Selecteer Pagina

Neptunus

door | 1 feb, 2024 | Bedrijveninfo

Snel en veilig tijdelijke accommodaties bij turnarounds

In 1937 vond Anton Eilers tijdens een strandwandeling langs de Nederlandse kust een aangespoelde kist met een tent erin. Na het opzetten van de tent en het organiseren van een succesvol buurtfeest, besloot hij het tentenverhuurbedrijf Neptunus op te richten, vernoemd naar de drietand op de deksel van de kist.

Tekst: Jeanette van Swaal

Nu, 87 jaar later, is Neptunus uitgegroeid tot een internationaal familiebedrijf met 300 medewerkers en vestigingen binnen heel Europa. Met zijn demontabele gebouwen en tenten voorziet Neptunus de evenementensector, industrie, opslag en distributie en retail van tijdelijke ruimtes. 

Ook voor turnarounds biedt Neptunus oplossingen in de vorm van tenten en zelfs tijdelijke gebouwen. Tijdens een productiestop zijn vaak honderden extra medewerkers op locatie actief voor werkzaamheden. In korte tijd moet er veel gebeuren voordat de productie hervat kan worden. Een kostbaar proces en daarom is het zo belangrijk dat de werkzaamheden veilig, efficiënt en volgens planning worden uitgevoerd. Leon Brouwer, sales manager Neptunus: “Wij kunnen met onze tijdelijke accommodaties bijdragen aan het optimaliseren van dit proces. Wij voorzien in tijdelijke faciliteiten die volledig naar wens en behoefte kunnen worden samengesteld. Denk hierbij aan kantines, briefingruimtes, sanitaire voorzieningen en kleedkamers met lockers.”

Flexibel en op maat

Met de afdeling Research en Development als het creatieve brein van de organisatie, kenmerkt Neptunus zich door innovatie. Neptunus was bijvoorbeeld wereldwijd de eerste die een tent met twee en zelfs drie verdiepingen ontwikkelde en bouwde. De tenten en gebouwen kunnen dan ook volledig op maat en naar specifieke behoeften worden ontworpen. Brouwer: “Een sprekend voorbeeld hiervan is een project waarbij een vijftien meter hoge mast van een windmolen moest worden gelast en gecoat in de accommodatie die fungeerde als werkplaats. We hebben de accommodatie daarop ingericht, de afmetingen erop aangepast en een tijdelijk gebouw met een hoogte van zeventien meter gebouwd.”

Wanneer de accommodatie toegankelijk moet zijn voor een heftruck, vrachtwagen of dienst doet als werkplaats, biedt Neptunus oplossingen door de tent of het tijdelijke gebouw uit te rusten met sectionaalpoorten. 

Leon Brouwer

Snel schakelen

Neptunus kan snel inspelen op de behoefte aan tijdelijke accommodaties, zelfs in noodsituaties. Brouwer herinnert zich een voorval van enkele jaren geleden waarbij zich een calamiteit voordeed op een locatie van een opdrachtgever. In deze urgente situatie moest er snel worden gehandeld. “Binnen twee dagen na het telefoontje van de opdrachtgever was de tijdelijke accommodatie geplaatst en ingericht. We zijn daarom ook 24 uur per dag bereikbaar.” Neptunus heeft al haar bedrijfsprocessen in eigen beheer. Van het ontwerp en productie tot voorraad, onderhoud en logistiek. “Hierdoor zijn we in staat om binnen enkele dagen een tijdelijke accommodatie te realiseren”, vervolgt Brouwer.

Verankeren

Vaak zijn de locaties niet voorbereid op de constructie van tijdelijke faciliteiten. Bij de planning moet Neptunus dan ook rekening houden met diverse factoren, waaronder bereikbaarheid, weersomstandigheden en de aard van de ondergrond. Brouwer: “Aangezien op veel locaties in de grond verankeren niet is toegestaan, verankeren we tenten doorgaans met behulp van ballastvloeren of betonblokken. Onze accommodaties zijn door haar kwaliteit en de juiste verankering bestand tegen weersomstandigheden.”

Demontabel gebouw of tent

De keuze tussen een demontabel gebouw en een tent tijdens een turnaround hangt af van diverse factoren. “Deze keuze is situatieafhankelijk”, benadrukt Brouwer. “Voor langdurige projecten of turnarounds met specifieke eisen met betrekking tot hoogte, adviseren we een demontabel gebouw. Dit is volledig modulair, flexibel in afmetingen en demonteerbaar. Bovendien biedt het uitstekende isolatie, wat resulteert in aanzienlijke besparingen op energiekosten. Een bijkomend voordeel is dat deze constructie de eigenschappen en uitstraling heeft van een permanent gebouw, waardoor de gebruiker het niet ervaart als een tijdelijke accommodatie.”

Veiligheid

In de petrochemische sector is veiligheid prioriteit. Zo ook bij Neptunus. Brouwer: “We beginnen met een locatiebezoek. Vervolgens gaan onze bouwkundig tekenaars aan de slag met het opstellen van gedetailleerde tekeningen, zorgen we voor de nodige vergunningen en voeren we een taakrisicoanalyse uit. Alles wordt zorgvuldig afgestemd op de veiligheidsvoorschriften die gelden op die locatie.” Ook de monteurs van Neptunus krijgen specifieke veiligheidsinstructies en dragen de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen. “Onze monteurs zijn VCA-VOL opgeleid en in het bezit van de benodigde certificaten. Voordat ze aan de slag gaan, voeren ze altijd een LMRA uit. Binnen onze organisatie stimuleren we medewerkers om elkaar te motiveren op het gebied van veilig gedrag en elkaar aan te spreken wanneer een situatie als onveilig wordt ervaren. Veiligheid staat bij ons altijd voorop.”

Duurzaamheid 

Duurzaam ondernemen is een van de belangrijkste pijlers van Neptunus. “In onze bedrijfsvoering leveren we hier al een actieve bijdrage aan door het gebruik van zonnepanelen, een regenwaterhergebruiksysteem en een eigen emballagesysteem. En dankzij het demontabele karakter van onze tijdelijke accommodaties kunnen we ze volledig hergebruiken”, besluit Brouwer. 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!