Selecteer Pagina

Howden Maintenance Partners

door | 2 mei, 2024 | Bedrijveninfo

Het beste van twee werelden

Dankzij de overname van Howden door Chart Industries kan dochteronderneming Maintenance Partners zich meer richten op complete productieprocessen. Ook spitst het zich in toenemende mate toe op de optimalisatie van machines in een productieproces. Het combineert het beste van twee werelden: de engineeringcapaciteit van een multinational met de flexibiliteit van een onafhankelijke serviceaanbieder.

Het in 2001 opgerichte Maintenance Partners kent een roerige geschiedenis, die Ludovic Thybergin bijna vanaf het begin heeft meegemaakt. Thybergin, opgeleid als ‘handelsingenieur’ (een economisch-technische opleiding), trad in 2008 bij Maintenance Partners in dienst. Aanvankelijk als controller, later werd hij cfo en na een management buy-out was hij een van de eigenaren. Sinds 2021 maakt het bedrijf deel uit van de Schotse Howden Group, waarna Thybergin is toegegroeid naar een rol als algemeen-directeur. Het bedrijf heeft vestigingen in Zwijndrecht (B), in de buurt van Namen (B) en in Nantes (F). “Daarnaast werken er nog collega’s bij Howden Thomassen Compressors in Rheden, in Nederland. In maart 2023 volgde de overname van Howden door het Amerikaanse Chart Industries. “Van een onafhankelijk opererend bedrijf met ongeveer tweehonderdvijftig medewerkers in dienst zijn wij in twee jaar tijd een filiaal van een internationale groep geworden, waarvoor ongeveer elfduizend mensen werken.”

High-speed balancingbank

De locatie van Maintenance Partners in Zwijndrecht beschikt sinds 2012 over een high-speed balancingbank, die volgens Thybergin een beetje met een ‘bandencentrale’ valt te vergelijken. “Net zoals bij een slecht gebalanceerde band het autostuur vanaf een bepaalde snelheid kan gaan trillen, balanceren wij turbines en rotoren om de trillingen eruit te halen. Die testen gebeuren op bedrijfssnelheid in een vacuüm omgeving. Er zijn weinig van dat soort installaties in Europa, en onze activiteiten hebben er een boost door gekregen”, zet Thybergin uiteen. Maintenance Partners richt zich op drie soorten activiteiten. Ten eerste rotating: daaronder vallen niet-kritische machines, zoals pompen, tandwielkasten en kleine elektromotoren waarvan vaak geen reserveonderdelen aanwezig zijn. “Wij herstellen of vervangen deze machines, die in de regel minder dan 4.000 toeren draaien en dus niet op de high-speed balancingbank kunnen worden getest”, licht Thybergin toe.

Niches

De tweede activiteit waarin Maintenance Partners is gespecialiseerd, is het onderhoud van turbomachines. “Kritische machines, zoals generatoren, stoomturbines en compressoren, zegt Thybergin. “Als zo’n machine stilvalt, komt het hele productieproces tot stilstand, met economische verliezen tot gevolg. Neem een stoomturbine in een papierfabriek. In eerste instantie wekt deze stoom op voor de papierproductie, maar met het overschot aan stoom wordt ook elektriciteit geproduceerd. Komt de turbine tot stilstand, dan valt ook die elektriciteitsopbrengst weg. Stoomturbines kennen toepassingen in tal van sectoren, waaronder ook verbrandingsovens en kunstmestproducenten. Wij richten ons specifiek op een aantal van dat soort niches en zijn daar zeer succesvol in.”

Aftermarketcenter

Sinds de overname door Howden en Chart is Maintenance Partners ook het aftermarketcenter in de Benelux voor alle Howden-merken. “Als wij wisselstukken verkopen, vragen wij klanten ook of wij meer voor hen kunnen betekenen, zoals bij een onderhoudsstop of voor machines van andere merken. Zo creëren wij spin-offvoordelen, voor de klant, maar ook voor ons”, aldus Thybergin. De integratie met Howden is zo goed als afgerond, zoals aan het logo van Maintenance Partners valt te zien, waaraan nu ‘by Howden’ is toegevoegd. “Wij doen alle merken van Howden in de Benelux, en zijn daarnaast in heel Europa servicepartner voor externe merken van turbomachines. Soms reageren mensen verbaasd als ze horen dat wij ook turbines van andere merken servicen. Wij hebben de engineeringcapaciteit van een OEM’er, maar blijven tegelijkertijd een flexibele, onafhankelijke service provider.”

Expertise Chart

De integratie met Chart is logischerwijs minder ver gevorderd, aangezien de overname nog maar een jaar geleden plaatsvond. Wel zijn inmiddels de eerste resultaten zichtbaar, vertelt Thybergin. “Chart produceert drukvaten voor stikstof en andere vloeibare gassen. Deze worden bijvoorbeeld bij ziekenhuizen gebruikt. Wij zijn aan het bieden op een tender voor het onderhoud van deze drukvaten in de regio Antwerpen. Als onafhankelijk bedrijf hadden wij hier de knowhow niet voor gehad, maar dankzij Chart beschikken wij over ingenieurs en opleidingen waardoor wij deze extra dienst perfect kunnen aanbieden.” Chart richt zich sterk op processen, zoals carbon capture en vloeibare industriële gassen. Het kan dergelijke processen volledig op zich nemen, zegt Thybergin, beginnend van de EPC-contracten, tot en met de verkoop, installatie en het onderhoud aan toe. 

Ford T

“De komende periode willen wij de switch maken richting deze processen met de groep. Vroeger waren wij een simpel onderhoudsbedrijf, vandaag de dag kijken wij bij een onderhoudsbeurt hoe machines beter kunnen functioneren in het proces van de klant. Bijvoorbeeld door de output te vergroten, deze juist te verkleinen en de machine zo robuuster te maken of door die meer flexibel in te zetten. Bij grotere machines behouden wij de buitenkant en vernieuwen wij de binnenkant. Vergelijk het met een oude Ford T, waarin wij een motor van 2024, een ABS-systeem en airconditioning installeren. Zo heb je een splinternieuwe wagen, en dat terwijl de fundering en alle aansluitingen van de machine hetzelfde zijn gebleven. Zo bieden wij allerlei efficiency- en milieuvoordelen.”

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!