Selecteer Pagina

Insulcon

door | 1 apr, 2023 | Bedrijveninfo

Leader in high temperature solutions

Chemische en petrochemische procesbedrijven gebruiken tal van kritische thermische installaties. Voor een optimale beschikbaarheid hiervan is het van groot belang dat installaties betrouwbaar en veilig zijn én dat ze een efficiënte werking hebben. Insulcon draagt hieraan bij met maatwerkoplossingen in hittebestendige producten en systemen. 

Tekst: Connie Lindhoud

“Onze oplossingen zijn in allerlei soorten installaties te vinden”, geeft Alain van Duijvenbode, industry manager bij Insulcon, aan. “Van de CV-ketel of houtkachel bij je thuis tot op offshore installaties, in de petrochemie, de sector automotive, de staalindustrie en in energiecentrales en afvalverwerking. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Het productpalet van Insulcon is dan ook heel divers. Gemeenschappelijke deler is dat het allemaal hittebestendige toepassingen en oplossingen zijn.”

Energie besparen

“Momenteel ligt de focus in de industrie sterk op het verminderen van het energieverbruik”, aldus van Duijvenbode. “Met de huidige gasprijzen is er nog veel kostenbesparing te realiseren. Bovendien hebben veel bedrijven zich gecommitteerd aan ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen en wordt de regelgeving vanuit de overheid omtrent uitstoot steeds strikter. Genoeg werk aan de winkel dus voor onze opdrachtgevers én voor ons!”

Maatwerk

“Bij Insulcon hebben we veel expertise in huis. Al vanaf 1980 leggen we ons toe op hittebestendige maatwerkproducten die in onze eigen productiefaciliteiten worden gemaakt. Om een passende maatwerkoplossing te kunnen aanbieden en fabriceren hebben we allereerst nauw contact met de klant. Zo krijgen we goed inzicht in diens productieproces en de bijbehorende uitdagingen. Onze adviseurs beperken zich daarbij overigens niet tot een kijkje in de controlroom: ze inspecteren en onderzoeken de betreffende installaties het liefst met eigen ogen om mogelijke issues te signaleren en de mogelijkheden voor optimalisatie en energiebesparing in kaart te brengen. Deze inzichten vormen, in combinatie met de expertise en ervaringen die opgedaan zijn in eerdere projecten, de basis voor de aan te bieden maatwerkoplossing.“

Alain van Duijvenbode

1.600 graden Celsius

Van Duijvenbode vervolgt: “Eén van onze specialismen in de petrochemische industrie is het afdichten van fornuizen. De temperaturen in een fornuis kunnen oplopen tot zo’n 1.600 graden Celsius. Een klein lek waarbij koude lucht binnendringt kan daarbij al leiden tot flinke problemen zoals oververhitte procespijpen, een zeer risicovolle hot spot [een oververhitte plek aan de buitenzijde van het fornuis, red.] en flinke energieverspilling. Daarom is het zaak om eventuele lekkages te verhelpen en het fornuis optimaal af te dichten. Bij Insulcon beschikken we over speciaal voor dit doel ontwikkelde systemen en oplossingen, zoals Refrex® multi tube bellows en Wearflex® quilted sleeves . We kunnen zelfs inspecties en reparaties uitvoeren terwijl het fornuis in bedrijf is! Onze specialisten maken dan gebruik van een hoog-temperatuurcamera die opnames van de binnenkant van het fornuis maakt (Hot endoscopy) zodat het probleem duidelijk wordt en daarmee ook de juiste oplossing snel in zicht is. 

Duurzame energie

De energietransitie is een belangrijk thema binnen de procesindustrie en de ontwikkelingen voor waterstofproductie en -toepassingen gaan snel. “Het is nog te vroeg om te voorspellen wat de impact van deze ontwikkelingen voor ons wordt”, aldus van Duijvenbode. “Maar we volgen de ontwikkelingen uiteraard op de voet. Bij het elektrolyseproces waarmee waterstof wordt gefabriceerd is bijvoorbeeld brandveiligheid zeer belangrijk. Hiervoor hebben we bij Insulcon prima oplossingen voorhanden.” 

Kennis vergaren

“Behalve waterstof zie ik trouwens ook ammoniak als een goede kanshebber in duurzame energie. Ammoniak is eenvoudiger te transporteren en op te slaan en goed om te zetten in andere stoffen zoals waterstof of ethyleen. Hierbij is dan wel hogetemperatuurtechniek nodig waarbij ook onze hittebestendige oplossingen van pas kunnen komen. De World Hydrogen Summit is voor ons een belangrijk event om ons netwerk uit te breiden en om kennis op te doen over productiemethoden en toepassingsmogelijkheden van waterstof. Maar ook andere aspecten van verduurzaming hebben onze aandacht. Onze contacten met de EPC contractors en fabrikanten van fornuizen zijn zeer goed omdat we al tientallen jaren met hen samenwerken. Deze partijen zijn ook volop bezig met innovatie en hier haken we dan ook bij aan voor specifieke vraagstukken over bijvoorbeeld brandertechniek.”

Warmtepompen

Naast industriële oplossingen is de domestic markt een belangrijke pijler van Insulcon. “Eén van onze uitdagingen hier is de akoestische isolatie van warmtepompen. Bij huishoudelijke toepassing van warmtepompen is geluidsoverlast voor de omgeving momenteel een flink probleem. Onze afdeling Research & Development werkt in samenwerking met partnerbedrijven binnen de IPCOM-groep en externe partijen aan een veelbelovende oplossing voor de akoestische isolatie van warmtepompen. Dat kan een doorbraak zijn die de grootschalige toepassing van warmtepompen mogelijk maakt!”, zo besluit van Duijvenbode trots. 

Insulcon & IPCOM

Sinds 2015 hoort Insulcon bij de IPCOM groep. IPCOM is een ambitieuze en snelgroeiende Europese groep van bedrijven, gespecialiseerd in de distributie en conversie van innovatieve oplossingen voor thermische isolatie, hoge-temperatuurisolatie, passieve brandbeveiliging en akoestische isolatie.

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!