Selecteer Pagina

RentalMatch

door | 1 feb, 2024 | Bedrijveninfo

Gijs van de Graaf

RentalMatch onderscheidt zich met ATEX-equipment

Op de weg zijn elektrische voertuigen een bekende verschijning, maar elektrische hoogwerkers en kranen zijn minder present. RentalMatch voorziet in deze machines. Sterker nog: dochteronderneming ATEX-Equipment biedt ze aan voor de (petrochemische) industrie.

Tekst: Mels Dees

RentalMatch is een jong bedrijf. Dick van de Graaf startte de onderneming ongeveer zes jaar geleden. “Het begon met de verhuur van hoogwerkers, verreikers en kranen daar waar dat nodig was,” legt zijn zoon Gijs van de Graaf, ook actief binnen het familiebedrijf, uit. “Na een paar jaar als ondernemer merkte mijn vader dat er steeds meer vraag kwam naar elektrisch equipment en daar zijn we ons in gaan verdiepen en in specialiseren.” 

Elektrisch aangedreven hoog- en schaarwerkers waren er al, elektrische verreikers en kranen stonden nog in de kinderschoenen, maakt Gijs van de Graaf duidelijk.

Van de Graaf senior kwam echter in contact met een Italiaanse leverancier die elektrische equipment aanbiedt. “Dat is JMG, een Noord-Italiaanse onderneming. Wij zijn hun officiële partner en dealer voor Nederland en Scandinavië”, geeft Gijs van de Graaf aan. “We verzorgen de verhuur, verkoop en service, waaronder het onderhoud van de machines. De verhuur van het materiaal is zeker interessant bij onderhoudswerkzaamheden en turnarounds.”

Elektrisch equipment

Voordat we verder ingaan op de activiteiten van respectievelijk RentalMatch en ATEX-Equipment vragen we hoe de nestor van het bedrijf, Dick van de Graaf, op het idee kwam een dergelijke onderneming te starten. Zijn zoon Gijs legt het uit. “Mijn vader werkte aanvankelijk ruim negentien jaar bij een groot verhuurbedrijf, om vervolgens zijn loopbaan te vervolgen bij een aantal ondernemingen die gespecialiseerd zijn in de verhuur en verkoop van hoogwerkers.” 

Zes jaar geleden kwam het moment waarop Van de Graaf senior besloot voor zichzelf te beginnen. “En de afgelopen jaren kreeg hij steeds vaker de vraag naar elektrisch equipment,” legt Gijs van de Graaf uit. “En zodoende zijn we nu gevestigd op een circulair bedrijvenpark in Hendrik Ido Ambacht. Met een groene vloot voor de verhuur en de verkoop van duurzame machines.”

De onderneming biedt op dit moment werk aan zes medewerkers en is met recht een echt familiebedrijf te noemen, want niet alleen is vader Dick de eigenaar en is zoon Gijs nadrukkelijk bij het bedrijf betrokken, dat geldt ook voor de echtgenote van Dick en de zus van Gijs. “Daarnaast hebben we twee monteurs in dienst”, vertelt die laatste.

Op dit moment heeft het bedrijf een fors aantal van twintig tot dertig machines in de verhuur, vertelt Gijs van de Graaf. “Daarnaast hebben we een aantal klanten verspreid over Nederland dat onze kranen aanschaft.” 

Onderhoud op aanvraag

Op aanvraag doet RentalMatch daarvoor ook het onderhoud. “Maar wat je vaak ziet bij kraanbedrijven is dat ze hun eigen onderhoudsteam hebben”, vertelt Gijs van de Graaf. De familieonderneming verkoopt echter ook aan niet-kraanbedrijven en die nemen vaak eveneens een onderhoudscontract bij RentalMatch af. 

In de praktijk bleek dat de onderneming vooral equipment verhuurde aan bedrijven in chemie en petrochemie. “Daar is elektriciteit op locatie”, weet Gijs, “waardoor elektrisch materieel goed in te passen is.” 

Dit feit leidde echter al snel tot een specialisatie van de familie. “We hebben nu zoals uit het voorgaande al blijkt binnen de onderneming twee divisies”, maakt Gijs duidelijk. Enerzijds betreft het de organisatie die de verhuur en verkoop van kranen zoals men die al langer kent verzorgt, onder de naam RentalMatch en daarnaast is er de aparte tak ATEX-equipment. Gijs van de Graaf: “Dat is de business waarop ik me dagelijks focus.” 

Concreet betreft het de verhuur en het onderhoud van elektrische ATEX-machines, “en eventueel ook de ombouw van bestaande elektrische machines naar ATEX-gecertificeerd materieel.” 

De onderneming heeft inmiddels al een groot aantal kranen in de verhuurvloot die ATEX-gecertificeerd zijn of die op dit moment in eigen huis omgebouwd worden naar de ATEX-specificaties. “Daarmee gaan we nu de markt op om ze actief te verhuren.” 

Speciale coating

Gijs van de Graaf legt uit waarin de ATEX-machines verschillen van ander elektrisch equipment. “Bij ATEX zijn alle risico’s die bijvoorbeeld het wegspringen een vonk kan geven weggenomen of sterk verminderd. De apparatuur wordt daarop getest.” Niet alleen de accu van een machine kan voor een vonk zorgen, maar ook de haak. “Als metaal tegen metaal slaat kan dat voor een vonk zorgen.” Daarom worden de haken voorzien van een speciale laag die eromheen wordt gecoat of geboetseerd, afhankelijk van wat nodig is. Van de Graaf: “Het vaakst komt het voor dat we apparatuur ombouwen voor ATEX Zone 2. Maar ATEX Zone 1 is ook mogelijk.”

Concreet betekent dit dat bedrijven die in het kader van onderhoudsstop of een turnaround behoefte hebben aan ATEX-gecertificeerd materieel, dat ook nog eens elektrisch en duurzaam aangedreven wordt, bij ATEX-Equipment terecht kunnen. “Wij zijn een van de weinige ondernemingen die deze apparatuur aan kunnen bieden, indien nodig zelfs met machinist.”

 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!