Selecteer Pagina

Buitengewoon BV

door | 2 mrt, 2023 | Bedrijveninfo

‘Bedrijven willen klaar zijn voor 2024’

Buitengewoon BV is een familiebedrijf, dat Joost de Jong in 2016 samen met zijn vader Klaas-Jan startte. “We doen hele mooie klussen, ook in de Europoort,” zegt directeur Joost de Jong.

Tekst: Mels Dees

“Ik lees in jullie tijdschrift veel over maintenance in industriële omgevingen en op chemische plants. Veel aandacht gaat natuurlijk uit naar onderhoud aan tanks en installaties, maar er is nog zoveel meer te doen op een industriële plant aan civiel werk. Denk bijvoorbeeld aan de toegangswegen, (vloeistofdichte) riolering en veilige looproutes. Wij hebben meerdere asfaltmachines en belijningsploegen die dagelijks het terrein veiliger maken.

Zeker als dat wegdek bij een distributiecentrum of magazijn ligt, waar veel bewegingen zijn met zware wagens. Wij asfalteren vaak in dat soort omgevingen. Het is het werk waar we goed in zijn en waarmee we ervaring in hebben. We beschikken over vaklieden die weten hoe ze zich bij een raffinaderij of op een industriële plant moeten bewegen. Want ook het werk dat wij uitvoeren moet natuurlijk veilig zijn. Buitengewoon is daarbij zowel VCA Petrochemie als ook Veiligheidsladder trede 2 gecertificeerd. De Veiligheidsladder focust zich de veiligheidscultuur in de organisatie, wat ervoor zorgt dat we bewust veilig en gezond werken.”

Concrete Canvas

“We zien dat nieuwe klanten vaak naast al bestaande opdrachtnemers op zoek zijn naar een specialist die aparte zaken of ingewikkelde klussen wil en kan oppakken, en dan komen ze al snel via de website of mond-tot-mondreclame bij ons uit. 

Sinds het begin van Buitengewoon monteren wij veel prefab betonelementen, zoals voorzetwanden en geluidsschermen. Zo hebben we laatst op de reconstructie van de Afsluitdijk gewerkt en mogen wij nu een bijdrage leveren aan de Blankenburgtunnel.

Dat is de nieuwe snelweg A24 die de A20 bij Vlaardingen met de A15 bij Rozenburg verbindt. Dat je in je eigen stad mag werken aan zulke projecten maakt ons trots. 

Ook wil ik graag Betondoek noemen, of in het Engels ‘Concrete Canvas’. Dat is een nieuw product waar wij specialist in montage voor zijn in Nederland. Dit Betondoek is flexibel aan te brengen op, onder of over leidingen, is brandwerend en vloeistofdicht. Als klanten eenmaal dit Betondoek kennen, komen ze vaak nog terug voor nieuwe opdrachten.”

Meer leveren

“Ik ben ooit begonnen met veel werk voor en in opdracht van overheden. Wat me daarbij begon te storen is dat de overheid vooral stuurt op prijs, en minder op kwaliteit. Voor beide aspecten geldt dat een 5,5 een voldoende is. Terwijl wij bij een 8 als beoordeling zeggen: dat kan nog wat beter. Toen ik twintig was, liep ik in driedelig pak de hele dag over geld te discussiëren, in plaats van mooi werk te maken. En op de achterkant van een bierviltje kun je als het moet ook een project afspreken met een klant. Kortom: ik wilde zes jaar geleden wat anders. Zo besloten mijn vader en ik dat het tijd was om op een leuke manier goed werk te gaan leveren. Beter dan anderen het doen, dus meer te leveren dan het normale. Dat is de betekenis van ‘Buitengewoon’. En tot slot werken we natuurlijk gewoon veel buiten. De naam ontstond ook, omdat we het te simpel vonden om het bedrijf ‘De Jong BV’ te noemen. We doen met alle medewerkers samen de klus, ongeacht de achternaam.”

Goed jaar

“Buitengewoon heeft nu vijftien medewerkers in vaste dienst, met een vaste club eromheen van ongeveer vijfentwintig man. Veel nieuwe collega’s zijn bekenden van de jongens die hier al werken. Ook zien we steeds vaker dat jongeren uit Rotterdam-Zuid zelf naar ons toe komen om ons vakgebied te leren. We maken mooie projecten en zijn gevestigd in de Waalhaven, dat is makkelijk bereikbaar.

Het is heel divers werk bij ons, daar moet je van houden. Nieuwe mensen lopen een dag met ons mee en dan zie je wederzijds of het gaat lukken. Je moet qua werk en qua persoonlijkheid bij elkaar passen. 

2022 werd uiteindelijk een beter jaar dan ik verwachtte. Het begon nog met een staartje van de pandemie en toen kwam de oorlog in Oekraïne, maar we groeiden toch dertig procent in omzet. Het is nu nog relatief rustig, hoor ik ook van collega-ondernemers, maar je ziet al beweging in de markt. Bedrijven willen klaar zijn voor 2024 en 2025 en zijn nu bezig op hun terrein. Ze bouwen een stuk kantoor bij, bijvoorbeeld. Dat betekent dat er weer mooi werk op ons zal afkomen. Het afgelopen jaar zijn wij zelf verhuisd naar een grotere locatie in de Waalhaven. Nu het even rustig is hebben wij eindelijk de tijd om ons kantoor en onze werkplaats te verbouwen, zodat we in de zomer ook klanten en relaties kunnen uitnodigen op ons grote dakterras voor een borrel. Dat missen we nu nog wel eens in de Waalhaven.”

Joost de Jong (l.) en zijn vader Klaas-Jan.

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!