Selecteer Pagina

Pontifexx

door | 2 jan, 2024 | Bedrijveninfo

Ondernemen met de menselijke maat

Een pragmatische aanpak in assetmanagement 

Onderhoudsadviesbureau Pontifexx vindt zijn oorsprong in de gedeelde visie van twee professionals. Niet slechts een ‘nummertje’ zijn in een competitieve cultuur, maar juist een persoonlijke benadering hanteren in hun ondernemerschap. Met een schat aan ervaring in assetmanagement hebben Arjen ten Have en Jonathan Hoogenboom Pontifexx opgericht, waar ze zich inzetten voor een pragmatische aanpak: ‘ondernemen met de menselijke maat’. Hierbij staat persoonlijke aandacht voor elkaar en voor opdrachtgevers centraal. 

Tekst: Jeanette van Swaal

Pontifexx helpt organisaties niet alleen met het identificeren van de risico’s en het definiëren van mitigerende maatregelen, maar gaat nog een stapje verder. Niels Bezemer, commercieel directeur Pontifexx: “Wij zorgen ook voor het borgen van de resultaten in het onderhoudsbeheersysteem en het geven van de juiste trainingen om onderhoudsconcepten uit te voeren en verder te optimaliseren.”

Pragmatische benadering

Bij Pontifexx ontvang je geen uitgebreid adviesrapport dat in de la belandt, maar een concreet einddoel waar samen naartoe gewerkt wordt. “Wij stoppen niet bij het advies, maar gaan voor een projectmatige samenwerking waarbij we onze diensten persoonlijk  afstemmen. We definiëren samen vooraf het gewenste resultaat met als doelstelling de performance, kosten en/of risico’s te optimaliseren.” In de traditionele werkwijze en het uitvoeren van risicostudies zie je dat organisaties zich snel verliezen in de details. Pontifexx hanteert daarom een pragmatische werkwijze waarbij ze focus leggen op proces- en installatieniveau. Bezemer: “In dat proces wordt alleen ingezoomd tot detailniveau op de meest risicovolle installaties. Op deze manier wordt er zo efficiënt mogelijk omgegaan met de capaciteit van de organisatie. De stap naar voorspellende analyses is een opvolgende stap na het preventieve onderhoudsconcept.”

Niels Bezemer

Valkuil

Een veelvoorkomende valkuil is dat door diverse softwaresystemen voorspellende analyses worden gedaan op verschillende installatiesoorten: ‘De pompenleverancier heeft een portal en de leverancier van meetinstrumenten weer een andere’. Het is van belang om eerst de meest risicovolle ‘toestandsafhankelijke onderhoudsconcepten’ te analyseren. Vervolgens wordt op basis van de juiste parameters en data de grenswaardes gedefinieerd die worden gekoppeld aan de onderhoudsactiviteiten. Bezemer licht toe: “Dit klinkt logisch, maar de truc is om deze grenswaardes te koppelen aan het bestaande onderhoudsbeheersysteem en vervolgens in het bestaande werkproces te integreren. Niemand wordt blij van twaalf verschillende systemen die allemaal een eigen melding creëren. Hoe houd je dan nog overzicht?”

Digitalisering

Er zijn nog veel organisaties die de voordelen van digitalisering willen ervaren maar simpelweg nog niet zo ver zijn. Pontifexx ontzorgt deze organisaties door de processen, data en onderhoudsconcepten te digitaliseren en te borgen in het onderhoudsbeheersysteem van de klant. Bezemer: “Is er nog geen onderhoudsbeheersysteem? Geen probleem, dan onderzoeken we samen welk systeem het best bij de organisatie past en realiseren wij tevens de implementatie. Je kunt ons dus zien als de kickstart voor het digitaliseren van de organisatie. Dit levert niet alleen een tijdsbesparing op maar ook direct een kostenbesparing.” 

Slimme technologieën

Pontifexx maakt slimme technologieën zoals PowerBI en AI om prestaties in assetmanagement te optimaliseren praktisch toepasbaar. Zo heeft Pontifexx een AI plug-in gerealiseerd die op elke IFS Ultimo omgeving toe te passen is. Bezemer legt uit: “Deze plug-in kun je vragen stellen als ‘Welke smeerpunten heeft mijn installatie?’ waarna de AI uit alle documentatie het juiste antwoord weet te formuleren. Met elke vraag worden de antwoorden van de Pontifexx AI vollediger en voegen we daarmee steeds meer waarde toe aan organisaties.” 

Eenzelfde principe past Pontifexx toe met behulp van een Power BI dashboard dat eenvoudig is in te pluggen in elke IFS Ultimo-omgeving. “Hiermee kunnen we heel efficiënt een OBS health check realiseren en heel precies aangeven waar de verbeteringen voor de organisatie liggen”, vervolgt Bezemer. 

Pontifexx Academy

Pontifexx herkent de uitdagingen van personeelsschaarste en het tekort aan kennis van assetmanagement binnen organisaties. Het draagt bij aan het oplossen van dit probleem door (zij)instromers en doorstromers op te leiden in Asset Management. Hierdoor hebben organisaties de mogelijkheid om kandidaten aan te nemen die nog enkele kennisaspecten missen, die vervolgens kunnen worden bijgeschoold via de Pontifexx Academy. “Het aanbod omvat diverse opleidingen op verschillende niveaus, waaronder onderhoudsmanagement, assetmanagement, systeemtrainingen (SAP, Ultimo, Excel), pragmatisch projectmanagement en oorzaakanalyses.”

Succesverhalen

Pontifexx heeft verschillende succesvolle projecten uitgevoerd waarbij de aanpak in assetmanagement heeft geleid tot verbeterde efficiëntie en kostenbesparingen. “Bij een klant in de chemische sector resulteerden onze onderhoudsconcepten in 19 procent daling van de correctieve onderhoudskosten. Bovendien hebben we bij verschillende klanten digitale en geautomatiseerde verbeteringen doorgevoerd, wat bijvoorbeeld resulteerde in een 50 procent reductie van administratieve lasten tijdens het bestelproces.” De bespaarde tijd en kosten kunnen direct worden ingezet voor verdere optimalisatie.

Verspilling

Pontifexx richt zich op praktische duurzaamheid door verspilling in alle vormen tegen te gaan. “Ons doel is om dezelfde output te realiseren met minder grondstoffen, energie en kwaliteitsverlies. Daarnaast zien we onderhoudsoptimalisatie als een vorm van verduurzaming. Kortom, als we door optimaal onderhoud de levensduur van installaties verlengen, hoeven er minder installaties geproduceerd te worden”, besluit Bezemer. 

 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!