Selecteer Pagina

Mennens

door | 3 mrt, 2023 | Bedrijveninfo

Zelf opleiden en nieuwe technologie inzetten om door te groeien 

Veilig hijsen en heffen met de zekerheid van continuïteit 

De Rotterdamse Mennens-vestiging begon in 1888 zijn activiteiten. 135 jaar later biedt het bedrijf een compleet pakket aan producten en diensten op het gebied van staalkabel, hef- en hijsmiddelen en valbeveiliging aan. “Dat is wat wij doen”, zegt directeur Frans Batist. “Daarnaast hebben wij als organisatie ook oog voor de mensen en het leefmilieu om ons heen.” 

Tekst: Erik Stroosma

Hoewel de Rotterdamse vestiging sinds 2016 in Vlaardingen zit, en daarvoor 41 jaar in Schiedam, identificeert men zich daar nog steeds heel sterk met de stad waar het allemaal begon. Je kan een onderneming wel uit Rotterdam halen, maar Rotterdam uit een onderneming halen, dat is een ander verhaal, blijkt maar weer. Bij de vestiging in Vlaardingen leeft die intentie, getuige de naam, ook helemaal niet. “We heten officieel ook Mennens Rotterdam B.V.”, vertelt Frans Batist. Om daarna lachend te vervolgen: “En die naam kregen we pas toen we al in Vlaardingen zaten. Het is ook niet onlogisch, die naam. Wij maken deel uit van de Mennens Groep en daarbinnen zijn wij de vestiging die de regio Rotterdam bedient. Ons verzorgingsgebied bestaat uit Zuid-Holland, Zeeland en West-Brabant. We leveren onze producten en diensten aan de industrie en bedrijven die actief zijn in onder meer de haven, de bouw, de logistiek, het transport, de chemie, de maritieme sector en de offshore. Tot onze organisatie behoren ook een servicecenter in Terneuzen en Safe Site – Powered by Mennens, dat diensten aanbiedt op het gebied van training, advies en rope access. Hier om de hoek [aan de Heliniumweg in Vlaardingen, red.] heeft Safe Site – Powered by Mennens een state of the art Expertisecenter voor trainingen gericht op veilig werken op hoogte en in diepte. Met 900 m² is dat een van de grootste centra voor valbeveiliging in Europa. Behalve uit lokalen en een grote trainingshal bestaat dat complex uit een showroom met ons productassortiment voor veilig werken op hoogte en in diepte.” 

Marktleider in hijs- en heftechniek 

Buiten Rotterdam heeft de Mennens Groep vestigingen in Amsterdam, Dongen, Groningen, Hengelo en het Belgische Zwijndrecht. “Al vele jaren zijn we in Nederland de marktleider in hijs- en heftechniek”, zegt marketingmanager Michel de Vos. “We verkopen staalkabel, hef- en hijsmiddelen en valbeveiliging. Daarvan hebben we een compleet en breed assortiment. Naast verkoop houden we ons bezig het monteren, assembleren, keuren, certificeren, repareren en onderhouden van de producten die we leveren en geven we advies daarover aan klanten. Als EKH-erkend keurbedrijf verzorgen we ook cursussen en trainingen over het veilig gebruik van hijs- en hefmaterieel en, zoals Frans al aangaf, in werken op hoogte en in diepte. Dertig jaar geleden waren we trouwens een van de oprichters van de EKH [Erkende Keurbedrijven Hijs- en Hefmiddelen, red.]. We zijn ook ISO 9001, 14001 en 45001 en VCA**-gecertificeerd. Dat geldt overigens voor alle vestigingen van de Mennens Groep. Zoals die certificaten al aangeven staan veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid voorop bij alles wat we leveren en doen. Daarmee maken we het voor onze klanten mogelijk dat hun medewerkers veilig en efficiënt kunnen hijsen, heffen en op hoogte en in diepte werken en borgen we dat het materiaal dat we aanbieden optimaal meegaat. ‘Mennens voor 100% veiligheid en optimale prestaties’ is dan ook een belofte die we waarmaken. In dat kader is het ook nog interessant om te melden dat we in de meeste van onze werkplaatsen een service center zijn voor het testen, onderhouden, repareren en (her)certificeren) van hydrauliek.” 

 

135 jaar 

Mennens bestaat dit jaar zijn 135 jaar. De expertise die het bedrijf op het vlak van hijsen, heffen, trekken en sjorren heeft, bouwde het op vanaf 1959. Mennens begon ruim zeventig jaar daarvoor als handel in scheepsgerei in de Rotterdamse Leuvehaven. Het leverde in die periode met name benodigdheden voor dek en machinekamer en tuigage en tuigage-onderdelen. Bij die laatste producten is een duidelijke link te maken naar een deel van het huidige productaanbod. In 1949 verhuisde Mennens naar de Wijnhaven en in 1973 naar Schiedam. Het bedrijf, dat ooit opgericht werd door H.J. Mennens, kende verschillende eigenaren en maakt sinds 2012 deel uit van de Lifting Solutions-business groep van het Zweedse familiebedrijf Axel Johnson International. 

Goed werkgeverschap

“Axel Johnson International is een wereldspeler en een van de grootste Zweedse concerns”, geeft Batist aan. “Dat betekent dat we bij een bedrijvengroep zitten met veel slagkracht en financiële mogelijkheden. In de praktijk uit zich dat bij ons onder andere in een grote productvoorraad. In deze tijd met lange levertijden kun je daarmee klanten een groot voordeel bieden. Bij ons grijpen ze niet mis.” 

Met krapte heeft Mennens wel in toenemende mate te maken als het gaat om het invullen van vacatures, met name die voor service- en werkplaatsmonteurs. Batist: “Daar kampt iedereen momenteel mee en wij ook. Het tekort aan technisch personeel remt onze groei en daarom doen we er alles aan om nieuwe mensen aan te trekken en de huidige medewerkers te behouden. Dat begint bij goed werkgeverschap. Daardoor zorgen we goed voor onze medewerkers, besteden we veel aandacht aan een positieve werksfeer, wordt er goed naar de mensen geluisterd en bieden we volop kansen voor ontwikkeling en doorgroei. Dat en het heel actief werven van nieuwe medewerkers is helaas niet voldoende gebleken. Mede daarom gaan we een eigen opleidingscentrum voor (service)monteurs beginnen. Medio dit jaar moet die operationeel zijn. Daarmee gaan we ons voornamelijk richten op beginnende monteurs, die niet uit onze branche komen. Zij-instromers die graag de overstap naar een technische functie in ons bedrijf willen maken, maar daarvoor niet de juiste opleiding of ervaring hebben. Bij ons kunnen die straks werken en leren combineren en opgeleid worden tot keurmeester of servicemonteur.” 

Nieuwe technologie 

Mennens wil het opleidingscentrum ook benutten voor het bijscholen en up-to-date houden van het huidige personeel. “Op die manier kunnen we het kennisniveau van onze medewerkers op een zo hoog mogelijk niveau houden”, benadrukt De Vos. “Als marktleider zijn we dat aan onze stand verplicht en we verstevigen daarmee tevens onze positie in de markt. Vooroplopen bij nieuwe technologische ontwikkelingen is eveneens iets wat bij een marktleider hoort. Bij ons komt dat onder meer tot uitdrukking in het gebruik van AR-brillen bij een inspectie op locatie. Wij zien dat als een interessant middel om servicemonteurs op afstand mee te ondersteunen en maken daar nu de eerste stappen mee. Ook zetten we op nieuwe technologie in voor bijvoorbeeld preventief onderhoud van staalkabels. Met Magnetic Rope Testing (MRT) worden kabels 24/7 vanbinnen gemonitord en geïnspecteerd om vroegtijdig corrosie en breuken vast te kunnen stellen. Door dit in een vroeg stadium te constateren, worden stilstand en ongelukken voorkomen.” 

Duurzame transformatie 

Duurzaamheid ziet Mennens als de sleutel om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen, zo geven Batist en De Vos aan. “Daardoor stimuleren we de duurzame transformatie in onze branche”, aldus Batist. “Dit komt onder meer tot uiting in het elektrificeren van het wagenpark, waarmee we inmiddels bezig zijn. Want hoewel we volop gefocust zijn op staalkabel, hef- en hijsmiddelen, valbeveiliging, veiligheid en kwaliteit, hebben we als organisatie ook altijd oog voor de mensen en het leefmilieu om ons heen.” 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!