie in Nederland.” 

Bij Vrachtgebouw 17 op Schiphol is ZYB Isolatie verantwoordelijk voor de technische isolatie van 18.000 meter leidingwerk. SIG en zijn leveranciers leverden hiervoor het (gecertificeerde) materiaal en zorgden verder voor alle mogelijke ondersteuning. 

Stijgende lijn

SIG levert ook materialen voor droge en natte afbouw en is daarin marktleider in Nederland en België. “In technische isolatie zijn we van plan dat weer te worden”, geeft Van Hooft aan. “Een paar jaar geleden begon ons marktaandeel daarin wat af te nemen. Dat kwam onder andere door toenemende concurrentie en het toetreden van nieuwe aanbieders. Inmiddels zijn we op de weg terug en die stijgende lijn gaan we verder doorzetten. Over hoe we dat gaan aanpakken, kan ik niet te veel zeggen. De concurrentie leest immers mee. Maar we hebben een aantal duidelijke doelen die we de komende jaren willen behalen met betrekking tot de omzet, de dienstverlening, het productaanbod en de opbouw van het team. Ook willen we de samenwerking tussen onze businessunit en die van de afbouw intensiveren, zodat we elkaar verder kunnen versterken. Op het gebied van crossbranding en samenwerking is nog veel voordeel te behalen. Denk bijvoorbeeld aan een afbouwproject waar zowel droge afbouw als technische isolatie nodig is. Ik noemde al ons team. Dat is onze belangrijkste troef als het om de dienstverlening richting klanten gaat. Het team bestaat uit een mix van jonge collega’s en medewerkers met een groot aantal dienstjaren. Bij SIG geloven we sterk in de kracht van ervaring, samenwerking en nieuwsgierigheid. In het feit dat ‘oude rotten’ nieuwkomers kunnen inspireren en opleiden. Zij hebben tenslotte heel veel kennis over technische isolatie. Bij hen, en hun collega’s, kunnen klanten altijd terecht met vragen en voor deskundig advies.” 

Passieve brandpreventie 

De klanten waarover Van Hooft spreekt, zijn onder meer actief in de (petro)chemische industrie, procesindustrie, offshore olie- en gaswinning, koelopslag, scheepvaart en (utiliteits)bouw (zie ook de foto’s op deze pagina’s van het project van ZYB Isolatie bij Vrachtgebouw 17 op Schiphol). De materialen die SIG levert en produceert, gebruiken zij voor thermische en akoestische isolatiedoeleinden. Van Hooft: “Uiteraard worden onze materialen ook in het Rotterdamse haven- en industriegebied ingezet. Daar, en in het algemeen in de markt, zien we een toenemende vraag naar materialen die installaties en gebouwen meer brandwerend maken. Dat komt onder meer door strengere wetgeving en aangescherpte brandveiligheidseisen. SIG is specialist op het gebied van passieve brandpreventie. Wij hebben een breed assortiment aan hoogwaardige en gecertificeerde producten en ons team voorziet klanten van maatwerkadvies en alle gewenste informatie.” 

Opbouwen 

SIG Benelux maakt deel uit van de beursgenoteerde SIG plc uit Engeland, die haar roots in technische isolatie heeft en actief is in zeven Europese landen. SIG staat voor Sheffield Insulation Group en is opgericht in 1957. De groep fungeert volgens Van Hooft als een stevig fundament waarop zij en haar team kunnen werken aan de positie van hun businessunit in de markt. “De opdracht die hier ligt, de stijgende lijn voortzetten en het verder opbouwen van de organisatie, is iets wat heel goed bij mij past”, geeft de businessunitdirecteur aan, die hiervoor onder meer operationeel manager was bij verfgroothandel Simonis. “In dat soort omstandigheden voel ik mij als een vis in het water. Ik ben niet iemand die op de winkel past. Ik wil vooruit, samen met een team iets opbouwen, doelen stellen en resultaten behalen. Dat is waarvoor ik als businessunitdirecteur ben aangenomen en dat is waar we samen keihard aan werken nu.” 

 

 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!