Selecteer Pagina

IQ-Pass

door | 1 feb, 2024 | Bedrijveninfo

IQ-Pass klaar voor de toekomst

2024 wordt een dynamisch jaar voor IQ-Pass. De leverancier van onder meer toegangscontrolesystemen weet dat nieuwe wetgeving in de vorm van NIS2 extra eisen stelt aan informatiebeveiliging. “IQ-Pass is er met hernieuwde certificering klaar voor.”

Tekst: Mels Dees

Tijdens een onderhoudsstop of turnaround zijn veel meer werknemers op een site actief dan tijdens de routinematige productie. Site-owners willen dan graag weten welk personeel via verschillende contractors aan het werk is. Heeft iedereen de juiste certificeringen? Welke (gehuurde) assets gebruiken deze professionals? Hoe weet ik, in het geval van een incident, wie zich in de buurt van een installatie bevindt?

IQ-Pass, onderdeel van het bekende verhuurbedrijf Boels Rental, is gespecialiseerd in het registreren en controleren van medewerkers. En in het verlenen (of weigeren) van de toegang tot een site. “Dat doen we al sinds 2009”, legt Marc van den Berg, managing director van IQ-Pass, uit. 

“Daarbij hebben we vanwege de aard van ons werk altijd te maken met privacygevoelige informatie. Nadat we er enkele jaren geleden voor zorgden te voldoen aan de AVG-wetgeving, zo anticipeerden we afgelopen maanden op de invoering van NIS2.” Deze Europese wetgeving legt ondernemingen, waaronder bedrijven in de Europoort, verplichtingen op als het gaat om het veilig omgaan met data. Ook hebben ondernemingen in het geval van een cyberincident een meldplicht. “Wij namen in een vroeg stadium onze verantwoordelijkheid. Hoewel de wetgeving pas in oktober van kracht zal zijn, zijn we nu al gecertificeerd voor de meest actuele versie van ISO 27001 (2022), die de kwaliteit van de informatiebeveiliging definieert.” 

Drie pijlers

Eigenlijk staat die certificering symbool voor de kwaliteit van de diensten die IQ-Pass levert, maakt hij duidelijk. Het bedrijf levert diensten via drie pijlers. “Het begint met het verlenen, of voorkomen, van fysieke toegang.” Dit is door de klant, in samenwerking met IQ-Pass, op verschillende manieren in te richten. “Voor bezoekers kunnen we de toegang regelen met bijvoorbeeld hoge of lage tourniquets. In het geval van industriële sites wordt dan vaak gekozen voor hoge tourniquets.” Desgewenst kan IQ-Pass het systeem ook ingebouwd leveren voorzien van een verblijfsunit, bijvoorbeeld voor de portier. 

“Dit alles brengen we op een vrachtwagen in één keer naar de klant, we installeren het, maken een veilige en sterke verbinding met het bestaande netwerk en voorzien de portiersloge van die zaken die daar nodig zijn, tot en met de verwarming of airconditioning.” Daarnaast maken schuifpoorten, schuifhekken, speedgates en slagbomen deel uit van het portfolio, om de toegang van voertuigen te organiseren. 

GO Workforce

“Dit alles betreft de fysieke toegang”, stelt Van den Berg. “Maar dat is slechts één onderdeel. Uiteindelijk wil je als site-owner precies weten wie het terrein opkomt en er weer afgaat. Dat is onze tweede pijler.” Daarvoor ontwikkelde IQ-Pass het platform GO Workforce. “Het biedt onze klanten veel functionaliteit die specifiek is in te richten op hun behoefte.” Compliancy, schaalbaarheid en flexibiliteit zijn daarbij belangrijke elementen. “Onze klanten willen hun omgeving beveiligen, maar wel op een manier die niet strijdig is met de privacyregels. Door onze ISO 27001-normering garanderen we dat.”

Een site-owner kan het verlenen van toegang aan een individuele medewerker bijvoorbeeld ook koppelen aan een VCA-controle. “Bij een eigen medewerker, of iemand die voor een subcontractor werkt, wordt in het systeem getoetst of hij of zij de benodigde certificaten heeft. Als een certificaat verlopen is dan blokkeert de toegangscontrole. De medewerker zal zich dan melden bij de portier die de zaak verder afhandelt.” Het platform voorziet ook in een contractormodule. “Die zorgt ervoor dat men subcontractors en hun medewerkers kan onboarden voor precies die werkzaamheden en regio’s op de site waar zij actief zullen zijn.”

Tot slot introduceerde IQ-Pass recentelijk de module GO Assets, onder meer geschikt voor magazijnregistratie. “Hiermee kan men registreren welk materieel een medewerker of een team gebruikt”, zegt Van den Berg. “Boels Rental heeft ook een industriële tak die zeker in de Europoort bij veel partijen actief is. Zij richten bijvoorbeeld op de site een mobiele locatie in waar gebruiksmiddelen uitgegeven worden. Dit kan gaan van boormachines tot aggregaten.” Vanuit het platform GO Workforce zorgt GO Assets ervoor dat heel duidelijk is welke medewerker gebruik maakt van bepaalde equipment, hoe lang diegene het gebruikt en wanneer het wordt teruggebracht. “Op deze manier is alle materieel zo te traceren.”

Bewaking

Van den Berg had het over drie pijlers die het fundament vormen van de diensten van IQ-Pass. “We kunnen ook zorgen voor toezicht op de site. Ook als de onderneming ’s avonds of in het weekend – deels – verlaten is, kunnen we bewaking verzorgen.” Ook hierbij bundelt IQ-Pass de krachten met Boels. “We kunnen die bewaking opzetten naar de wens van de klant, indien gewenst inclusief de verbinding met een meldkamer.” 

Daarbij leveren IQ-Pass en Boels alles, behalve het beveiligingspersoneel. “De drie pijlers samen zorgen ervoor dat IQ-Pass als one-stop-shop kan dienen voor alles wat een site-owner nodig heeft om zijn omgeving te beveiligen en daarbij ook compliant te zijn.”

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!