Selecteer Pagina

Geveke

door | 1 apr, 2023 | Bedrijveninfo

Running the industry of the future!

Geveke: een naam die niet weg te denken is uit de wereld van pompen en compressoren. In tal van industrieën levert Geveke dan ook een belangrijke bijdrage aan soms complexe productieprocessen. Met recht een voorloper in de markt dus, waarmee we graag eens van gedachten wisselen over de nieuwe belofte voor de energievoorziening: waterstof. 

Tekst: Connie Lindhoud

“Ja, waterstof is helemaal ‘hot’ ”, steekt Robert Hessen, general manager van Geveke, van wal. “Of liever gezegd ‘cold’, want dat is waterstof in vloeibare vorm zeker: maar liefst – 252 graden Celsius. Daarmee heb je meteen één van de grootste uitdagingen te pakken als het gaat om verpompen. Waterstofmoleculen zijn ook nog eens heel licht, waardoor je grote pompen met een hoge pompcapaciteit nodig hebt. Onze Nikkiso cryogene centrifugaalpompen, die nu onder andere worden ingezet bij het verpompen van LNG, zijn hiervoor heel geschikt. Ook het elektrolyseproces voor de productie van waterstof kent uitdagingen: hiervoor worden ultrapuur water en basische verbindingen gebruikt. Voor het verpompen daarvan zijn speciale magneetgekoppelde pompen of busmotorpompen nodig, dit zijn lekvrije pompen waarbij 0 procent vervuiling optreedt. ”

Robert Hessen

Ammoniak

“De vraag is wel of het opslaan en transporteren van pure waterstof het meest efficiënt is”, vult Renée Ippel, sales manager bij Geveke, aan. “De extreem lage temperatuur en hoge druk die hiervoor nodig is stellen namelijk zeer hoge eisen aan de installaties en opslagfaciliteiten. Maar je kunt waterstof ook vervoeren in de vorm van ammoniak. De daarvoor benodigde koeling tot -33 graden Celsius bij een druk van 8 tot 10 bar is een stuk eenvoudiger te realiseren. Na transport wordt de waterstof op de eindbestemming vrijgemaakt en als brandstof ingezet. Deze methode is ook heel geschikt voor bijvoorbeeld zware toepassingen zoals de scheepvaart. Daar is nog een wereld te winnen als het gaat om verduurzaming: op een enkeling na varen alle schepen nog op zware stookolie. Hoe mooi zou het zijn als je daar de omschakeling kunt maken naar waterstof, helemaal als het duurzaam opgewekte groene waterstof is!”

Renée Ippel

Onderzoek & ontwikkeling

“Momenteel bevinden we ons nog in de beginfase als het gaat om de toepassing van waterstof”, aldus Hessen. “We volgen alle ontwikkelingen dan ook op de voet. Zo zijn er al testopstellingen waarbij huishoudens met behulp van waterstof worden verwarmd. Dit biedt interessante kansen voor ons: waterstof is namelijk een reukloos gas en wij zijn specialist in odorisatie, het toevoegen van reukgeurstof aan een gas. En ga je waterstof als brandstof voor voertuigen inzetten? Dan heb je speciale compressoren nodig om de extreem hoge druk tot 900 bar te realiseren. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ik verwacht dat pas over een aantal jaar meer duidelijk is over de werkbare en haalbare technieken voor de productie en verwerking van waterstof. Welke kant het ook op gaat, bij Geveke zijn we er klaar voor!” 

Energietransitie

“Naast waterstof zijn ook andere ontwikkelingen op het gebied van energietransitie en renewables interessant voor ons”, vervolgt Ippel. “Zo zien we bijvoorbeeld steeds vaker biologische grondstoffen waaruit bijvoorbeeld biobrandstof wordt gemaakt. Of neem PET-recycling waarbij van gerecyclede grondstoffen nieuwe PET-flessen worden gefabriceerd. Deze veranderingen in productieprocessen hebben ook gevolgen voor de in te zetten pompen en systemen.”

Oplossingen van Geveke

Kan Geveke een oplossing bieden voor al deze uitdagingen? Hessen en Ippel zijn stellig: “Ja! Geveke bestaat al sinds 1874. Veranderbereidheid en een open vizier zitten in het DNA van ons bedrijf. Zo kunnen we nieuwe ontwikkelingen op waarde schatten en kansen aangrijpen. Dus welke waterstoftoepassing of nieuw duurzaam productieproces zich dan ook aandient: bij Geveke hebben we de oplossing. Op de beursvloer bij de World Hydrogen Summit 2023 in Rotterdam informeren we bezoekers graag uitgebreid over de toepassingen en mogelijkheden. En we demonstreren ons uitgebreide assortiment van cryogene centrifugaalpompen, cryogene verdringerpompen, magneetgekoppelde centrifugaalpompen, membraanpompen, odorisatiesystemen, compressoren en nog veel meer. Ons motto is: ‘We keep industry running’ en dat kunnen we zeker aanvullen met ‘Running the industry of the future’”, besluit Hessen.

Profiel Geveke

Geveke is een internationale onderneming in technische, industriële (kapitaal)goederen, diensten en services, met het hoofdkantoor in Amsterdam. Het leveringsprogramma van Geveke bestaat onder meer uit pompen, pompsystemen, compressoren, perslucht meet- & regelapparatuur, persluchtleidingen en slangen. Het verlenen van service en onderhoud op de geleverde apparatuur vormt een toegevoegde waarde voor de continue en optimale bedrijfsvoering van de afnemers. Geveke is actief in zeer uiteenlopende industrieën.

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!