Selecteer Pagina

ATEX Workshop

door | 1 mei, 2024 | Bedrijveninfo

Bezoek ATEX Workshop 

Tijdens het Jaarcongres ATEX & Process Safety op 6 juni kan er natuurlijk één partij zeker niet ontbreken: ATEX Workshop B.V. Deze toonaangevende leverancier en assembleur van ATEX-apparatuur hoort als geen ander thuis in het rijtje standhouders. Wat kun je van hen verwachten? 

Tekst: Kim de Booij

ATEX Workshop hoopt je dit jaar te verrassen met nog gebruiksvriendelijker equipment. “We zijn altijd bezig met het verbeteren van de gebruikersvriendelijkheid”, vertelt Rob van den Berg. “De producten die we tien jaar geleden maken, maken we nu niet meer. Ze zijn bijvoorbeeld een stuk lichter van gewicht en dus mobieler.”

Lichtgewicht en mobiel

Van den Berg benoemt niet per toeval deze twee eigenschappen. “We zijn gespecialiseerd in mobiele ATEX-apparatuur. Denk aan lampen, verdeelborden, verlengsnoeren, transformatoren, ventilatoren…” en zo noemt hij nog tal van voorbeelden op. “Veel van dit soort ATEX equipment is zwaar en lomp, maar ons materieel niet. Weegt een normale schijnwerper 15 kilo, die van ons 5 kilo. En waar een 63 Ampère verdeler normaal alleen per kar vervoerd kan worden, kun je die van ons zonder problemen optillen. Handig als je de trap op moet.”

Wartelspecialist

Toch is niet alles mobiel, wat ATEX Workshop maakt. Het bedrijf staat ook bekend als wartelspecialist. “Veel niet-gespecialiseerde partijen hebben wartels als bijproduct en leveren vaak maar één merk. Bij ons is het echt een specialisme. We hebben veel kennis in huis, denken graag mee met onze klanten in welke wartel het beste geschikt is voor hun toepassing en kiezen daarbij uit wartels van allerlei verschillende merken. Een tweede belangrijk pluspunt is onze grote voorraad. Bij ons heb je geen last van levertijden, de wartels liggen hier in alle soorten en maten gewoon met duizenden tegelijk op het schap, net als veel van onze andere producten overigens.”

Workshops

De juiste wartel is één ding, een goede installatie ervan is een tweede belangrijke factor in de veiligheid van installaties en processen. “Hierin geven we instructies. We leren contractors graag hoe ze met wartels en ander ATEX equipment moeten omgaan voor een zo goed en veilig mogelijk resultaat. Dan heb ik het over installeren en eventueel ook onderhoud van apparatuur.”

DEKRA-certificaat

Niet ieder bedrijf mag zomaar aan ATEX equipment sleutelen. “Er zijn bepaalde onderhoudszaken die bedrijven in hun eigen werkplaats mogen uitvoeren, maar inderdaad, voor veel werkzaamheden aan ATEX-apparatuur heb je een certificaat nodig. ATEX Workshop is een van de weinige leveranciers met zo’n specifiek certificaat. We verzorgen dan ook het onderhoud, de service en keuringen voor veel bedrijven.”

Maatwerk

Dankzij de ondersteuning en samenwerking van de fabrikanten achter ATEX Workshop is ATEX Workshop bovendien gemachtigd om aanpassingen aan standaard ATEX equipment te doen. “Het komt vaak voor dat klanten specifieke wensen of eisen hebben voor hun ATEX-apparatuur. Het kan simpelweg om een andere maat of kleur uitvoering gaan, maar ook om geavanceerde toepassingen met smart software. Bijvoorbeeld een pomp die automatisch afschakelt als er gas gedetecteerd wordt, waarna er direct een bericht naar de beheerder wordt gestuurd dat er iets mis is. Wij engineeren dit soort klantspecifieke opties.”

Partner

Het aanwezige specialisme van ATEX Workshop is ook bij andere fabrikanten, zoals Eaton, een van de grootste leveranciers van elektrotechnisch materiaal ter wereld, opgevallen. “Ze zagen onze unieke werkwijze en inmiddels zijn we hun partner”, vertelt Van den Berg. “Sindsdien zijn we Certified Assembly Partner van Eaton. Ook ATEXOR en andere fabrikanten hebben ATEX Workshop ingeschakeld als assembleur of voor de aftersales/service. Daarmee zijn we een van de weinige partners van fabrikant-specifieke ATEX apparatuur.”

Partner met toegevoegde waarde

Ook de fabrikanten profiteren graag van de voordelen van ATEX Workshop. “We zijn namelijk niet alleen productie- en assemblagebedrijf, we nemen ook de sales en uitlevering voor onze rekening. We geven advies aan de klant, bijvoorbeeld over het lichtplan, maken de producten en verzorgen de levering. Die levering kan bij ons druppelsgewijs. Dat wil zeggen: afgestemd op de aantallen die een klant op dat moment in zijn (nieuwbouw)proces nodig heeft, ook al zijn die momenten vooraf niet precies te bepalen. De fabrikant zelf zou dat in verband met levertijden niet kunnen, maar wij kunnen het wel dankzij onze lokale vestiging en grote voorraden. En is er een keer iets mis? Dan zorgen wij dat het goedkomt. Aftersales is ons sterke punt.”

Van den Berg en zijn collega’s vertellen graag nog veel meer over ATEX Workshop en doen dat met veel plezier op 6 juni tijdens het Jaarcongres ATEX & Process Safety in het 1931 Congrescentrum in ‘s-Hertogenbosch.

Internationale verschillen

Internationaal zijn er aardig wat verschillen in ATEX wet- en regelgeving, ook op Europees niveau. ATEX Workshop kent de verschillen en adviseert contractors en eindklanten over welke equipment waar verplicht is. 

Waterstof

ATEX Workshop beweegt continu mee met ontwikkelingen. Zo leveren ze ook de benodigde wartels en mobiele ATEX-apparatuur voor waterstofprocessen.

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!